1952-ben az NB I.-ben 13. helyen végzett, kieső csapatból sokan távoztak, a keretet elsősorban fiatalokkal töltötték fel. A diósgyőri utánpótlás minőségét mutatja a bajnoki cím a szezon végén. Új szakember irányította a csapatot, Jávor Pál ült le az ekkor Diósgyőri Vasas néven szereplő vasgyáriak kispadjára. 

Tavaszi szezon

Az 1953-as idényt tavaszi-őszi rendszerben bonyolítottak le. A rajton 5000 néző előtt 4:1 arányú győzelmet aratott a DiVasas a Nyíregyházi Építők ellen. A négy gólból hármat Dobó Zoltán szerzett, ezzel kezdetét vette egy olyan sorozat, amelyre nem volt példa addig Diósgyőrben.

A legtöbb gólt a Gyöngyösi Építők kapta tavasszal Diósgyőrben, szám szerint hetet, de a Debreceni Lokomotív csapatának sem lehetett valami boldog a hazaútja az öt kapott gól után. Idegenben sem léptek pályára remegő lábakkal a piros-fehérek, hiszen a Miskolci Építők otthonában hét, Sajószentpéteren, Nagybátonyban és Lőrinciben öt-öt gólt értek el. Három pont előnnyel vezették félidőben az NB II. Keleti csoportját a vasgyáriak.

A tavaszi 15 mérkőzésen 12 győzelem, egy döntetlen és két vereség volt a csapat mérlege. A vezetőség mégis az edzőváltás mellett döntött, megköszönték Jávor Pál munkáját, ősszel már Jánosi Béla ült a kispadon. 

Őszi szezon

A nyári szünet után sem fukarkodtak a vasgyári legények a gólokkal, hiszen a Sajószentpéter kilenc, a Lőrinci nyolc, a Nagybátony hét, az Eger és a Miskolci Építők hat-hat kapott góllal tért haza. Idegenben pedig a Debreceni Lokomotív csapatát verték hat góllal, tehát a tavaszi ötgólos győzelemmel együtt szegény vasutasok összesen 11 gólt kaptak a diósgyőriektől. Ez a szezon már csak ilyen volt, hiszen a miskolci Építők 13, a Lőrinci Vasas 13, a Nagybátonyi Bányász 12, a Sajószentpéteri Tárna 14 gólt kapott két mérkőzésen. 

Az őszi szezonra sem lehetett panasz, hiszen tíz győzelem mellett mindössze egyszer szenvedtek vereséget Jánosi Béla tanítványai. Nyolcpontos előnnyel nyerték meg a bajnokságot a Miskolci Honvéd csapata előtt. 

Azonban az idény még nem ért véget, hiszen az NB II. mezőnyét négy csoportba sorolták, így a négy bajnok semleges helyszínen döntött a feljutásról, a két legjobb nyert jogot a legmagasabb osztályban való szereplésre. A három ellenfél a Pécsi Lokomotív, a Vasas Izzó és a Szikra Gázművek csapata volt.

Az osztályozó

Az osztályozó mérkőzésekről a Népsport tudósított.

Diósgyőri Vasas - Pécsi Lokomotív 3-0 (1-0)
Budapest, Üllői út, 14 000 néző. Gólszerzők: Gondos, Dobó, Reiter.

„Három gólkülönbségű győzelem általában a győztes csapat nagy fölényére szokott mutatni. Ha ritkábban is, de előfordulhat azonban olyan eset is, amikor közel egyenrangú ellenfelek közül az egyik jóformán minden helyzetét kihasználja, a másik viszont képtelen gólt lőni még a legbiztosabbnak látszó gólhelyzetekből is.
Ez az utóbbi helyzet jellemezte a Diósgyőri Vasas - Pécsi Lokomotív osztályozó mérkőzést. A diósgyőriek lényegesen kevesebbet támadtak, de négy helyzetből három gólt szereztek, a pécsiek ellenben tömérdek támadásukból is alig tudtak gólhelyzetet teremteni, s a diósgyőri védelem hibájából megnyílt helyzeteket is elpuskázták."

Diósgyőri Vasas - Vasas Izzó 2-1 (1-0) 
Budapest, Üllői út, 30 000 néző. Gólszerzők: Nagy, Szigeti.

„Óriási küzdelmet hozott a két csapat találkozója. A Vasas Izzó csaknem végig kezében tartotta a játék irányítását, s a mérkőzés legnagyobb részében nagy fölényben játszott, a diósgyőri védelem azonban nagyszerűen állt a lábán, a kapu előtt jóformán nem engedte szóhoz jutni az újpesti csatárokat."

