Már jóval a tél beköszönte előtt a sípályákra hangolt a DVTK olimpikonja. Kékesi Márton egy Székelyföldön, a festői Gyergyói-havasokban épülő új síközpont felépítésében segédkezik szakmai tanácsadóként és a Magyar Sí Szövetség felé kapcsolattartóként.

- Nagyon jól áll az építkezés, még a terepmunka zajlik, de a sípálya már ki van alakítva - kezdte a DVTK alpesi sízője. - A cél az, hogy még idén megnyisson a központ, ami egy gyönyörű környéken, a Gyilkós-tó és a Gyergyói-havasok közt terül el. A munkához én is hozzájárulok a szakmai tapasztalatommal, versenyzői szempontból, mert nem csak a hobbisíelőknek, hanem a versenyzőknek is alkalmassá akarják tenni a pályát. Ehhez kell a versenypályák jellemzőinek az ismerete, hogy hová kell a háló, milyen széles legyen, és mekkora szintkülönbség szükséges. Ezekben adok szakmai segítséget, illetve segítek, ahol tudok, fizikálisan is.

A magyar tulajdonosú, közel 2 km-es pálya - amin 140 méter szintkülönbségű szlalom pálya is kialakításra kerül - jó lehetőséget teremthet majd piros-fehér sportolónknak is.

- Nekem - és remélem több sporttársamnak is - nagy segítség lehet ez az új edzőközpont, ahol akár a következő olimpiára is felkészülhetek, mert a technikai számok edzésére is ideális lesz, de a bővítésre is van további projekt. Utóbbi egy eddig számomra szinte áthidalhatatlan akadályt tudna elhárítani a speed számok tekintetében.

A pekingi olimpia zászlóvivője már nyáron elkezdte a felkészülést a következő szezonra, míg lassan a havas felkészülése is kialakulni látszik, ami során először októberben készülhetett igazi téli körülmények között, saját szervezésű gleccser edzőtáborban.

- Idén nyolc kiemelt versenyzőt támogat a síszövetség, de ezen belül mi saját magunknak menedzseljük a versenyzésünket. Baráti kapcsolatban vagyok olaszokkal és szlovákokkal, akikkel közös edzés lehetőségeket keresek, és terveim szerint a szezonban velük fogok együttműködni, de még kialakulóban van egy-két ismerős nemzetközi edzői kapcsolat is.  A versenyzést legkorábban decemberben tudom majd elkezdni, mert a nyári időszak nem úgy sikerült ahogy terveztem. Ausztriában az össze gleccser le volt zárva, mivel nem volt hó. Ehelyett inkább kondicionáltam és fizikálisan készültem, ami során sikerült két kilogramm többlet izmot magamra szedni.

Az év fő céljának természetesen a Courchevel-Méribeli-i világbajnokságot említette alpesi sízőnk, aki a 2017-es St. Moritz-i vb-hez hasonlóan ezúttal is a lehető legtöbb számban szeretné képviselni a magyar és a diósgyőri színeket.

- Az idény fő versenye a világbajnokság lesz Franciaországban, ahol minden alpesi számban részt szeretnék venni, azonban nem vagyok még mindegyikben kvalifikálva, például lesiklásban le kell mennem 80 FIS pont alá. A gyorsasági számokban is szeretnék indulni, de az elsődleges célpont a technikai számok. A gyorsasági számok nagyon kockázatosak és bevállalósak, és attól is függ majd az indulásom, hogy hogyan tudok edzeni rájuk. Kicsit vissza szeretnék térni hozzájuk, de nem elhanyagolva a technikai számokat.

Ami a kvalifikációt illeti, Kékesi Márton számára nem lesz ismeretlen a magyar szövetség rendszere, hiszen az ötkarikás játékokhoz hasonló lebonyolítás várható.

- A gyorsasági számokban lehet, hogy egyedül én, vagy maximum kettő magyar szeretne majd indulni. A technikai számokban - szlalomban és óriásműlesiklásban - többen vagyunk, mint amennyien rajthoz tudunk állni. Ennek a válogatási elvét még az elnökség tárgyalja, de valószínűleg ahogy az olimpia előtt, itt is szétlövéses verseny lesz. Ezekben a számokban négy hely van, ami engem nem hiszem, hogy veszélyeztetni fog.