A HV71 Svédország egyik legnagyobb klubja. A több mint 600 sportolót foglalkoztató klub, minden korosztályban a legmagasabb szintű bajnokságban szerepel, felnőtt csapatuk egy év másodosztály után, ismét Európa legerősebb bajnokságában az SHL-ben játszik. Ennek a klubnak lett tavaly tavasszal utánpótlás igazgatója az a Daniel Eriksson aki két évig a DVTK Jegesmedvék mentoredzője volt, és jelenleg a HV71-nél a felnőtt csapat alatti teljes vertikum képzésért felelős. Az ő meghívására érkezett Mayer Péter és Nagy Ádám múlt héten Jönköpingbe, ahol megnézhették a teljes infrastruktúrát, betekintést nyerhettek a HV71-nél zajló szakmai munkába, találkozhattak a felnőtt csapat General Managerével Kent Norberggel, és megtekinhettek egy U20-as és egy felnőtt SHL rangadót.

Látogatásukról az alábbiakat nyilatkozták:

Mayer Péter: Az akadémiánk életében kiemelt cél, hogy a minőségi jégkorong képzésben minél több szálon rendelkezzünk külföldi kapcsolatokkal. Természetesen akkor érnek sokat ezek a kapcsolatok, ha a magasabban jegyzett országok kiemelt műhelyeiben zajló folyamatokat a magunk rendszerébe tudjuk integrálni, illetve meg tudjuk találni a kulcsfontosságú területeket, amikben előre tudunk lépni. Ennek okán szerettük volna azt, ha módunk nyílik betekinteni az ott folyó napi folyamatokba, az általuk üzemeltetett struktúrába és működő gyakorlataikba. Rendkívül hasznos 2 napot töltöttünk együtt Jönköpingben, két felismerést szeretnék kiemelni, ami a finn kapcsolataink után a svéd vonalon is tapintható volt. Egyik, hogy a minőségi játékos képzésében az elit törekvés az élet minden területen, jégen és jégen kívül, szervezeti és családi kultúrában, iskolai és civil életet érintő kérdésekben is jelen kell legyen. A másik pedig, hogy a svéd szervezet dinamikái és működése gyakorlatilag megegyezik a saját akadémiánk releváns területeivel, de a polcok magasságában és nagyságában markáns a különbség. Könnyű lenne azt mondani, hogy "persze mert a svédeknél könnyebb" vagy, hogy "nekik mindenre több pénzük van", de nem ez a kulcs. A kulcs az, hogy a DVTK folyamatai helyes irányba mutatnak, de a rendszer minden elemében folyamatos hangolással és egymáshoz igazítással kell megváltoztatni a teljes szemléletet, hogy a mi akadémiánk is elérje a következő és az azt követő polcokat. Természetesen a közös gondolkodás folytatódik, edzői tanulmányutak, tapasztalatcsere, jövőbeni szakmai egyeztetések vannak a terveinkben, ezen dolgozunk.

Nagy Ádám: Igazán remek két napot tölthettünk el a HV71-nél. Azon felül, hogy betekintést nyerhettünk a teljes szakmai munkába, végigvezettek minket az egész infrastruktúrán, amely teljesen a jégkorong kiszolgálására épült fel. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egyszerűen minden ott van és akkora méretben, ahol lennie kell. Lenyűgöző a funkcionalitás ahogy az egész jégcsarnok (mind a 4 pályájával) ki van alakítva. A játékosok, a szurkolók, a szülők és edzők is igazán otthon tudják magukat érezni a jégcsarnokban és környékén. Jó volt azt érezni, hogy az Akadémiánkon nagyon hasonló módon gondolkodunk a játékosfejlesztésről, és a DVTK Jegesmedvék szervezete is nagyon hasonlóan épül fel, csak kicsit kisebb méretekben. Külön öröm volt számunkra, hogy az SHL csapat GM-ével Kent Norberggel is tudtunk egy hosszabbat beszélgetni. Annak ellenére, hogy az utóbbi időszakban rosszul szerepelnek és egy rangadó előtt érkeztünk, szánt ránk időt és így betekintést nyerhettünk a felnőtt csapat mindennapjaiba is. Mindkét napot egy mérkőzéssel megtekintésével zártuk, első este az U20-as csapat, második este pedig az SHL csapat meccsére látogattunk ki. Bízunk benne, hogy látogatásunkkal meg tudtunk nyitni egy újabb minőségi külföldi kapcsolatot, melyből egész szervezetünk profitálhat a jövőben.