Az U15-os korosztály után az U17 is megmutathatta tudását a Middle European League nemzetközi tornán.

A diósgyőri csapat számos fiatalabb korosztályban játszó tehetséggel utazott a Kassán megrendezésre kerülő nemzetközi tornára. A székesfehérvári válogatott edzőtáborok miatt kettő junior játékosunk, Fárbás Eliza és Albert Szidónia nem tudott részt venni a torna első két mérkőzésén, viszont érkezésük után bizonyították, hogy miért is kaptak meghívót a magyar válogatottba.

Fárbás Eliza 19 pontot és 14,3 lepattanót átlagolva a ranglista második illetve első helyét foglalja el, míg Albert Szidónia 6,5 gólpassz-átlaggal listavezető a MEL U17 első fordulója után. Poczkodi Zsófia - akit a csapat legjobbjának választottak és különdíjjal honorálták teljesítményét - 13 pontot átlagolt a torna folyamán, majd indult is Székesfehérvárra, hogy részt vehessen az U16-os válogatott edzőtáborában.

A Soproni Darazsak csapatával kezdte meg szereplését a diósgyőri gárda, ahol egy végletekig kiélezett mérkőzésen, egy ponttal maradt alul csapatunk. Még aznap következett Velence gárdája, az olaszokkal szemben nem mutatkozott esély a győzelemre.  A szombati játéknapon találkoztunk a szokatlan játékstílussal játszó lengyelekkel, akik ellen szintén egy feszültségteljes végjátékban veszítettünk, majd egy diadalmas mérkőzéssel zártuk a napot az Ostravával szemben. A zárófelvonásban jött a kassai csapat, ahol 10 ponttal múlta felül az addig veretlen házigazdát Štefan Svitek együttese. A MEL következő fordulóját januárban rendezik Ostravában.

U17 Basketgirls X MEL 1. forduló

2022.november 18., péntek
Soproni Darazsak Akadémia - DVTK Akadémia 62-61 (24-10, 11-23, 11-8, 16-20) Statisztika

2022.november 18., péntek
DVTK Akadémia - Umana Reyer Venezia (ITA) 55-75 (12:19, 12-24, 15-20, 16-12) Statisztika

2022.november 19., szombat
DVTK Akadémia - Zaglebie Sosnowiec (POL) 46-53 (13-9, 9-13, 15-10, 9-21) Statisztika

2022.november 19., szombat
BŠ Ostrava (CZE) - DVTK Akadémia 51-76 (9-18, 16-16, 14-30, 12-12) Statisztika

2022.november 20., vasárnap
Young Angels Košice (SVK) - DVTK Akadémia 53 - 63 (18-10, 14-24, 9-9, 12-20) Statisztika

Értékelések

Štefan Svitek, vezetőedző: "Nagyon tanulságos tornán vettünk részt a hétvégén, ahol ellenfeleink más stílusú kosárlabdát mutattak, mint amihez eddig hozzá voltunk szokva. A lengyelek például 40 percen keresztül folytattak zónavédekezést, amit nem tudtunk jól lereagálni. Rendkívül hasznos volt számunkra ez a torna, hiszen itthon ritkábban adatik meg, hogy ilyen kiélezett mérkőzéseket tudjunk játszani."

Albert Szidónia: Lizi és én péntek este csatlakoztunk a csapathoz, ugyanis előtte az U18-as válogatott összetartásán vettünk részt fehérváron. A tornán lejátszott meccsek nagyon hasznosnak bizonyultak, mivel különböző országok kosárlabda kultúráját megismerhettük, sokszor a magyar bajnokságtól eltérő kosárlabda stílus ellen kellett helyt állnunk, ezáltal még többet fejlődhettünk. Habár nem az idei korosztályok felállásában játszottunk, a jövőre nézve a csapatnak is jót tettek az együtt töltött napok.  Összességében az ilyen tornáknak sok előnye van, színvonalas meccseket tudtunk játszani, komolyabb tét nélkül, és már várjuk a következő fordulót, ahol még jobban szeretnék teljesíteni mind csapatban mind egyénileg.

Poczkodi Zsófia: Izgatottan vártuk a csapattársaimmal ezt a tornát, mivel még nem igazán játszottunk külföldi csapatok ellen, kivéve a Kassa ellen edzőmeccseket. Elsősorban nagyon jó tapasztalatszerzés volt nekem ez a hétvége, mivel az ellenfeleink sokkal erőszakosabbak voltak, mint az itthoniak. A meccseken sokat hibáztam, de idővel megpróbálom ezeket kijavítani. A hangulatra és a szállásra nem lehet panaszkodni, valami gyönyörű volt az a hotel, ahol megszálltunk. Amit kevésbé szívleltünk azok az egymás utáni meccsek voltak. Volt olyan napunk, amikor a második meccsen már alig bírtunk futni. Összességében én nagyon élveztem ezt a tornát, és remélem, hogy a következő forduló még sikeresebb lesz.