Egységes és jó teljesítménnyel harcolták ki második helyezést, ezzel együtt pedig a lehetőséget arra, hogy tavasszal a Kiemelt csoportba jutásért küzdjenek tovább. A Diósgyőri VTK U16-os keretét nyáron vette át a Kádár László által vezetett szakmai stáb, akik nagy elhivatottsággal vágtak bele a munkába. 

- Minden szempontból sikeres volt a diósgyőri bemutatkozásod, hiszen a hazai rendezésjű Rakaczki-emléktornán bronzérmes lett a csapat. Fontos volt az első sikerélmény?

- Természetesen minden pozitív impulzusra szükség van. Nagyon örültem  neki, hogy az első Rakaczki Kupán jó teljesítményt nyújtottunk, ami hozta magával a dobogós helyezést. Ezzel sikerült megalapozni az őszi időszakot, amely a várakozásoknak megfelelően nehéz menetelés volt. 

- Az Alap csoport ellenére?

- Igen, hiszen itt több olyan mérkőzésünk volt, ami a kötelező kategóriába tartozik, de mint tudjuk, ezek a találkozók szoktak a legnehezebbek lenni. Azzal is tisztában voltunk, hogy olyan ellenfelekkel találjuk magunkat szemben, akik épp a DVTK ellen akarják megmutatni magukat, csillogtatni a tudásukat. Az őszi szezonban ennek megfelelően építettük fel a hétközi munkát. Igyekeztünk sokat gyakorolni az ellenfél térfelén történő labdabirtoklást, nagy hangsúlyt fektettünk a támadás befejezésekre, valamint arra, hogy a ránk váró zárt védelmeket hogyan tudjuk majd feltörni. Ez javarészt sikerült, mert a rúgott gólok szempontjából a második legjobb mutatóval rendelkezünk. Ugyanakkor védekezésben további javulásra lesz szükség, amihez még nagyobb koncentráció és fegyelmezettség kell a tavaszi idényben. A játékosoknak meg kell érteniük, hogy a támadó a legelső védő, és a játék ezen eleméből is mindenkinek ki kell vennie a részét. 

- Mi volt a legnagyobb pozitívum az ősz során?

- Egy rossz szavam sem lehet a csapat teljesítményére, hiszen alapvetően sikeres időszak áll mögöttünk. Aminek leginkább örültem, hogy helyenként olyan érett futballt láttam tőlük, ami erősebb ellenfelekkel szemben is elegendő lesz. Emellett nagyon tetszik a pozitív, harcos mentalitás, még a mérkőzések hajrájában is a klub filozófiáját követve igyekeznek futballozni, támadásokat építeni. Természetesen ebbe hiba is csúszik, de ezért senkit nem lehet elmarasztalni. Külön egyéneket nem szeretnék kiemelni, hiszen a mostani eredményt egységes együttesként értük el. 

- Mi az, ami javításra szorul?

- Még több visszatámadást, visszazárást, valamint nagyobb intenzitásban történő mozgást és labdavezetést szeretnék látni a jövőben. Technikailag sokat lépett előre a korosztály, de ezen a területen mindig van csiszolnivaló. Taktikai szempontból is igyekeztünk új sémákat, új felállást kipróbálni, ami többé, kevésbé sikeres volt. Most azonban elérkezik az újabb felkészülési időszak, ahol tovább pontosíthatjuk ezeket. Negatívumként csupán egy-két elveszített mérkőzést említhetek meg. A csapat ekkor sem kimondottan az eredmény miatt volt elkeseredve, sokkal inkább azért, mert azokon a napokon a hozzáállás és a mérkőzésbe beletett munka bizonyult kevésnek. Azt viszont nekünk is el kell fogadnunk, hogy a gyerekek teljesítménye még erősen hullámzó. 

- Az átjárhatóság mindenki számára lehetőség. Többen érkeztek felfelé az U15-ös együttesből, de arra is volt példa, hogy az U17 tartott igényt a tizenhat évesek szolgálatára. 

