- Mire gondoltál először, amikor felmerült, hogy új feladatkörben kamatoztathatod az eddig megszerzett tudásod? Egyből igent mondtál?
- Egy hosszú folyamat eredményeként lettem a DVTK szakmai vezetője. Már sokkal korábban, az edzőváltást megelőzően elindult egy változás, és nem szerettem volna megtörni ezt a folyamatot. Egyáltalán nem ambicionáltam ezt a pozíciót, azt is elárulhatom, hogy még az utolsó pillanatban is javasoltam szakembereket, akik segíthettek volna a cél elérésében. Azonban most már szakmai vezető vagyok, azzal a céllal vágtam bele a munkába, hogy közösen sikeressé tegyük a DVTK-t. 

- Egyből belevetetted magad a munkába, de jól sejtjük, hogy a későbbiekben is a háttérben szeretnél dolgozni?
- Igen, de még fontosabb, hogy csapatban szeretek dolgozni. Csapatember vagyok, szeretem nagy tudású emberekkel körülvenni magam, akikre lehet támaszkodni, akikkel át lehet beszélni a feladatokat, hogy optimális döntéseket tudjunk meghozni.

- Kik tartoznak a “csapatba”?
- A mindenkori vezetőedző, az akadémia szakmai igazgatója, illetve a vezető scout.

- Az első kettő szerepe egyértelmű, Elekes Péter vezető scout azonban korábban elsősorban külföldi labdarúgókon tartotta rajta a szemét, hogyan tudja az ő tudását, kapcsolatrendszerét hasznosítani a DVTK egy újabb másodosztályú idényben? 
- Érezhető a játékospiac szűkülése az egyre erősödő a verseny miatt. Az MLSZ új ajánlásai miatt az élvonalbeli klubok több magyar játékost kívánnak foglalkoztatni, az NB II. létszámcsökkentése miatt pedig a középcsapatok is igyekeznek még jobban megerősíteni a keretüket. Magyarországon véges számú minőségi labdarúgó áll rendelkezésre, ezért a Rotem Kellert is megtaláló Elekes Péter nagy erőkkel dolgozik azon, hogy számunkra erősítést jelentő, egyúttal magyar felmenőkkel rendelkező labdarúgókkal bővítse a választási lehetőséget. A magyar válogatottban bemutatkozott Willi Orbán és Callum Styles, de néha magam is meglepődök, hogy például Görögországban vagy Egyiptomban is élnek ígéretes magyar származású tehetségek, akiket érdemes szemmel tartani.
És persze rendelkezem egy olyan informális hálózattal, akik ugyan nem a DVTK alkalmazottai, de a régi jó ismerettségnek köszönhetően adott esetben ellátnak a szükséges információval.

- A többi sportvezetőhöz hasonlóan te sem mész nyáron szabadságra, mivel telnek a napjaid?
- Jelenleg az új játékoskeret kialakítása a legfontosabb, amelyik nem csak a mezőny, hanem az élmezőny meghatározó tagjává teheti a DVTK-t. Ez a munka abban a pillanatban elkezdődött, amikor visszavonhatatlanná vált, hogy a DVTK, a következő idényben is a Merkantil Bank Ligában szerepel, de még helyesebb, ha úgy fogalmazok, hogy abban a pillanatban eldőlt, hogy a B-terv szerint haladunk tovább.
A játékoskeret összetétele rendkívül képlékeny, a jövő évi sikerek érdekében jelentős átalakítást tervezünk. Több játékostól közös megegyezéssel megválunk, és dr. Magyar Mátyás, a DVTK többségi tulajdonosa korábbi bejelentésének megfelelően az élő szerződésű labdarúgókkal megkezdtük a meglévő szerződések újratárgyalását, melynek lényege a teljesítményalapú juttatás.
A kölcsönjátékosok között akad olyan, aki adott körülmények között Diósgyőrben maradhat, míg a kölcsönbe adott labdarúgók közül többen is megkapják az esélyt, hogy megmutassák tudásukat a vezetőedzőnek. És természetesen folyamatosan tárgyalásban állunk a kiszemeltekkel.

- A tervek szerint mennyien érkeznek, és hányan távoznak nyáron?
- Dobálózhatnék a számokkal, hogy hány labdarúgó teljesítményét elemeztük, de nem teszem, mert úgyis az a lényeg, hogy ki lesz végül a DVTK játékosa, és még inkább az, hogy ki tud minket a feljutáshoz vezető úton segíteni. Az elmúlt napokban több labdarúgóval felvettük a kapcsolatot, hiszen a játékosmegfigyelőink folyamatosan dolgoztak a háttérben az elmúlt hónapokban, illetve több menedzseriroda is megkeresett minket.

