Egy laza középtávoli dobással Gardner kezdte meg a pontgyártást, majd kimaradt diósgyőri dobások után Araujo is jól büntetőzött. Kár a visszafogott kezdésért, mert a Girona sem mutatott túlságosan meggyőző produkciót. Három és fél perc elteltével aztán a DVTK is megszerezte az első kosarát Green szép egyéni megmozdulását követően (4-2). Ez meghozta a társak önbizalmát, Kányási ki is egyenlített egy klasszikus tempóval. A helyi szpíker irányításával buzdításba kezdett a közönség, és ez fel is tüzelte a hazaiakat, de Green és Giurantes dupláival igyekezett nem leszakadni a Völgyi-csapat (11-8). Három perc sem volt már hátra az első negyedből, amikor Bernáth bátor betörése egy pontra olvasztotta csapata hátrányát, majd a következő vendégtámadást is Réka fejezte be, a bedobó távolija egyenlítést ért (13-13). Úgy látszik, ez meghozta a többiek kedvét is a triplákhoz, mert Garbin, Etxarri és újra Bernáth is bezúdított egy-egy hárompontost, ez utóbbival először vezetett a DVTK a mérkőzésen. Hogy ne legyen teljes a piros mezesek öröme, arról Drammeh gondoskodott egy 2+1-es kombinációval (19-19).

A második negyed első percei is kiegyenlített játékot hoztak, Flores és Tolo pontjait Kiss egy büntetővel, illetve Green két akciógóllal ellensúlyozta (24-24). Érezte a hazai csapat edzője, hogy az addigi teljesítmény kevés lesz az övéitől, így egy időkéréssel próbálta felrázni őket, de a gironai dobások továbbra sem sültek. A litván Labuckiene ugyan bedobta a két büntetőjét, azonban a másik oldalon ugyanezt tette Aho nina is, majd a nagyszerű formát mutató Green süllyesztett el egy hármast (26-29). A Girona egyenlített Tolo 2+1-esével, viszont egy hasonló kombinációval Kányási Veronika újra megszerezte a vezetést a DVTK-nak. A játékrész hajrájában picivel jobban koncentrált a SPAR Girona, Tolo és Araujo dupláival minimális spanyol előnyt mutatott az eredményjelző a szünetben (33-32).

Nagyszerűen kezdte a második félidőt a DVTK HUN-Therm, ugyanis Kányási négy pontjával visszavette a vezetést, majd Guirantes is jól célzott, a Girona csapatából Etxarri fújt riadót (35-38). A folytatásban is fantasztikusan játszottak a diósgyőriek, akik Green négy pontjával és Guirantes hármasával tovább növelték előnyüket (39-45). A negyed felénél rákapcsoltak a hazaiak, akik Tolo és Arujo révén zárkóztak a szűk rotációval játszani kénytelen diósgyőri csapathoz, amelyet Guirantes juttatott levegőhöz a büntetőivel (43-47). Amikor Labuckiene egy jó büntetőjére Kányási a mezőnyből válaszolt, Bernat Canut font edző kénytelen volt időt kérni. Hiába tette ezt, mert a következő pontokat is a DVTK Puerto Ricó-i légiósa jegyezte. Egy eladott labda után Parra szépített ugyan, de a negyed végén újfent Arella Guirantes bizonyult higgadtnak a büntetővonalon, így érett a meglepetés (46-53).

A diósgyőri csoda a záró negyedben is folytatódott, Guirantes után Garbin is betalált a sarokból, és Aho Nina tempója is beakadt, senki sem lepődött meg, amikor a spanyolok megint időt kértek (49-59). Ez sem hozott igazán változást a játék menetében, a diósgyőri lányok fantsztikusan védekeztek, míg elöl Aho újra eredményes volt, Tolo kettesével és Gardner büntetőjével jött tíz alá a Girona. Drammeh szép megmozdulása a közönségre is hatott, a DVTK játékosai valamelyest megtorpantak, de a negyed felénél még biztosan vezettek (54-61). Kritikus szakaszához ért a mérkőzés, de mindkét oldalon célt tévesztettek a dobások, az idő múlása pedig a vendégeknek dolgozott. Két perccel a találkozó vége előtt Green ellen szabálytalankodtak, és az angol center az egyik büntetőjét gólra is váltotta (54-62). Tolo következett két büntetővel, a diósgyőriek következő támadása nem sikerült, ahogy az azt követő gironai sem hozott pontot. Kevesebb, mint egy perc volt hátra, amikor egy eladott labdával Araujo robogott ziccerig, Völgyi Péter időt kért (58-62). Ez jó döntésnek bizonyult, a hazai csapat faultokkal operált, Garbin higgadtan bedobta a büntetőit, és az eredmény a maradék fél percben már nem is változott, így a mérkőzés fantasztikus teljesítményt nyújtó diósgyőriek bravúros győzelmet arattak a csoportot vezető Girona otthonában (58-64).

Euroliga, B csoport 5. forduló

SPAR Girona - DVTK HUN-Therm 58-64 (19-19, 14-13, 13-21, 12-11)

Girona, Pavello Fontajau, 2000 néző. Játékvezetők: Valentin Oliot (francia), Sonia Teixeira (portugál), Laure Coanus (francia).
Girona: Cornelius, Araujo 8, Gardner 7, Etxarri 4, Labuckiene 4. Cserék: Drammeh 10, Tolo 21, Flores 2, Murphy, Parra 2. Vezetőedző: Bernat Canut Font.
DVTK: Aho N. 6, Kányási 11, Guirantes 13/3, Garbin 7/3, Green 16/3. Cserék: Bernáth 10/6, Kiss A. 1, Aho T. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Edzői értékelés

Völgyi Péter: Nagyon büszke vagyok a lányokra, ma a szezon legfegyelmezettebb játékát nyújtották a pályán. Kihasználtuk, hogy az ellenfelünk nem mutatott jó dobóformát, helyenként ötletes támadójátékunk mellett ma a nagyon fegyelmezett védekezésünk hozta meg ezt a nagyszerű sikert.