- Sajnos nincs rá jó magyar kifejezés, ezért jobb híján a performance coach (szó szerint: teljesítmény edző) kifejezés szerepel a stábban betöltött szereped meghatározásaként. Te hogyan definiálnád a feladatod?
- A Fit4Race program keretében a kognitív képességek fejlesztése az elsődleges feladatom, hogy a játékosok a lehető legrövidebb idő alatt tudjanak jó döntést hozni. Minden szezon elején felmérjük a labdarúgókat, ami alapján nem csak az derül ki, hogy ki fejlődik jobban, hanem az is, hogy kinek melyik területen kell fejlődnie. Magyarországon egy teljes csapattal tudtommal sehol sem foglalkoznak ilyen módon, külföldön is kevés helyen, ezért nagyon érdekes a feladatom.

- Ezek után adja magát a kérdés, mit jelent a kognitív fejlesztés?
- Kuznyecov Szergej szavait tudom idézni: nem csak az a fontos, hogy hogyan döntesz, hanem az is, hogy utána hogyan reagálsz a kialakult helyzetre. Azaz egy dolog elpasszolni a labdát, de utána azonnal vissza kell támadni, és meg kell próbálni azonnal visszaszerezni. A kognitív fejlesztés célja az, hogy egy rossz döntés után ne tetézzük a bajt újabb rossz döntésekkel, hanem képesek legyünk újratervezni, és az új helyzetnek megfelelően cselekedni. Mindenki hibázik, de ha egy kihagyott helyzet után valaki azon rágódik hosszú percekig, akkor szinte biztosan elrontja a következő lehetőséget is. Arra készítjük fel a játékosokat, hogyan kell továbblépni ezekben a helyzetekben. A kognitív fejlesztés a labdarúgásban a kapusok számára kiemelten fontos, hiszen az ő hibájuk végzetes lehet a mérkőzés kimenetelére nézve, azonban ha tökéletesen elvégzik a meccsen a feladatukat, és nem kapnak gólt, akkor az már minimum egy pontot jelent.

- Ez azt is jelenti, hogy a kapusokkal dolgozol a legtöbbet?
- A kerethez tartozó kapusokkal hetente kétszer foglalkozom. A mérkőzés után két nappal olyan feladatokat építünk be Tuska János kapusedzővel az edzésbe, ami kicsit gondolkodásra készteti őket. A mérkőzés előtt két nappal pedig olyan feladatot kapnak, ami nem túl bonyolult, esetleg már jól ismerik, viszont rendkívül gyors reakcióidőt kíván. Tudjuk, kinek mit kell fejleszteni, így kerülnek sorra a gyorsaságot, az egyensúlyérzéket és a figyelem hosszú távú fenntartását fejleszteni szolgáló gyakorlatok. Fontos, hogy ki milyen gyorsan reagál, azonban egy mérkőzés viszonylag hosszú, és a közvetlenül lefújás előtt lőtt gól ugyanannyit ér, mint a kezdőrúgás utáni, ezért meg kell tanulni jó döntést hozni fáradtan is. Kiemelném, hogy a gyorsaság nem egyenlő a kapkodással, mindig azt kérem, hogy az elején inkább csinálják lassabban, de pontosan, ami meghozza az önbizalmukat, utána pedig lehet növelni a tempót. Erre az esetre is igaz a "lassulj le, hogy felgyorsulhass!" mondás. Ezen kívül meccsnapon, közvetlenül a mérkőzés előtt pedig segítek a mentális felpörgetésben is annak, aki igényli vagy relaxációs gyakorlattal nyugtatom meg a játékost melyeket egy reggeli HRV (heart rate variability) méréssel tudok alátámasztani. Ez a többivel ellentétben nem kötelező, hanem egy olyan lehetőség, ami Diósgyőrben adott.

- A DVTK Instagram és TikTok oldalán rendre feltűnnek videók, de ha valaki még soha nem látott ilyet, annak légy szíves meséld el, hogyan néz ki egy ilyen foglalkozás!
- Körülbelül 30 percet vesz igénybe egy foglalkozás, amit mindig edzés előtt tartunk, hiszen fáradtan kevésbé lenne hatékony a fejlesztés. Fontos, hogy mindig egyeztetek Petar Milčanović erőnléti edzővel, mert ugyan nálam nem a fizikai teljesítményre kerül a hangsúly, mégis mozognak a srácok, méghozzá bizonyos feladattípusoknál igencsak dinamikusan. Az alapján választjuk ki a játékosokat, hogy ki milyen terhelést kapott (játszott vagy nem játszott) illetve, hogy mennyi és milyen fókusz fejlesztésre van szüksége. Párban dolgoznak a hasonló szinten lévő játékosok, és elsősorban mindenki magával versenyez, de sportolókról lévén szó, mindenki szereti a másikhoz is hasonlítani magát, én pedig szándékosan hangosan közlöm az eredményeket. Most pedig lássuk a részleteket! 

