Miskolc Város Díszpolgára - Boros Árpád

A tüzes, fényes vas varázsa egy életre a diósgyőri kohászathoz kötötte, és ott teljesedett ki az élete. Eközben kiváló, áldozatos munkát végzett Miskolcért. 1933. június 11-én született Égerszögön. 1945-ben, édesapja elvesztése miatt, már gyerekként, korán a munka világába kényszerült. A földművelés, a favágás, valamint a Rudabányai Ércbánya jelentette számára a megélhetést. A diósgyőri kohászatban 1950-ben kezdett el dolgozni. A Siemens-Martin Acélmű volt az első munkahelye, ahol már nem csak résztvevője, de alakítója is akart lenni választott környezetének. Szilaj kitartással saját tapasztalatait bővítve ismerte meg az általa csodált fényes acél születését, közben megszakítás nélkül igyekezett folytatni közép- és felsőfokú tanulmányait. Széleskörű szakmai- és gyárismeretére alapozva 1961-ben a gyár gazdasági apparátusába helyezték át, ahol végigjárva a ranglétrát, egyre fontosabb feladatokat teljesítve 1992-ben a gyár gazdasági igazgatójává nevezték ki. Munkahelyi elfoglaltsága mellett aktív közéleti tevékenységet is folytatott. Ebben első helyen Miskolc várossal, valamint a Miskolci Egyetemmel fennálló kapcsolatát kell kiemelni. Mint sportszerető embert a DVTK elnöksége 1982-ben a kosárlabda szakosztály elnökévé nevezte ki, amit – társadalmi munkában – 15 évig aktívan művelt. A DVTK kosárlabda szakosztályának örökös tiszteletbeli elnöke. Harmincöt évig aktív tagja, tíz évig pedig szakértője volt az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületnek. Alapító tagja és támogatója az Észak-kelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítványnak. Aktív tagja a miskolci Vasasztal Társaságnak is. Az 54 évi gyári szolgálata után sem tétlenkedett. A múlt felé fordulva, Miskolc város értékeit gyarapítva a „Tanulmányok Diósgyőr történetéhez” című könyvsorozat keretében hat írott és négy képeskönyvben igyekezett megörökíteni a diósgyőri kohászat történetét.



„Az év sportolója” díj - DVTK Női Kosárlabda csapata

2022. február 18-20 között a miskolci DVTK Arénában került megrendezésre a Killik László Női Magyar Kupa döntője. A DVTK Női Kosárlabda Csapata legyőzve a Ludovika – FCSM Csata és a Szekszárd csapatát a döntőbe jutott, ahol ellenfélként a Sopron Basket csapatával küzdöttek meg a végső győzelemért. A bravúros küzdelem 78-75-ös eredménnyel zárult a DVTK javára. A négy negyed során alatt fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a hosszabbításban Bernáth Réka kétpontos dobásával, valamint Milica Jovanović fantasztikus hárompontosával átvette a DVTK a vezetést. A Sopron Basket időkérése után Fegyverneky Zsófia és Cheridene Green kosárváltása után Briann Jolie January szerzett négy pontot (75-76), ezáltal nyerő helyzetbe hozva a soproniakat. Ám a mérkőzés végén a DVTK maximális erőbedobással, Milica Jovanović büntetőivel 2022-ben újra elhódította a Magyar Kupát. A DVTK Női Kosárlabda Csapata fennállása óta így immár negyedik alkalommal 1993, 1994 és 2016 után 2022-ben ismét kupagyőztessé vált.

A győztes csapat tagjai: Bacsó Zsófia, Bernáth Réka, Cheridene Green, Kányási Veronika, Keyona Hayes, Kiss Angelika, Kravjánszki-Medgyessy Dóra, Leslie Vorpahl, Márkusz Lilla, Milica Jovanović, Aho Nina, Oláh Fruzsina. Snežana Bogičević, Tóth Franka, Vég-Dudás Anna

Ügyvezető: Szabó Tamás
Vezetőedző: Völgyi Péter
Másodedzők: Ábrahám Márta, Bozsó Ádám
Erőnléti edző: Martini-Fodor Csilla
Csapatorvos: Dr. Farkas Tamás
Fizioterapeuta: Halász Veronika
Masszőr: Takács Krisztina
Technikai vezető: Szabó István



A díjazottaknak ezúton is gratulálunk!

A további díjazottak ide kattintva megtekinthetőek.

Forrás: minap.hu / Fotó: Mocsári László, Horváth Csongor