- Sokáig kell gondolkodni, ha a DVTK LSA mögöttünk hagyott évének kiemelt eseményeit vesszük sorra?
- Magam is elkészítettem egy összegzést, amelybe a korábban megszokott, hagyományos események már nem feltétlenül kerültek bele. Annyi újdonság és plusz impulzus ért bennünket, hogy nehéz volt sorrendiséget felállítani a jelentősebb események között.

- Mégis, mi kívánkozik a lista élére?
- A DVTK Labdarúgó Sportakadémia életében a 2022-es esztendő egyértelműen a nemzetköziségről szólt. Számos határon túli helyre nyitottunk, új kapcsolatokat kerestünk, a meglévőket pedig igyekeztünk a lehető legjobban erősíteni. Az utánpótlás futballban ugyanis rendkívül lényeges, hogy irányt, jó példákat mutassunk a gyermekeink számára. Éppen ezért nagyon fontos volt, hogy az immáron nyolc csapatot felvonultató II. DVTK Rakaczki Kupán részt vett két klubbal, a szerb FK Crvena Zvezdával és a cseh SK Slavia Prahával is szoros együttműködést tervezünk.

- A lányoknál is elindult ez a folyamat?
- Fogalmazzunk úgy, hogy az első lépést megtettük. Augusztus első hetében megrendeztük az I. DVTK Girls Cup-ot, amelyen határon túli, de magyar ajkú csapatok is szép számmal részt vettek. Igyekszünk velük folyamatosan tartani a kapcsolatot, mert a fiú mellett a női szakágunk erősítése is rendkívül fontos feladatunk. Kétnemű akadémia vagyunk, eltökéltek vagyunk a leány futball fejlesztése mellett is.

- A II. DVTK Rakaczki Kupán látható volt, hogy utánpótlás vonalon hol tart a nemzetközi mezőny, de a diósgyőri csapatok ezt számos külföldi tornán is megtapasztalták.
- Ez pontosan így van. Megkockáztatom, hogy a korosztályaink idén utaztak eddig a legtöbbet. Pontosan azért, mert szerettük volna, ha saját maguk tapasztalják meg, hogy más európai csapatok milyen szintet képviselnek. A pre-akadémiai együtteseink ezért jártak Szlovéniában Horvátországban, Ausztriában és Lengyelországban, és ezt szolgálta a nagyobbak prágai vendégszereplése is. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy neves csapatokat hívjunk meg a saját eseményeinkre. Erre jó példa volt a már említett II. DVTK Rakaczki Kupa és az I. DVTK Girls Cup mellett az U14-es és U15-ös korosztálynak rendezett DVTK Cup elnevezésű kétnapos nemzetközi tornánk, amelyből ugyancsak szeretnénk hagyományt teremteni.

- A nagyobbaknál pedig a legfontosabb értékmérőnek az számít, hogy hány saját nevelésű játékos szerepel a felnőtt futballban? Legyen szó a DVTK felnőtt férfi és női együtteséről, vagy más klubokról.
- Az utánpótlás nevelésnek a produktivitás az értékmérője. Ezen a területen az elmúlt évekhez képest is előre tudtunk lépni. Több saját nevelésű játékosunk kapott több-kevesebb játéklehetőséget a felnőtt futballban. Jurek Gábor, Vajda Botond, Illés Bálint és Bánhegyi Bogdán tagja a felnőtt keretnek, de rajtuk kívül profi szerződéssel rendelkezik Balázsi Levente és Benkő Péter is. Idén először a hölgyek közül Komlós Lilla és Somogyi Diána is aláírhatta a klubbal az első kontraktusát, ami valamennyi játékos és a mi esetünkben is nagy mérföldkőnek számít. Csatári Gergő az NB II.-es Kazincbarcikát erősíti, ahol rendszeresen játéklehetőséghez jut (Ősszel tizenhétszer volt kezdő játékos - a szerk.). Történt viszont egy olyan dolog is, ami a DVTK életében évtizedek óta nem. Egy saját nevelésű, tehetséges, fiatal játékosunk külföldre szerződött. A korosztályos válogatott Komlósi Bence ugyanis az esztendő első részében az SSD Parma Calcio 1913 játékosa lett. Büszkék vagyunk rá, de bízom benne, hogy többen követik majd Bencét a sorban. A célunk ugyanis egyértelmű: a DVTK-nak, valamint a hazai labdarúgásnak szeretnénk olyan játékosokat nevelni, akik akár külföldön is meg tudják állni a helyüket. De elsődleges célunk, hogy Jurek Gáborhoz és Somogyi Diánához hasonlóan minél több fiatal játékosunk rendszeres játéklehetőséget kapjon a Kuznyecov Szergej vezette férfi, illetve a Bém Gábor vezette női első csapatunkban. Meggyőződésem, hogy jó úton járunk, amit a folyamatosan érkező korosztályos válogatott meghívók is alátámasztanak.