- Mi az, ami már jelenleg is biztos?
- Ahogy korábban megerősítettük, életbe lép Lukács Dániel, a Merkantil Bank Liga gólkirályának télen megkötött szerződése és Könyves Norbert játékjoga sem eladó. Az is köztudott, hogy Dejan Karan visszavonult, Polgár Kristóf szerződése pedig lejárt. Molnár Gábor és Horváth Zoltán érvényes szerződése ellenére továbbra sem szerepel a terveinkben, megfelelő ajánlat esetén elengedjük őket.

- Hogyan haladnak a tárgyalások azokkal a labdarúgókkal, akik élő szerződéssel rendelkeznek?
-  Elsősorban a játékosügynökökkel tárgyalunk, akiknek felvázoltuk az elképzeléseinket. Jelenleg várjuk a válaszokat, hogy ki szeretne részese lenni egy teljesítményorientált, ezáltal sikeres DVTK-nak. Hamarosan le tudjuk zárni ezt a folyamatot.


- Már távoztak néhányan, akikhez mások is csatlakoznak, és őket pótolni kell. Mennyiben alakul másként a DVTK igazolási politikája az előző évekhez képest?
- A múlttal nem szeretnék foglalkozni, abba viszont szívesen beavatom a szurkolókat, hogy most hogyan dolgozunk. Előrebocsátom, hogy a közösen lefektetett elveknek megfelelően nem számít a játékosok neve, csak a benne rejlő potenciál. Amennyiben elérhető egy tehetséges, egyúttal ambiciózus fiatal, és tekintélyes pályafutást a háta mögött tudó, de leszálló ágban lévő élvonalbeli labdarúgó, akkor az előbbit fogjuk választani.
Mint említettem, többféle úton is látókörünkbe kerülhet egy labdarúgó, nevezzük ezt első szűrőnek. A második körben a vezetőedző mond véleményt, és aki elnyeri a tetszését, azt a harmadik szakaszban alaposan feltérképezzük. Az InStat, a Wyscout és hasonló analitikai programok segítségével gyorsan képbe lehet kerülni, több esetben az is előfordul, hogy a játékosmegfigyelőinknek személyes tapasztalata van a kiszemeltről. Ez alapján fel tudjuk mérni egy labdarúgó játéktudását, de legalább ekkora hangsúlyt fektetünk az emberi tulajdonságokra és a mentális képességekre is. A korábbi játékostársak és edzők segítségével utánajárunk, kiben mekkora a győzni akarás, mennyire csapatember, megvan-e benne a nélkülözhetetlen agresszivitás, tudja-e kezelni a nyomást és hasonlók. Akire viszont nemet mond a vezetőedző, arról lemondunk, mert nincs értelme olyan játékost igazolni, akire nem számít a szakmai stáb. Minden egyes rostán kihullik a játékosok egy része, de ennek köszönhetően a végén csak azokkal ülünk tárgyalóasztalhoz, akik minden szempontból megfelelnek az elképzeléseinknek. 

- Az előttünk álló bajnokságban is kötelező egy 2003-ban vagy azután született fiatalt pályára küldeni. Jurek Gábor az előző idényben 15 mérkőzést játszott, és megfelel ennek a feltételnek.
- Szép teljesítmény egy 18 év alatti játékostól, azonban Gábor mellé szükséges további fiatalokat is beépíteni a csapatba, nem lehet egy labdarúgóra építeni egy egész évet. Bármi előfordulhat, hátráltathatja sérülés, eltiltás. A 2003-as korosztályból már bemutatkozott Csatári Gergő, és az utolsó mérkőzésen átesett a tűzkeresztségen a 2004-es Vajda Botond is. Rajtuk kívül a DVTK LSA többi növendéke is sorban áll, hogy megmutassa tudását a vezetőedzőnek és stábjának, és ha jól teljesítenek az edzéseken, akkor szintet léphetnek. A felkészülést mindenesetre több fiatal is az első csapat keretével kezdi el. Azt is eldöntöttük, hogy a következő idényben még szorosabbra kötjük az első és a tartalékcsapat közti köteléket a zökkenőmentesebb felfelé áramlás érdekében.

