- Egy nagyszerű hónapot dolgoztunk végig a DVTK akadémiájának edzőivel, játékosaival és kapusaival. – kezdte összefoglalóját Arttu Luttinen a Hockey Base helsinki központjának vezetője - A táborokat mindig egy nyitó megbeszéléssel kezdjük, ami során mindenki megosztja a másikkal, hogy mit vár a heti munkától. Kihívások elé állítjuk a fiúkat és a lehető legtöbbet beszélünk velük angolul. Szerintem ezen a téren mindenki nagyszerűen teljesített. Egy átlagos nap két szakaszból tevődött össze. A fő hangsúlyt az egyéni képzésre helyezzük jégen és jégen kívül egyaránt. A száraz edzéseken fejlesztjük a mobilizációt, az ugrást, és a koordinációt.

Jégen pedig a korcsolyatechnika több elemét is gyakoroljuk, valamint a korcsolya élek használatát fejlesztjük különböző szituációkban. Mindeki kipróbálja, hogy milyen korcsolyázni ejtőernyővel a háta mögött. Továbbá speciális kamerákkal rögzítjük a játékosok lövéseit és ezeket kielemezzük. Ez egy jó módja annak, hogy lassított felvételekkel szemléltessük a játékosoknak a lövéseiket. Kulcsfontosságú részletekre hívjuk fel a figyelmet, majd a foglalkozások során ezeken az említett részleteken dolgozunk különböző szituációkban. Ezeken felül mindenki kipróbálja a ”Bestshot” edzést és egy kis versenyt is tartunk, hogy kiderüljön ki a legjobb lövő. Kis területről gyorsan lőni egy komoly kihívás a jégkorongban és ennek a készségnek a fejlesztése a góllövésben is fontos szerepet játszik. Természetesen mindenkinek adunk pár hasznos ötletet és kihívást, amit tud gyarkorolni az otthoni edzések során is.

A kapusokkal egy kíváló szakember, Janne Laine foglalkozott, aki az IFK U20-as csapatánál és a finn U18-as válogatottnál is dolgozik. Sok új és hasznos gyakorlatot mutatott meg az egy hét közös munka során. Összességében egy nagyszerű hónapot zártunk, mert mindenki imádja a jégkorongot és izgatott volt az új kihívások miatt. Mi, finn szakemberek is sokat tanultunk a magyar jégkorongról. Egy remek kezdete volt a programnak, alig várjuk, hogy augusztusban Miskolcra látogassunk és megkezdhessük az együttműködésünk újabb fejezetét.

- Az akadémiai képzésünk egyik alappillére a játékosközpontú fejlesztés, hiszen a mai jégkorongban kiemelt jelentősége van az egyéni képességeknek - mondta Mayer Péter, a DVTK Jegesmedvék Akadémia szakmai igazgatója -  A finn jégkorongos képzés pedig ebben hatalmas segítséget, iránymutatást tud adni számunkra, hiszen ők ezen a téren a világ közvetlen élvonalába tartoznak, olimpiai és viágbajnokokat nevelnek évről évre. Az együttműködésünk keretében megvalósuló májusi programunk is az említett egyéni képzésről szólt. Az egész éves munka és tapasztalatok alapján azokat a játékosokat akartuk először ilyen környezetbe helyezni, akikről úgy gondoltuk, hogy a fogadókészségük rögtön alkalmas lehet arra, hogy a megszokottnál komolyabb ingereket elsajátítsák. A kapusképzésben a finn iskola megint csak világszintű, ezért azt akartuk, hogy a kapusaink találkozzanak olyan elismert szakemberrel, aki visszajelzést ad a munkájukról. A tábor során kiemelt figyelem hárult a lövésekre. Ez a terület sokat változott az elmúlt években, sokszor elmondta a szakma és magam is, hogy nem tartozunk a jól lövő nemeztek közé. Ebben szeretnénk fejlődni és a Hockey Base kiemelten erős ezen a területen, csak úgy, mint a korcsolyatechnikában. Az edzőink is részt vettek a turnusokban és olyan kollégákkal kerültek direk kapcsolatba, akik rendelkeznek rálátással a finn képzés teljes területére. Hasznos tudással térhettünk haza, amiket itthon is hasznosíthatunk, továbbadhatunk. Mindenképpen sikeres hónapot zártunk, de ez csak a program kezdete volt, egész évben folyik a közös munka a finn partnereinkkel.