Szuhai Péter díjugrató karrierjében új fejezet kezdődött 2022 elején. A fiatal lovas nemcsak klubot váltott és öltözött piros-fehérbe, hanem új országban kezdett el készülni, új versenyprogramot megcélozva a spanyolországi Eb-vel a középpontban.

- A saját lovaimmal áprilistól már Némtországban készültem, mivel megengedték, hogy kihozhatom ide őket a program helyszínére. Az olimpiai díjugrató program szerint indultam idén a nemzetközi versenyeken, ahová többnyire a saját lovaimmal utaztam ki - kezdte Szuhai Péter. -  A szezonban elsősorban az utánpótlás Európa-bajnokság volt a cél, ami egyben az utolsó évem is volt a fiatal lovas kategóriában. A felkészítő versenyek jól sikerültek az Eb előtt, voltam helyezeztt két csillagos nagydíjakban is. A kontinensviadalon Olivioban az elő- és középdöntő nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, jobb eredményt akartam, de így is sikerült döntőbe jutnom. Ott az első pályán hibátlanul mentem, de a másodikban ütöttem egyet, amivel a 13. helyet szereztem meg. Az eredménnyel elégedett voltam, igazából csak magamra voltam egy kicsit mérges, hogy az első két nap nem úgy sikerült, ahogy elterveztem és vinnem kellett magammal a hibapontokat. Szerettem volna az első 6-8 között zárni, de végül ezzel a 13. hellyel is boldog voltam.

Diósgyőri lovasunk az idény során számos nagy és nívós nemzetközi versenyen is rajthoz állhatott, ahol értékes tapasztalatokat és helyezeséket is szerzett.

- A programnak hála eddig ötödik kerettagnak minden versenyre elvittek, ahová egyénileg nem juthattam volna el, felnőtt csapatversenyekre, háromcsillagos world cup-okra. Németországban versenyeztem Hagenben és Riesenbeckben is, ahol olyan nagy szintű lovasok mellett szerepeltem, akik a Global Champions Touron mennek. Köztük helyt tudtam állni, és értem el helyezéseket, ami nagyon nagy lehetőség volt. Örülök, hogy ilyen helyeken versenyezhettem és hogy ilyen értékes tapasztalatokat sikerült gyűjtenem.

A DVTK díjugratójának elhivatottságára és teljesítményére a program vezetői is felfigyeltek. Szuhai Péter nemrég bekerült az olimpiai díjugrató programba, mint teljes értékű tag, ami a lehetőségek újabb tárházát nyitja ki lovasunk előtt.

- Ez egy nagyon nagy lehetőség. Ennek a programnak az a fő célja, hogy olimpiai minősítést szerezzünk a magyar csapattal, amiért nagyon keményen dolgozunk. Reggel 8-tól megkezdjük a munkát, és este 6-ig lovaglunk, napi 10 lovat fejenként a többiekkel együtt. Jelenleg nemcsak a saját lovaimmal, hanem a programlovakkal is készülök és versenyzek. Jövőre az olimpiai minősítés megszerzése a cél. Januártól megkezdjük a kinti szezont, hat hétre utazunk a Sunshine Tourra, ahová 6-7 lóval fogok menni. Jövőre már felnőtt lovas leszek, véget ért a fiatal lovas időszak, próbálok minél többet dolgozni, minél jobb eredményeket elérni és minél nagyobb versenyeken szerepelni. A nagy cél pedig az olimpiai kvóta.

Szuhai Péter számára tehát nincs megállás, a piros-fehérek díjugratója az olimpiai program végig, 2023-ig Németországban fog készülni nemzetközi versenyekkel a fókuszban. Januárban már elkezdődik a szabadtéri szezon a spanyolországi Sunshine Tourral, ahol a két csillagos versenyekkel kezdenek majd a magyar díjugratók és onnan mennek fölfelé hétről-hétre. A végső cél, az olimpiai minősítő verseny pedig július 27-30. között Prágában kerül majd megrendezésre.