- A vezetőedzőt dr. Magyar Mátyás megerősítette posztján, ugyanakkor előrevetítette, hogy a stábban lesz változás. Ezen a téren hogyan állunk?
- Dragan Vukmirral jól lehet közösen dolgozni, mert együttműködő típus. Eldőlt, hogy Tuska János kivételével a többiek távoznak, sok sikert kívánunk Kovács Ádám másodedző, Dobos Attila erőnléti edző, Lugos József videolemző és Vellai Áron performance coach további pályafutásához! 
Az új stáb összetétele hamarosan véglegessé válik, a közvetlen szakmai stáb (asszisztens edzők, kapusedző) kiválasztása a vezetőedző hatásköre, a többi pozícióba érkező szakembert pedig mi nevezzük meg.

- Az első csapat a legfontosabb, de ejtsünk szót a DVTK tartalékról és a női csapatról is!
- Egyik csapatnál sem tervezünk koncepcionális váltást. A DVTK tartalék továbbra is az utánpótlásfutball utolsó lépcsőfoka lesz, ahol a fiatalok belekóstolhatnak a felnőttfociba. Ennek megfelelően átalakul a keret, hogy teret nyissunk a 2004-es korosztálynak. A távozók kezét sem engedjük el, a legjobbak partnerklubjainkban, az NB III.-as Egerben fejlődhetnek tovább. 
A felnőtt női csapat céljai ugyanazok lesznek, mint idén, és még több lehetőséget kapnak a DVTK LSA növendékei. Az MLSZ ajánlása szerint négy külföldi labdarúgó léphet egyszerre pályára, így külföldről csak akkor igazolunk, ha lesznek távozók is.

- Először vállalsz szerepet szakmai vezetőként, mégsem áll távol tőled a labdarúgás, egy bő évtizedet eltöltöttél Szerbiában és a magyar élvonalban, nyertél bajnoki címet is mielőtt 33 évesen a jogi diplomádat hasznosítottad volna.
- Az FK Novi Sad csapatától érkeztem Magyarországra, ahol az évek során többek között az ETO, a PMFC és az MTK csapatában játszottam. Azonban ez már a múlt, amiből csak a tapasztalataimat és a kapcsolati hálót tudom felhasználni. Amikor befejeztem a labdarúgást, akkor szerettem volna a sporton belül maradni, ezért lettem sportjogi szakjogász. Nagy igény lenne képzett szakemberekre, de sajnos kevesen dolgozunk ezen a területen.

- Már egy éve Diósgyőrben dolgozol…
- Korábban az MLSZ-ben és az Emberi Erőforrások Minisztériumában szerzett tapasztalataimat kamatoztattam elsősorban gazdasági, adminisztratív területen. Mind a labdarúgó szövetségben, mind a minisztériumban rendkívüli módon leegyszerűsítve a pályázatok elbírálásával, és a támogatások elszámolásával foglalkozó csapat tagja voltam. Majd Diósgyőrben “átálltam a másik oldalra”, és elsősorban a beruházásokkal foglalkoztam adminisztratív területen. Az idő múlásával egyre több alkalommal kérte ki a véleményem futballügyekben a klubvezetés, ennek a folyamatnak a végeredménye lett a feladatköröm kiegészítése a szakmai vezetői poszttal.

- Az új pozíciód elnevezése szakmai vezető a bevett szakmai igazgató és a sportigazgató helyett. Milyen különbséget jelent ez? 
- A labdarúgás a pályán kívül is csapatjáték, a klubvezetés, a szakmai vezető és a vezetőedző együtt többre viheti, mint önmagában. Napi kapcsolatban állunk egymással, mert másként nem lehetünk sikeresek.  Az igazolások menetéről már beszéltünk, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a csapat összeállítása a vezetőedző feladata, abba nem szólunk bele.

- Végezetül ugorjunk előre az időben, jövő ilyenkor mivel lennél elégedett?
- Kemény év áll előttünk, nagyon erős ellenfelekre számítok a bajnokságban, két olyan csapat esett ki az NB I.-ből, aki azonnal vissza szeretne jutni. Hatalmas lesz a küzdelem, ahol minden győzelemért vért kell izzadni. A profi sportban azonban csak az eredmény számít, úgy kell szerepelnünk, hogy végig esélyesek maradjunk, mivel a DVTK-nak az NB I.-ben a helye!