Blazepod

A Blazepod egy tenyérnyi nagyságú eszköz, ami ledekkel segít a vizuális reakcióidő fejlesztésben. A ledek véletlenszerű sorrendben és akár 8 féle színben képesek felvillanni, amit kézzel vagy lábbal kell eloltani. Az eredmények mérésével (idő és hibaszám) nyomon követhető a fejlődés. Falra is szerelhető. 

- Ezt használjuk a legtöbbet, mert meccs közben is egy játékostárs vagy ellenfél által adott ingerre (az edzésen ezt helyettesíti a változó színű lámpa) kell a megfelelő módon reagálni - árulta el Dobó László. - Nagyon jól variálható, szinte végtelen számú feladatot lehet kitalálni az egyszerűbbektől a bonyolultabbakig. Például a négy lámpa közül a pirosan felvillanót jobb lábbal, a kéket ballal kell eloltani, de meg lehet nehezíteni a feladatot sárga és zöld színű zavaró fénnyel is, amire nem szabad reagálni. A mezőnyjátékosokkal zárt helyen végezzük ezeket a gyakorlatokat, míg a kapusoknál nagyon jól beépíthető a kapusedzésbe, ezért nekik kiviszem a pályára. Ekkor a lámpák eloltását követik a kapustechnikai elemek, vagy éppen a lámpa csak egy jel, és a felvillanó színnek megfelelően kell minél gyorsabban cselekedni.

Oura gyűrű

Az Oura gyűrű egy infravörös LED-ekkel, NTC hőmérsékletérzékelőkkel, gyorsulásmérővel és integrált giroszkóppal felszerelt, magunkon viselhető egészségügyi eszköz, mely külsejét tekintve szinte semmiben sem különbözik egy hagyományos gyűrűtől.

- Az Oura gyűrűt edzésen kívül használjuk, elsősorban az alvás minőségét monitorozzuk vele, ezért talán ez a leghasznosabb kütyü - folytatta a diósgyőri performance coach. - A kereskedelmi forgalomban kapható eszközök professzionális változata, amiben ugyanolyan szenzorok vannak, mint a többi hordható kütyüben, de sokan nem szeretnek órában aludni, a gyűrű viszont egyáltalán nem zavarja őket. A mért adatok pontos képet adnak arra vonatkozóan, hogy ki mennyit, és milyen minőségben aludt. A szakmai stáb ez alapján dönthet a napi munkáról, illetve már előre tudni fogják egy gyengébb teljesítmény okát. Dizájnos külsejének köszönhetően napközben is hordható, és ekkor is méri a többek között pulzust, a szívfrekvenica variabilitást, a testhőmérsékletet, ami mindmind hasznos információkat szolgáltat a tékosok pihenéséről. Edzésen, mérkőzésen a sérülésveszély miatt nem használjuk, de akkor rendelkezésre állnak a Catapult-rendszer és a Polar pulzusszám érzékelő öv adatai.

Háromágú bumeráng

A háromágú bumeráng csak formájában és nevében utal az ausztrál hajítófára, ez annak műanyagból készített ügyességfejlesztő változata, amelynek mindegyik ága más színűre van festve. 

- A háromágú bumerángot elsősorban a kapusokkal használjuk, hiszen szükség van némi kézügyességre is - tért át a következő eszközre. - Igyekszünk változatossá tenni az edzéseket, a bumeránggal is az a célunk, hogy újabb inger érje a labdarúgót, illetve megosztott figyelem mellett is képes legyen jó teljesítményt nyújtani. A feladat úgy néz ki, hogy magának feldobva a felvillanó fénynek megfelelő színű "nyélnél" kell elkapnia a háromágú bumerángot. Érdekesség, hogy amikor először használtuk Diósgyőrben, akkor nem sokkal később az Instagramon találkoztam egy videóval, ahol Szoboszlai Dominik lipcsei csapattársa jelzésére dekázás közben forgatta a kezében a háromágú bumerángot.

Stroboszkópos szemüveg

Külsőre egy hétköznapi napszemüveg, ám a szemüveglencsék állíthatóak, és rövidebb-hosszabb időre eltávolítják a vizuális információkat. Az arányok változtathatók, a legalacsonyabb fokozatban másodpercenként 0.067 másodpercre sötétül el a világ, míg a 8-as fokozatban 0,9 másodpercig. 

- A stroboszkópos szemüveget is a kapusokkal használjuk az edzéseken - avatott be Dobó László. - Legtöbbször a 4. fokozatra állítjuk, azaz másodpercenként 0,233 milliszekundum ideig nem látnak, amivel azt a játékhelyzetet szimuláljuk, amikor a védők miatt csak a legutolsó pillanatban látják meg a kapura tartó labdát, és azt kell kivédeni. 

De ezzel nincs vége, továbbra is nyitott szemmel járunk a világban, és ha valami hasznosat látunk, akkor azt igyekszünk felhasználni Diósgyőrben is, hogy a Fit4Race hivatásának megfelelően kihozzuk a DVTK labdarúgóiból a bennük rejlő maximális teljesítményt.