- Nyíregyházán indult a 2022-es szezonod egy fedettpályás 60 méteres versenyen, ha valaki akkor azt mondja neked, hogy az évet a világcsúcstartóval- és később tokiói olimpia bajnokával egy futamban fogod zárni mennyire nézed őrültnek?

- Teljes mértékben (nevet - a szerk.) Amikor elkezdtük a fedettpályás szezont álmodni sem mertem volna arról, hogy szeptemberben Berlinben vagy Svájcban fogok majd versenyezni a legnagyobb sztárokkal egy mezőnyben. Visszatekintve nagyon hosszú volt a idény, rengeteg versenyen indultam egész évben, mind fedettpályán és szabadtéren is, de nagyon élveztem őket.

- Három országos csúcs, ismét U20-as vb bronzérem, bemutatkozás a felnőtt Eb-n és a nemzetközi egynapos versenyeken, illetve 13.00-as új egyéni csúcs, minden kitűzött célodat sikerült elérni idén?

- Még többet is mint, amit elterveztem. Az egyéni csúcs minden versenyzőnek, minden szezonban cél. Nekem tavaly 13.46 volt a legjobbam, és ha 1-2 tizeddel már lejjebb tudtam volna jönni idénre már azzal is teljesen elégedett lettem volna, ehhez képest az, hogy 13.00-at sikerült futnom minden vágyamat túlszárnyalta. Ráadásul ez az idő egy bronzérmet jelentett egy világbajnoki döntőben, ami egyben országos csúcs is lett. Összességében pedig nagyon örülök, hogy sikerült ennyi mindent elérni ebben az évben.

- Számtalan futásodat is ki lehetne emelni a szezonból, de ezek közül te mégis melyikre/melyikekre gondolsz vissza a legszívesebben, és miért?

- Az elsőszámú a kolumbiai vb. Az egy teljesen más verseny volt a többihez képest, mivel arra készültünk az egész évben, és ott az én korosztályommal versenyeztem. Dél-Amerikában az edzőm is kint volt velem, a többi külföldi versenyen nem tudott ott lenni, viszont Caliban igen, ami nagyon sokat számított. Egyértelműen az a legjobb és a legszebb élményem a szezonból, eleve úgy is utaztam ki, hogy nem akarom túlizgulni, ami szerintem sikerült is. A második amit kiemelnék az a Müncheni felnőtt Európa-bajnokság, ahol csapatban futhattam, ami nagyon jó volt. Németországban a felnőttek közt, a legnagyobb sztárokkal vehettem részt egy versenyen, ami szintén nagy élmény volt. Ez a kettő emelkedett ki 2022-ből a legjobban, utánuk nem is tudom besorolni a többit. Egész évben rengeteg új dolgot tapasztaltam a többi versenyen is, Svájcba például teljesen egyedül utaztam, ott kicsit jobban izgultam, de így utólag az is pozitív volt, mert ilyet még nem csináltam korábban.

- Mennyire volt fárasztó a szezon vége, amikor is tíz nap alatt öt versenyen indultál három országban?

- Eszméletlenül. Kolumbia után (A kolumbiai U20-as vb augusztus 6-án ért véget - a szerk.) már úgy éreztem, hogy a szezon fő célját elértem. Utána nem is voltak kemény edzéseink, mert versenyről-versenyre utaztam. Ezek a lehetőségek hirtelen jöttek, pár nappal előttük hívtak meg rájuk, és úgy mentem. Ennek ellenére hatalmas élmény volt bele látni ebbe a világba, hogy országról-országra, versenyről-versenyre utazik egy atléta, ami nagyon fárasztó is egyben. Érzetem, hogy fejben és testben is elfáradtam a végére, ami az időmön is látszódott, hogy nincs meg az az augusztusi csúcsforma, de ez másnál is így volt.

- A feszített tempó után kezdetét vehette már a jól megérdemelt pihenés?

- Vártam már a szezon végét, és most már egy hete végre elkezdődött a pihenés is. Nem tudom, hogy meddig fog tartani, de még két hétig biztos. Teljes pihenőt kaptunk, ami alatt megpróbálok minél több időt eltölteni a családommal, barátaimmal és a tanulással is. Élvezem ezt az időszakot, de nyilván kicsit hiányoznak az edzések.

- Még éppen csak most ért véget a 2022-es idény, de már mindenki a magyar atlétika következő nagy szezonjáról, 2023-ról beszél, amikor világbajnokságot rendez az ország, te foglalkozol már a következő évvel?

- Persze, ahogy pedig egyre több rangosabb nemzetközi versenyen indulok, úgy értem meg egyre jobban, hogy mekkora dolog, hogy itt lesz a felnőtt vb. Nagyon várom már, de még csak 19 éves leszek jövőre, és nagyon erős a szint gáton. Mindent megpróbálunk majd, hogy a világranglistás pontok alapján kijuthassak erre az óriási versenyre, de ha nem sikerülne azt sem élném meg nagy pofonként, hiszen még nagyon fiatal vagyok. Nyilván lehet, hogy lesznek a gáton kívül más lehetőségek is, mint idén Münchenben, de nekem jövőre lesz még egy 23-as Európa-bajnokságom is. Vannak versenyek, vannak különböző tervek, de csak egy dolog biztos, az hogy izgalmas lesz a jövő év is.