- Örülök, hogy egy ilyen izgalmakkal és nehézségekkel teli év után ismét együtt tudjuk ünnepleni azt, hogy véget ért egy sikeres év számotokra és a DVTK számára is - kezdte Sántha Gergely, a DVTK és az Észak-magyarországi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumának elnöke. - Elsősorban szeretnék köszönetet mondani az ösztöndíj program támogatóinak, a PekaBau 2000 Kft-nek, a MetalSun Kft-nek, a Jánosik és Társai Kft-nek és a Fedrid Kft-nek, hogy ebben a gazdaságilag nehéz esztendőben is mellettünk álltak. A DVTK-nak, mint a régió legnagyobb multisportklubjának célja, hogy ne csak a sport, hanem a kultúra és az oktatás területén is hozzá tudjunk tenni a társadalmilag fontos célokhoz, aminek fontos eleme ez az ösztöndíjprogram. Megerősítem, hogy jövőre is folytatjuk a legtehetségesebb diákok fejlődésének támogatását, és a matematika, valamint fizika tantárgyakat kiegészítjük az informatika - új nevén: digitális kultúra - tantárggyal, hiszen ez is egy olyan terület, ahol sokat jelenthet, ha a helyi tehetségeket fel tudjuk karolni és egy kis pluszt adunk nekik.


- A legfontosabb feladatunk, hogy a fiatalokat próbáljuk itt tartani Miskolcon - vette át a szót Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere. - Ennek a feladatnak az első lépése az, hogy a tehetségeket gondozzuk, hiszen ez a legfontosabb terület a társadalmunkban, legyen szó a sportról, a matematikán és fizikán át az informatikáig. Ez fontos nekünk és örülök annak, hogy a DVTK-ban egy olyan főtámogatót találtunk, aki vallja azt a Barcelonából ismert, számomra fontos jelmondatot, hogy több, mint egy klub. A Diósgyőr felvállalja ebben a régióban azokat a feladatokat, amik a kultúra, oktatás, sport és tehetséggondozás területén rendkívül fontosak, és ezt nagyon köszönöm városvezetőként. Tudomásom szerint ilyen típusú és mértékű támogatással rendelkező szakkörrendszer nincs Magyarországon és Európában sem sok helyen fordul elő. Ebben is példaértékű ez a kezdeményezés.


- Amikor arról beszélünk, hogy valaki DVTK ösztöndíjas, akkor egyszerre két szót mondunk ki, a DVTK-t és az ösztöndíjast, amire büszkének lehet lenni, de igazán akkor jó érzés ez, ha mindkét szó mögött nagy érték és tartalom lakozik - folytatta dr. Kiss János, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2.  számú választókerületének országgyűlési képviselője. - Ebben a tekintetben hibátlan volt ez az év. Ismét ki kell emelni és gratulálni kell a klubnak a sportsikerek mellett azért, hogy a tehetséggondozásban is aktív szerepet tölt be, mert a tehetség önmagában nagy dolog, de ha azt nem gondozzuk nem fog tudni kibontakozni. A DVTK-nak ezen politikáját én is csak üdvözölni tudom, hogy nem csak a sportért felel, hanem mindenért, ami az ő közegét körül veszi.


- A köszönetnyilvánításé kell, hogy legyen az én első gondolatom is a program megálmodója és a DVTK felé, aki ezt felkarolta - zárta Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója, az Észak-magyarországi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi tagja, a DVTK ösztöndíjprogram szakmai vezetője. - Ezt pedig a gratuláció kell, hogy kövesse azokért a kiváló eredményekért, amiket ebben a tanévben is sikerült elhozni Miskolcra. A program segíti azt, hogy a matematika és fizika tehetséggondozás térképen a régió erősebb legyen, mint amilyen volt, és ezáltal mégfényesebb eredményeket érjünk el ezeken a területeken. A matematika és fizika tehetséggondozó foglalkozásokon 11, a régió legjobb tanárai által vezettet foglalkozáson vehetett részt 50 diák, akik olyan kiváló eredményeket értek el, amik büszkeséggel tölthetnek el mindannyiunkat. Ebben az évben az OKTV versenyeken is több döntős volt a szakkör tanulói közül, míg az Arany Dániel és a Mikola Sándor verseny fináléjában is volt DVTK ösztöndíjas. Ezen kívül nemzetközi szintű versenyeken is értek el szép eredményeket a diákok, mint például természettudományi olimpia fizikus tagság vagy nemzetközi magyar matematika versenyen elért kiváló eredmény.


A köszöntők után a legkiemelkedőbb diákok értékes ajándékokat vehettek át. Az elért eredmények alapján arany fokozatot és egy-egy laptopot kapott Fehérvári Donát és Molnár István Ádám. Ezüst fokozatú oklevelet és Apple Ipadet kapott Ujpál Bálint, Iván Máté Domonkos, Szabó András, Kurucz Kitti és Emődi Marcell. A bronz fokozatú díj mellé pedig Diósgyőrfest bérletet és DVTK akándékcsomagot vehetett át Varga Balázs, Fazekas István, Fekete Patrik, Gáthi Donát, Mártnffy Ábel, Rácz Kata, Szabó Donát, Espán Gergely, Bódi Áron Csanád, Törecki Gábor és Koós Andor.

A programban résztvevő tanárok: Madarász Péter, Dudás Imre Dezsőfi György, Fejér Szabolcs, Kovács Attiláné, Grallert Krisztina, Kovács Benedek, Biró István, dr. Fegyverneki Sándor, Pál Mihálynak és Gulyás Tibor.

Köszönjük az egész éves munkát!