Diósgyőri Vasas - Szikra Gázművek 3-1 (1-1)
Budapest, Üllői út, 8000 néző. Gólszerzők: Dobó (3).

„A mérkőzés az utolsó negyedórától eltekintve kiegyenlített, erős küzdelmet hozott. A Gázművek végig nagy lelkesedéssel küzdött, a diósgyőriek kezdetben kissé könnyebben vették a játékot, s csak az utolsó negyedórában tudták széthúzni a Gázművek tömörülő védelmét. A diósgyőri együttes játéka ekkor meggyőző volt, s a szép támadások gólokat is eredményeztek." 

Végeredmény
1. Diósgyőri Vasas 3 3 0 0 8:2 6 pont
2. Vasas Izzó 3 2 0 1 6:2 4 pont
3. Szikra Gázművek 3 1 0 2 4:8 2 pont
4. Pécsi Lokomotív 3 0 0 3 2:8 0 pont
A Diósgyőri Vasas és a Vasas Izzó jutott fel az NB I.-be.

A Népsport összegzése a lezajlott osztályozó mérkőzések után:
„A Diósgyőri Vasas Budapesten játszotta le valamennyi osztályozó mérkőzését. Ezeken a mérkőzéseken a diósgyőri csapat bebizonyította, hogy teljes mértékben rászolgál az NB I.-ben való szereplésre. A fővárosi közönség tenyere sokszor verődött tapsra egy-egy szép diósgyőri támadás alkalmából. Különösen azoknak az akcióknak volt nagy sikerük, amelyekben Dobó, a diósgyőriek jobbösszekötője volt a főszereplő. Túlzás nélkül leszögezhetjük, hogy alig volt a diósgyőrieknek olyan támadása, amely Dobó nélkül zajlott volna le.
Ez a hosszúlábú, szemre kissé lomha mozgású játékos vérbeli karmestere a diósgyőri ötösfogatnak. Nagyszerűen kezeli a labdát, mindent mindig tudatosan csinál. Ha elindít egy támadást, rendszerint a befejezésnél is ott van, s nagyszerűen ért a gólhelyzetek kihasználásához. Félelmetes lövőerényeket csillogtatott az osztályozókon is. Vasárnap mind a három diósgyőri gólt ő lőtte.
Dobó még fiatal játékos, még fejlődhet és még van is miben fejlődnie. Elsősorban rajtgyorsaságát kellene megnövelnie. Ehhez azonban komoly, céltudatos edzésre volna szüksége. Dobó nagyon szeret kapura lődözni. Az edzéseken mindig túlórázik, a kapura lövést gyakorolja. Ennek az eredménye kétségtelenül meg is látszik. Ilyen szorgalommal kellene a rajt- és futóedzéseket is végeznie. Ha erre is rá tudja szánni magát, és igyekszik még sportszerűbben élni, akkor rövid időn belül legjobb csatáraink színvonalára emelkedhet, s állandó tagjává válhat a válogatott keretnek.”

Dobó Zoltán

Dobó Zoltán (1928-2016) a fővárosban született, és rögtön győztes góllal mutatkozott be az NB I.-ben, a Vasas csapatában. MATEOSZ, Tatabánya, majd a Pécs voltak a következő klubjai, 1952-ben érkezett Diósgyőrbe. Az első szezonjában 11 gólt szerzett az élvonalban, de a csapat kiesett, ám ő maradt, és az NB II. Keleti csoportjában 56 gólt lőtt, a csapat 113 góljának majdnem pontosan a felét. Az év végén bajnoki címet ünnepelhetett. 1954-ben remekelt az NB I.-ben is, hiszen 16 gólt ért el. Ezután távozott, majd a Bp. Vasas Izzó csapatától visszatért Diósgyőrbe, 19 mérkőzésen 17 góllal járult hozzá a piros-fehérek újabb másodosztályú bajnoki címéhez 1957-ben. Diósgyőrben az NB I.-ben 47 mérkőzésen 27, az NB II.-ben 48 találkozón 73 gólt ünnepelhetett. A Nemzeti Bajnokságok korának legeredményesebb diósgyőri gólszerzője kereken száz találattal. Pályafutása végén a Miskolci VSC csapatával is szerepelt a legmagasabb bajnoki osztályban, és még 70 évesen is rendre tornacipőt húzott a DVTK öregfiúkban.

A sorozat korábbi részei