30 évvel a Nemzetközi Muaythai Szövetség (IFMA) megalakulása után a sportág őshazájában, Thaiföldön kerül megrendezésre a 2023-as muaythai világbajnokság, ahol Spéth Norbert személyében diósgyőri harcosnak is szurkolhatunk.

Eb győztes muaythai-osunk már hetekkel ezelőtt megérkezett Bangkokba, hogy a vb előtti utolsó simításokat egy helyi nagy multú gym-ben végezze el. A nagyon motivált versenyző szeme előtt ezúttal is csak az aranyérem lebeg, amihez öt évvel ezelőtt Cancúnban, majd Bangkokban kétszer (2019, 2021) már közel került, de mindháromszor az ezüstérem volt a végállomás, amin ezúttal változtatni szeretne.

- Szerencsésnek mondhatom magam, hogy hatodik alkalommal gyakorolhatom a sportágamat Thaiföldön, a muaythai őshazájában, ami miatt már érezhetően komfortosabban érzem itt magam.  - kezdte Spéth Norbert. - Ahogy az eddigi bármelyik világbajnokságomon, most is az aranyérmet vizuálom magam előtt, hiszen jobb formában vagyok, mint valaha. A thaiföldi utazást megelőzően Párizsban is tudtam készülni egy nívós gymben, itt Bangkokban pedig a helyi PK Saenchai gymben edzek jelenleg, ami a legjobb gymek közé tartozik egész Thaiföldön. Az utolsó simítások céljából számos thai, illetve nemzetközi versenyző is okkal jár ide edzeni.

A -67 kg-osok küzdelmében nem lesz könnyű dolga válogatott harcosunknak, ugyanis 27-en alkotják a mezőnyt, amit a mindennapos mérkőzések tovább nehezítenek majd Jászka Krisztián szerint, aki a DVTK muaythai szakosztályvezetője, és szövetségi kapitány helyettesként utazik Thaiföldre.

- Norbival minket már jó pár éve összeköt a nemzetközi versenyek miliője és szelleme, olyannyira, hogy néha már össze is folyik egy-egy világbajnokság - folytatta Jászka Krisztián, aki nem először kiséri el Spéth Norbertet az adott év világversenyére. -  Norbit ezúttal is nagyon motiváltnak látom, hiszen vb címmel még nem rendelkezik, a tavalyi világjátékok után pedig ugyanolyan nagy gőzzel kezdett bele a felkeszülésbe, amire plusz töltetet adott, hogy Thaiföldön rendezik. Bangkokban ezúttal 5-6 mérkőzése is lehet majd, ami mellett talán a legnagyobb nehézség a helyes hidratáció és a súlymegtartás lesz mivel minden meccsnapon mérlegelniük kell. A nagyon népes mezőny erőltettet menetet is jelent majd, főleg ilyen terhelés és ennyi idő alatt. A sérülések elkerülése nagyon nehéz feladat lesz, mivel a muaythai sportágban nincs szünet, nap mint nap meccsek vannak. A vékony sípcsontvédők pedig lehetővé teszik, hogy elég nagy karokat okozzanak egymásnak az elit kategóriában. Aki végigjátszik egy meccset annak biztos, hogy lesz hatása, ugyanis ilyen szinten nem lehet megúszni, hogy kicsit ne fájjon valami másnap.

Folyamatos beszámolókért és hírekért kövesd a DVTK Muaythai Facebook és Instagram oldalát is.

Muaythai világbajnokság 2023 - Bangkok (május 4-13.)

Férfi elit -67 kilogramm

Spéth Norbert HUN (DVTK)