77 kilogramm

Zurai Rajmund az érettségik miatt súlycsoportot váltott az idei évre, és 72 kg helyett az olimpiai súlycsoportban versenyzett az korosztályos Európa-bajnokságon is.

A DVTK másodéves U20-as birkózója a hétfői napon lépett először szőnyegre a selejtezőből érkező Henrik Gevorgyan ellen. Az örmény sportoló az első menetben 5:0-ra is ellépett, ám Rajmund óriást küzdve fordítani tudott, és egy utolsó pillanatos challanget követően ő jutott tovább drámai végjátékban 6:5 arányban (Az utolsó másodpercekben Gevorgyan lábra támasztott, ezzel akciót vagy annak előkészítését akadályozott, amiért neki intés, Rajmundnak pedig két pont járt).

A legjobb 16-ból továbbjutva a negyeddöntőben bolgár ellenfél következhetett a piros-fehérek válogatottjának. Rajmund magabiztosan birkózva, kiváló technikával és jó állóképességgel Martin Zhivkov Dimitrovot is legyőzte, és 4:0-as sikerével bejutott az esti elődöntőbe.

A 18 órától rendezett programban Zurai Rajmund a tavalyi junior vb bronzérmes Alexandrin Gutuval találkozott. A DVTK birkózóját a fináléba kerülésért vívott csatában passzivitásért megintettek, lentről pedig a későbbi Európa-bajnok megpörgetette, amivel győzött, így a diósgyőri versenyző másnap a bronzéremért léphetett szőnyegre Rómában.

A keddi érem mérkőzésen szintén egy idősebb birkózó várt Rajmundra Yuksel Saricicek személyében. Magyar válogatottunk agresszívan és támadóan kezdett és egy percet követően megszerezte a vezetést, ám sajnos török ellenfele fordítani tudott. A második menet végén hiába zárkózott Rajmund nem maradt már elég idő a vezetés visszaszerzésére, így 7:4 arányban Sariciceké lett a bronz, míg Zurai Rajmund legjobb eredményét elérve egy korosztályos világversenyen az ötödik lett.

- Az utolsó pillanatban döntöttük el hogy 77 kilogrammban fogok versenyezni az érettségi miatt - kezdte értékelését Zurai Rajmund. - Sikerült kijutnom az Eb-re, ahol tisztes helytállást vártak tőlem, ami azt hiszem sikerült is. A sorsolásból, a korosztályból és a súlyból kihoztam a legtöbbet, amit tudtam. Ezzel az ötödik hellyel pedig kvalifikáltam magam az augusztus középén megrendezésre kerülő világbajnokságra, ahol szeretnék hasonlóan eredményesen birkózni.

82 kilogramm

Egy súlycsoporttal feljebb a három korosztályt összefogó kontinensviadalon az elsőéves Szinay Csabának szurkolhattunk, aki nem akármilyen körülmények közt vállalta az indulást. A DVTK fiatalja a felkészülés utolsó két hetében lengőbordatörést szenvedett, ám elszántságáról tanúbizonyságot téve szőnyegre lépett Olaszországban.

Csaba a nyolcaddöntőben kezdett az észt Kalle Laisarv ellen, aki 5:0-ra el tudott lépni az első menetben. A piros-fehérek 18 éves versenyzője a második három percben mindent megtett, hogy fordítani tudjon, de végül 5:2 arányban alul maradt és kiesett, ám elszántságból és küzdeni akarásból jelesre vizsgázott.

U20-as Birkózó Európa-bajnokság - Róma

77 kilogramm

Zurai Rajmund 5. hely

82 kilogramm

Szinay Csaba nyolcaddöntő