Spéth Norbert 2018. májusában lépett először IFMA világversenyen elit kategóriában szorító közé 67 kilogrammban. A DVTK kiválósága azóta három világbajnoki ezüstérmet, Európa-bajnoki címet és több világkupa győzelmet is bezsebelt, ami révén kvalifikálta magát a 2022-es egyesült államokbeli Világjátékokra.  

- Ezt a versenyt a nem olimpiai sportágak olimpiájának is hívják, amit szintén négy évente rendeznek meg - kezdte Spéth Norbert. - A muaythai sportágában a Világjátékok a legfelső polcon helyezkedik el, és az én pályafutásomban is a legnagyobb verseny lesz.

A birminghami nagy presztízsű megmérettetésre a diósgyőriek harcosa intenzív, külföldi felkészülést választott, amely során Londonban és Thaiföldön is több hetet töltött el a szakszövetség, a bangkoki nagykövetség és a DVTK segítségével.

- Ebben a sportágban a lényeg az edzőpartnerek minősége. A londoni es thaiföldi gym is tele van jó sportolókkal, ami az indokot adta az ottani felkészülésre - folytatta a többszörös világbajnoki érmes. - Nekem egyébként nem ez volt az első külföldi edzőtáborom. Thaiföld esetében elég gyakori, hogy Európából vagy más kontinensről is odautaznak, hiszen ez az őshazája a sportágnak. A két országban most is segített, hogy más harcosokkal küzdhettem, amik során átlagosan napi öt órát készültem, reggeli és esti edzéssekkel. Összességében pedig mind a két helyről úgy érzem, hogy egy jobb versenyzőként tértem haza.

Spéth Norbert jövő hét kedden, július 12-én utazik ki az amerikai kontinensre, addig viszont az utolsó órában Magyarországon hangol finomra.

- Az utolsó héten már nem lehet csodát tenni. Nem kell meghalni minden edzésen, azt kell keresni, hogy a csúcsformát mikorra időzítsem, illetve még a súlyomat kell tartanom. Nyilván mozogok minden nap kettőt, de ez az időszak már tényleg csak arról szól, hogy a versenyző jól érezze magát.

Megérkezését követően három nap múlva már a ringben szurkolhatunk neki első mérkőzésen, ami elmondása szerint nem ideális, ám nincs más lehetőség, ehhez kell alkalmazkodni. A Világjátékokon a muaythai versenyeket három nap alatt bonyolítják le, így a nyolc fős meghívott elitnek minden napra egy-egy mérkőzés jut győzelem esetén, ami kedvezhet Európa-bajnokunknak.

- Abszolút megszokott ez a lebonyolítás, sőt kifejezetten jó nekem, mert némelyik világbajnokságon 4-5 meccsem is szokott lenni. Az extra nehézség ezeken a versenyeken, hogy minden nap le kell mérlegelnem. Kicsit próbálok naturálisan lejjebb jönni most, hogy kint kevesebbet kelljen játszanom a vízzel, de a teljes képet nézve ez a lebonyolítás pozitív nekem.

A világ legjobbjai mind ott lesznek Birminghamben a sportág négy éves seregszemléjén, ahonnan Spéth Norbert a legfényesebben csillogó éremmel szeretne hazatérni, egy különleges sorozatot folytatva.

- Csak az arannyal lennék elégedett. Sokaknak nagyképűnek tűnhet ez a kijelentés, de még egy ezüst a korábbiak után már nem elégítene ki. Csak a végső győzelem lebeg a szemem előtt. Amikor az élet megadta a lehetőséget arra, hogy revansot vegyek egy vesztes meccs után, az száz százalékban sikerült eddig. Birminghamben ott lesz az a thai fiú, akitől kikaptam a tavalyi vb döntőben. Ennek a fényében remélem, hogy ez a rátám megmarad.

A sorsolásra rátérve pedig megerősítette a DVTK muaythaiosa, hogy tényleg csak a hőn áhított Világjátékok megnyerésére koncentrál.

- Mivel az aranyért megyek a sorsolást nem is vizualizálhatom túl, mert egyenes kiesése rendszer, nincs bronzmérkőzés sem. Egyszerű a képlet. Ha kikaptál, kisétel. Nem kalkulálok vagy agyalok, hogy kivel kezdek. Igazából mindegy is. Három győztes mérkőzést tartok a szemem előtt és az aranyérmet - zárta a diósgyőri harcos.

A piros-fehérek vesrenyzőjét a sportág legnagyobb versenyén a klub szakosztályvezetője, Jászka Krisztián is a szorító mellől segítheti majd szövetségi kapitány helyettesként, aki szerint Norbinak nagyon jó esélyei vannak.

- Ez óriási presztízzsel bír - vette át a szót Jászka Krisztián. - A világ legjobb nyolc versenyzőjét hívták meg ranglista és a korábbi eredmények alapján. Ilyen szintre magyar versenyző a muaythaiban még nem jutott el. Azt gondolom, hogy Norbi az eddigi eredményei és a mutatott formája alapján abszolút esélyesként indul. A vékony védőfelszerelések és a full kontakt sportágban a serülések veszély viszont fent áll. Nem tudnak egy meccset úgy végig harcolni, hogy ne sérüljön meg valaki. A szerencse faktor így itt is nagy szerepet játszhat abból a szempontból, hogy ki mennyire tudja majd helyrepakolni magát 24 óra elteltével a következő mérkőzésre.

A DVTK versenyzője így ismerős archoz fordulhat majd két menet közt, ám a szakma más módon is igyekszik a legjobb hátteret biztosítani az aranyérem megszerzéséhez.

- Norbi egy nagyon profi versenyző, nem esik kétségbe, ha másik edző áll mellette vagy ül a sarokba. A mi kapcsolatunk elég mély, valószínűleg ha nem is feltétlenül csak szakmailag, de emberileg is a segítségére lehetek, hisz jó barátság van köztünk. Bányász Adrián szövetségi kapitány 2016-tól dolgozik együtt vele, és ez idő alatt ő is végigkísérte a kvalifikációt, de egyéb okok miatt ő nem lehet majd jelen a Világjátékokon. Viszont vele is minden nap konzultálni fogunk a meccsekkel és a felkészüléssel kapcsolatban, ami szintúgy nagyon fontos lesz.

A Világjátékokon a muaythai versenyeit az esemény utolsó három napján, július 15-17. között rendezik, minden nap egy mérkőzést játszva egyenes kieséses rendszerben.

XI. Világjátékok

Muaythai - Spéth Norbert

Július 15. negyeddöntők

Július 16. Elődöntők

Július 17. Döntő