- Külön öröm számomra, hogy két olyan edző között vagyok - Icsó Zsolt, Miskei Attila - akik nyitottak arra, hogy együttműködésben dolgozzunk úgy, hogy minden esetben a fiatalok fejlődését tartjuk szem előtt. Az U17-es kiemelt bajnokságban már bemutatkozott Homenszki Ronaldó, Bodnár Tibor, Silimon Lóránt vagy éppen Bacsa Benjámin. Ők nem csak pályára léptek, hanem jó teljesítménnyel hívták fel magukra a figyelmet. Az U15-ből pedig hozzánk érkezett Gyenes Róbert, Jászberényi Péter, Kiss Bálint és Tucsa Dániel, ami ugyancsak jó előjel a jövőre nézve. A tavaszi keretek kialakításakor az is fontos szempont lesz, hogy kik azok a játékosok, akik a nagyobb korosztály szintjét adott esetben már meg tudják ugrani. Nem riadnak vissza a plusz kihívástól, hanem egy óriási lehetőségként élik meg mindazt, hogy a nagyobbak között szerepelhetnek. 

- Tavasszal azért küzd majd az U16, hogy a következő idényben az U17 ismét Kiemelt csoportos legyen. Nehezebb ellenfelek, keményebb mérkőzések. Szép kihívás. 

- Ez valóban így van. Az első héten három-négy edzéssel és egy felméréssel igyekeztünk mindenkit “visszahozni” a téli szünet után. A következő hetekben kemény munka vár a játékosokra, az első felkészülési mérkőzésünket pedig január 22-én fogjuk játszani a Kassa ellen, amelyeket hétvégenként újabbak követnek majd. Azt sem titkoljuk, hogy néhány próbajátékos érkezik majd hozzánk, akiket meg fogunk nézni, mert igyekszünk az U16-ot még magasabb szintre emelni. Erre azért van szükség, mert valóban jóval nehezebb dolgunk lesz a szezon második felében. Az első négyben szeretnénk végezni ebben az erősebb bajnokságban, ami azért fontos, hogy az előttünk álló évben is biztosítva legyen a DVTK U17-es labdarúgóinak a legmagasabb szintű mérkőzés fejlődés lehetősége. Ezt ugyanis úgy tudjuk elérni, ha a hétközi minőségi munka mellett az ország legjobbjaival találkozhatnak hétről-hétre a tehetségeink. 

A Diósgyőri VTK U16 házi góllövőlistája

11 gólos
Homenszki Ronaldó

5 gólos
Bathó Tibor

4 gólos
Macsó Máté
Tóth Zsombor

3 gólos
Bodnár Tibor

2 gólos
Bánk Alen
Sáreczki Szabolcs
Silimon Lóránt

1 gólos
Bodnár Bence
Szijártó Balázs
Pikó Martin
Vass László Levente

Az Országos U16 Alap csoportjának őszi végeredménye

1. III. Kerületi TVE U16III. KERÜLETI TVE U16 11 10 1 0 39 5 34 31
3. Békéscsaba 1912 Előre SE U16BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE SE U16 11 6 4 1 38 25 13 22
4. Főnix-Gold FC U16FŐNIX-GOLD FC U16 11 6 3 2 36 27 9 21
5. Újpest FC U16ÚJPEST FC U16 11 5 3 3 36 15 21 18
6. PMFC U16PMFC U16 11 5 3 3 29 27 2 18
7. Spartacus 1928 U16SPARTACUS 1928 U16 11 4 1 6 15 14 1 13
8. Tarpa SC U16TARPA SC U16 11 4 1 6 21 21 0 13
9. KTE LA U16KTE LA U16 11 3 2 6 21 28 -7 11
10. ZTE U16ZTE U16 11 3 0 8 11 27 -16 9
11. Kaposvári Rákóczi BLFA U16KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BLFA U16 11 2 2 7 14 39 -25 8
12. MVSC U16MVSC U16 11 0 0 11 5 62 -57 0