Május 27-29. között a szegedi Maty-éren válogató versenyen csaptak össze a legjobb magyar kajak-kenusok, ahol az utánpótlás világversenyek kvótái gazdára találtak, míg a felnőtt világ- és Európa-bajnokság kiválasztásának első felvonását rendezték.

Orosz Adrienn a DVTK U23-as Európa-bajnok kajakosa pénteken kevésbé erősebb számában, K1 500 méteren állt rajthoz, ahol a középdöntőig jutott, ám fő száma még hátra volt. Vasárnap került ugyanis megrendezésre a K1 200 méter, ahol a második helyen jutott a fináléba a diósgyőriek versenyzője. A tavaly Lengyelországban utánpótlás Eb címet nyerő Orosz a döntőben végül kevesebb, mint 4 tizeddel Lucz Anna mögött ért célba és ezüstérmet nyert, amivel indulási jogot szerzett az idei belgrádi U23-as kontinensviadalra. Szerbiai szereplése azonban még kérdéses, mivel azzal a versennyel párhuzamosan rendezik majd a második felnőtt válogatót.

Testvére, Orosz Ákos K1 200 méteren a döntőig menetelt, ahol a hatodikként siklott át a célvonalon. Nem ez volt azonban a DVTK 2002-es születésű versenyzőjének legjobb eredménye a hétvégén, mivel hatalmas meglepetésre Apagyi Levente (INTER-ÉPFU AVSE) oldalán K2 200 méteren az előkelő második helyen zárt a világbajnok Birkás-Balaska kettős mögött mindössze 1 tizeddel. A tény pedig, hogy a páros ezen a versenyen evezett először együtt tovább növeli eredményüket mindamellett, hogy ezáltal esélyes kihívókká léptek elő a II. válogató előtt. Ha a szolnoki második felvonáson sikerülne nyerni az Orosz-Apagyi duónak szétlövés döntene a felnőtt vb és Eb-re utazókról (Orosz Adrienn esetében K1 200 méteren hasonló a helyzet).

Bodonyi András múlthéten Rašicében a szezon első világkupáján versenyzett, ahonnan hazatérve pozitív lett a koronavírus tesztje, így kihagyni kényszerült az első válogatót. A DVTK kenusa sajnos tüneteket is produkál így egyelőre újbóli edzésbe állásának ideje is kérdéses. Az idei évben Újpesten készülő sportolónak így csak egy lehetősége lesz beverekednie magát a felnőtt világversenyekre utazó keretbe a második, június 24-26. közti válogatón, ahol továbbra is a C1 és C2 500 illetve 1000 méteré lehet a főszerep nála.  

I. Felnőtt és U23-as válogató verseny

K1 Női Felnőtt 500 m - II. Középfutam

Orosz Adrienn 7. hely

K1 Női Felnőtt 200 m - A Döntő

Orosz Adrienn 2. hely

K1 Férfi Felnőtt 200 m - A Döntő

Orosz Ákos 6. hely

K2 Férfi felnőtt 200m - A Döntő

Orosz Ákos és Apagyi Levente (INTER-ÉPFU AVSE) 2. hely

K1 Férfi felnőtt 500m - II. Előfutam

Orosz Ákos 6. hely

Fotók: Szalmás Péter és Tumbász Hédi