Gercsák Szabina Portugáliában kezdte meg a 2023-as szezont, ahol a tavalyi évhez képest jóval nagyobb létszámban ezúttal már az olimpiai kvalifikációs pontokért is harcba szálltak a judosok. A diósgyőriek 70 kg-os válogatottja jó előjelekkel léphetett tatamira, hiszen egy évvel ezelőtt Almadában állhatott hosszú idő után újra Grand Prix dobogóra.

Piros-fehér judosunk erőnyerőként a második körben, a legjobb 32 között kezdett a lengyel Sobierajska ellen, akit mindössze 30 másodperc alatt magabiztosan győzött le iponnal. A nyolcaddöntőben a portugál Crisostomo következett és egy végletekig kiélezett aranypontos csata, ahonnan közel öt perc után a DVTK judosa jutott tovább. Ezt követően a Aoife Coughlannal nem bírt Szabina, ám mivel a wazarival továbbjutó ausztrál egészen a fináléig menetelt, válogatottunk a vígaszágon folytathatta. Ott a holland De Voogdon átjutva már csak a dél-koreaiak olimpikonja, Han Heeju állt az újabb Grand Prix dobogó útjában.

A bronzmérkőzésen jól kezdett Flórusz János tanítványa és a mérkőzés felénél kapott egy-egy intés után is ő volt az aktívabb, ami végül egy ipponban csúcsosodott ki 3:45-nél. Újabb portugáliai dobogós helyével Gercsák Szabina értékes pontokat szerzett a 2024-es párizsi olimpiai játékok kvalifikációjában, amivel párhuzamosan hetedik (két ezüst, öt bronz) Grand Prix érmét is bezsebelte.

2023 Almada Grand Prix

1. hely Aoife Coughlin AUS

2. hely Elvismar Rodriguez VEN

3. hely Gercsák Szabina HUN

3. hely Ida Eriksson SWE