- Ehhez a körülmények minden szempontból adottak, de az edzőközpontban a létesítmény fejlesztése ebben az esztendőben sem állt meg.
- Ezen a területen is van mindig teendő. Idén sikerült teljes egészében felújítanunk a legrégebbi műfüves pályánkat, ami a multicsarnok mögött található. Emellett áthelyeztük a két lábtenisz pályánkat, valamint elkészült egy négysávos rekortán futópálya is. A közelmúltban pedig az edzőközpont előtti területen az új parkolót is átadhattuk, ami most már kulturált körülményeket biztosít a hozzánk érkező sportolóknak, a szülőknek, az ellenfél csapatainak és a vendégek számára is. Az edzőközpontunk is folyamatosan szépül, csinosodik, ami megfelelő munkakörülményt nyújt a dolgozóinknak és a nálunk nevelkedő játékosainknak is.

- Az elért eredményekhez és a folyamatos fejlődéshez a források biztosítása mellett egyéb partnerekre is szükség van.
- Ez így igaz. A partner egyesületeink sorát ezért igyekszünk folyamatosan bővíteni. A megállapodások viszont akkor érnek valamit, ha ezeket megtöltjük tartalommal. Az Eger, a Salgótarján, a Sajóvölgye Focisuli és az MVSC mellett kooperációs együttműködéssel rendelkezünk a tiszaújvárosi, mezőkövesdi, az encsi és a felsőzsolcai klubbal, valamint örömömre szolgál, hogy a DVTK-Vénusz pedig most már nevében is csatlakozott hozzánk női futsal vonalon. Emellett természetesen számos futó projektünk van annak érdekében, hogy a tehetségeket megtaláljuk. Kiterjedt scout hálózattal rendelkezünk, az előző évekhez hasonlóan rendre tartunk tehetségkiválasztókat, elindítottuk a női intézményi programot, de ezek mellett az ovifoci rendezvényeink is rendkívül népszerűek. Újdonság a "Hónap Kapusa" elismerés amely a felnőtt csapat öltözőjéből származik, és mindig az adott hónap legjobb akadémista leány vagy éppen fiú kapusát díjazza.

- A DVTK LSA komoly apparátussal dolgozik, a kollégák pedig folyamatosan képzik magukat.
- Ez is elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a folyamatos fejlődést és lépést tartsunk a hazai és a nemzetközi irányvonalakkal. Ősszel 27 kollégánk kezdte meg a különböző MLSZ-es képzéseken a tanulmányait, ami rendkívül magas, jelentős szám. Az is örömteli tény, hogy egyre többen jelentkeznek felsőfokú oktatási intézményekbe is a tudásbázisuk növelése érdekében. A humánerőforrás erősítése ugyancsak fontos feladat, hiszen az edzők a gyerekeknek adják át a tudásukat, ami ugyancsak segíti a fiataljaink fejlődését, szakmai előrelépését.

- Nem csak tervezett vendégek érkeztek Diósgyőrbe, hanem kissé váratlanok is.
- Az ukrán-orosz háború kitörése után igyekeztünk mi is segítő kezet nyújtani a hazánkba érkező ukrán állampolgároknak. Első körben úgy gondoltunk, hogy "óvóhelyet" adunk a menekült utánpótlás sportolóknak, később azonban a tehetségüket igazolva többen csatlakoztak a versenyrendszerünkhöz is. Örülök annak, hogy az egyébként is sűrű programunk, feladataink mellett erre a karitatív feladatra is jutott erőnk, energiánk. Látszott a gyerekeken, hogy a biztonságuk szavatolása mellett sokat jelent számukra az önzetlen segítségünk.

- A sportszakma mellett "egyéb" területen is előrébb tudott lépni az akadémia.
- A Labdarúgó Módszertani Központ szervezésében rendszeres résztvevői voltunk eddig is a különböző területeket érintő Tematikus Napoknak. Az idén viszont már nem csak hallgatóként hanem előadóként is részt tudtunk venni ezeken az eseményeken. A legnagyobb elismerést mégis azzal értük el, hogy a IV. Labdarúgás és Sporttudomány nemzetközi konferencián természettudomány témakörben két kollégánkat is felkértek egy hosszabb előadás megtartására (dr. Kiss Brigitta sportpszichológus és Kádár László, az DVTK fiú U15 vezetőedzője - a szerk.). Reméljük, hogy az akadémiánkban rejlő tudást egyre szélesebb körben meg tudjuk majd osztani hazai és nemzetközi színtéren is.

- Ezek szerint az apparátus jól teljesített idén?
- Abszolút. Szinte valamennyi fórumon hangsúlyoztam, hogy az éves eredmények eléréséhez egyedül kevés lettem volna. A kollégák elkötelezett, áldozatos munkájával tudtuk ezeket a produktumokat elérni. Ezt személyesen is megköszöntem nekik az évzáró értekezletünkön, de ezúton is megteszem. Szeretnék mindenkinek áldott ünnepet és békés, boldog új esztendőt kívánni. Hajrá Diósgyőr!