- Rendkívül eredményes évet zár a kosárlabda szakosztályunk, maradéktalanul elégedett?
- Ha maradéktalanul nem is lehetek mindennel elégedett, mert sok problémánk is van azért, az tagadhatatlan, hogy nagyon szép volt a most búcsúzó év. A Magyar Kupa miskolci fináléjában egy örökké emlékezetes döntőben felülmúltuk Európa akkori legjobb csapatát, a későbbi Euroliga győztes Sopront, később nagy csatában megszereztük a bajnoki bronzérmet a Pécs ellen, ősszel pedig fantasztikus hangulatban ellentmondást nem tűrő játékkal harcoltuk ki a bajnokok ligája részvételt. Ez utóbbi különösen nagy örömet okozott a szurkolóinknak, akik 20 éve minden mérkőzésen megénekelték azt a kívánságukat, hogy „játsszunk a bajnokok ligájában”. Végre sikerült átlépnünk azon a küszöbön, amin korábban két alkalommal is elbuktunk, és immár elmondhatjuk, hogy a DVTK-Hun-Therm ma egyértelműen az európai női kosárlabda elitjének a tagja.

- A DVTK szakosztályai közül elsőként, történelmet írva sikerült bejutni az adott sportág legrangosabb klub versenysorozatába. Mit jelent ez a régió kosárlabdázásának jövője szempontjából?
- Azt tapasztaljuk, hogy jelentősen növekedett a DVTK elismertsége, ami megmutatkozik például a játékosügynökökkel és a leendő támogatóinkkal, szponzorainkkal folytatott tárgyalásokban is. A sportszakmai eredményeken kívül ebben nagymértékben segített a sok szempontból egyedülálló DVTK Aréna felépülése is, mivel a játékosok szívesen játszanak ilyen körülmények között, és a szponzorok üzeneteinek eljuttatására is lényegesen több, hatékonyabb lehetőségünk van, mint a régi sportcsarnokban. Mostanra nemzetközi szinten is komoly rang lett a DVTK kosárlabda szakosztályához tartozni, amire nagyon büszkék vagyunk, ez kollégáim és játékosaink több mint egy évtizedes közös megfeszített munkájának, valamint a tulajdonosaink és szponzoraink elkötelezett támogatásának az eredménye. Ki kell természetesen emelnem Völgyi Péter sportszakmai igazgató szerepét is a mostani sikerekben, aki nem csak kiváló szakember, de közösség építő ereje is kiemelkedő.

- Az utánpótlásban is jelentős előrelépés tapasztalható az elmúlt időszakban.
- Magyar Gergely másfél éve vette át a Kosárlabda Akadémia irányítását, azóta szerencsére töretlen a fejlődés. Női kosárlabdában az a sajnálatos helyzet, hogy mindkét kiemelten támogatott állami akadémia a Dunántúlon működik, ezért óriási hátrányból indultunk. Ennek ellenére tulajdonosainkkal egyetértésben az a célunk, hogy néhány éven belül Magyarország legjobb utánpótlás nevelő műhelye legyünk, ezért is „igazoltuk” le például a korábbi magyar és cseh szövetségi kapitányt Stefan Svitek-et is, aki immár főállásban foglalkozik az utánpótlás sportolóink felkészítésében. A kemény és szisztematikus munka eredménye, hogy 2022-ben csapataink többször is legyőzték a kiemelt állami támogatásban részesülő dunántúli és a tradicionálisan erős, óriási merítési lehetőséggel dolgozó budapesti akadémiák együtteseit is, ami néhány évvel ezelőtt még elérhetetlennek tűnt. A cél, hogy 2023-ban további, nemzetközi szinten is sikeres edzőkkel bővüljön az akadémiánk szakmai stábja, valamint szeretnék erősíteni régiós alközpontjainkat, régiós szerepünket is annak érdekében, hogy egyetlen tehetséges gyermeket se veszítsünk szem elől. Minden gyermeknek, aki a DVTK kosárlabda szakosztályát választja biztosítani fogjuk, hogy nemzetközi szinten is versenyképes képzésben részesüljön, és ha tehetsége, szorgalma ezt lehetővé teszi, akkor sikeres sportolói pályafutás álljon előtte. Jelenleg 5 saját nevelésű játékos van az első csapat 13 fős keretében, és ezt az arányt még tovább szeretnénk javítani, de azt is látni kell, hogy egy Euroliga gárda szintjére, ahol elsősorban válogatott játékosok játszanak nem könnyű elérni egy fiatal játékosnak. Éppen ezért tervezzük egy első osztályú „fiókcsapat” elindítását a régiónk valamelyik erre nyitott városában, amely biztosítja majd az utánpótlás és az Euroliga szint közötti lépcsőfokot az saját képzési rendszerünkből kikerülő tehetségek számára.

- Mi szükséges a DVTK Hun-Therm további előre lépéshez?
- Nagyon sok minden, de három tényezőt külön is kiemelnék. Az egyik Miskolc városának támogatása, helyesebben annak hiánya. Nem tudok rajtunk kívül még egy olyan a saját sportágának elit nemzetközi klub versenysorozatában szereplő magyar csapatról, akit semmilyen formában sem támogat a városának vezetése. Ezen mindenképpen változtatni szükséges, remélem ezt az illetékesek is belátják 2023-ban. A másik természetesen az, hogy még több szponzorra van szükségünk: dolgozunk azon, hogy a megye legnagyobb vállalatait is megnyerjük, ez az év legfontosabb feladata. Szintén keressük a DVTK Aréna új névadó támogatóját is. A harmadik faktor pedig, amit már érintettem az, hogy a regionális kosárlabda élet fejlesztésében is nagyobb szerepet kapjunk és vállaljunk.

Végül szeretném ezúton is mindenkinek megköszönni, aki szurkolásával, támogatásával, munkájával, vagy bármilyen más módon hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sikeres évet tudhatunk magunk mögött, és ezúton kívánok még boldogabb új évet!