Hogyan változott az akadémia edzői stábja a tavalyi szezonhoz képest, ki milyen szerepet tölt be?

Döntő változás és örömteli folyamat, hogy színesedünk, bővülünk a következő szezonra - kezdte Mayer Péter. - Ennek hátterében egyrészt új, energikus kollégák lépnek be a korosztályainkba, de mindezek mellett a DVTK Jegesmedvék teljes vertikuma is újabb közös folyamatokba kezd. Évek óta lépkedünk abba az irányba, hogy ez elindulhasson, de operatív szinten most kerül ténylegesen egy szakmai irányítás alá az egész jégkorong képzés, kezdve a kezdőktől egészen az U21 korosztályokig, tetején a felnőtt csapattal. A változásokhoz átalakultak a stábok is, a cél az volt, hogy a megfelelő edzők kerüljenek a megfelelő helyekre, akik az adott feladatban sokkal jobban vagy sokkal többet tudnak tenni, ezt pedig úgy, hogy a közös irányvonalakat megtartva dolgoznak a nagykép érdekében is. Ezt a mértékű tényleges egységet nem sikerült még eddig megvalósítani, most azonban eljött a pont amikor a lényeges szereplők és vezetők mind megtaláltuk a kötőpontokat. A vezetésben az Egyesületet Bíró Ignác szakmai igazgatóként és a jövőben mentorként is igazgatja, konkrét csapata nem lesz, de ezt a szabadságát és 40 tapasztalatát kihasználva fejleszti az edzőket és irányítja a lehető legügyesebb gyerekek megtalálását és hokissá válását.

 - Nyugdíjba vonulásommal felszabadultak a délelőttjeim, így örömmel vállaltam el a mentor szerepet - vette át a szót Bíró Ignác. - Az egyesületi munka egyik legfontosabb része a kiválasztás, amire innentől sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk, szeretnénk megszólítani a tehetséges óvodás és általános iskolás gyerekeket is. A kiválasztás mellett az utánpótlás edzők munkáját igyekszem kontrollálni, ellenőrizni, ezen a téren úgy gondolom könnyebb dolgom lesz, hiszen a szakmai munka egyenesbe jött, köszönhetően a vezetésnek és az edzői stábnak. - 

Szintén az Egyesületet érintően Urbán Péter kezében fut össze a szakmai munka operatív része, mely Mayer Péterrel közösen fut le az akadémiai munkában már meghonosított folyamatokat előtérben tartva. Az edzői stábok az alábbiak lesznek, immáron egyben kezelve a teljes vertikumot, vastaggal jelölve az újonnan csatlakozó szakembereket:

U21 - Vas János, Verba Balázs
U18 - Verba Gábor, Ritó László
U16 - Tamás Nándor, Vojnits Bence
U14  pre-akadémia - György Róbert, Budai Roland
U12 - Urbán Péter, Rafaj Attila
U10 - Rafaj Attila
U8 - Fazakas Levente
Kapusok - Balázs Csongor, Kiss Bence, Lehoczki László
Erőnléti terület - Orosz Szilveszter, Szirányi Alexandra
Lányok - Velty Roland

fentieken túl értékes kollégák dolgoznak még a rendszerben több korosztályt átívelő feladatokkal is, pontosan a sokszínű és friss ingerek napi gyakorlatba illesztése miatt, ők a következők:
Galanisz Nikandrosz, Láda Balázs, Szirányi Bence, Sajó Márton, Kiss Zoltán, Kovács Tamás, Handzó Csilla

Hogyan zajlik majd a nyári felkészülés, mik lesznek a nyári programok?

A felkészülés már elkezdődött, május 8-tól június 14-ig tartanak az edzések, onnantól a nagyobbak egyéni edzéstervekkel, míg a kisebbek nyári ajánlásokkal készülnek-pihennek néhány hétig - folytatta Mayer Péter. -  Az Akadémia és pre-akadémia július 27-én kezd, míg az U12 és attól fiatalabb csapataink augusztus 7-től, ami egyébként a jeges időszak kezdete is. A fő célunk és egyben vágyunk is, hogy a nyarat aktívan, sok ingerrel találkozva sportosan töltsék a kicsik és nagyok is. Minden ügyes hokis a világban sokféle mozgással találkozik nyáron, ha a családja megengedheti magának elmegy egy-egy klubtól független fejlesztő táborba, illetve saját idejét beosztva elvégzi az egyéni edzésterveket is. Mindig felmerül, hogy akkor is "ha nem akar élsportoló lenni"? Erre csakis egy helyes válasz van: a kisgyerek nem élsportoló, a fiatal sem élsportoló, egyszerűen csak ügyes, jól koordinált, teherbíró, küzdeni tudó, fogékony stb. Hogy ez pont ismérve egy jövőbeli élsportolónak is? Természetesen, ahogy egy egészséges és teljesítőképes embernek is, pont emiatt lényeges, hogy a fenti gondolkodásmód a szülők és játékosok fejében is egyben legyen. Segítséget adni természetesen mindenkinek akarunk és tudunk is, de azt a tévhitet, hogy kizárólag az "edzéseken való megjelenéssel" lehet egyről a kettőre jutni, azt el kell felejteni. Az iskolában is többet tud az a gyerek, aki jobban figyel és többet tanul, főleg, ha fogékony is, vagyis a cél a "sport-stréberek" és "hoki-stréberek" kialakítása. Azzal minden szereplő nyer.

Mik a tervek és a célok a jövő évi szezonra?

A terveink nem változtak, de a teljes körben gondolkodás feladatait minden szinten érezhető változásokká szeretnénk formálni, ami nagy feladat. Sok eddigi folyamat, megszokás, kevésbé céltudatos erőfeszítés van a rendszerben, ezek mögött a szándék mindig is jobbító és előre mutató volt, a hatékonyságát és a rendezettségét viszont számos ponton lehet növelni. Kicsit olyan ez, mint mikor sok ügyes szerelő van a garázsban, de egymás kezéből veszik ki a szerszámot vagy éppen valamelyik autóra nem jut elég ember mert mindenki azt hiszi, hogy a másik dolga. Ezt akarjuk helyre tenni, hogy a játékos és a szülő ismeretei mélyebbek lehessenek, több információval rendelkezve pedig világosabban lássa mindenki azt, hogy ő személy szerint merre tart és milyen lehetőségek rejlenek benne.

Nem szabad elfelejteni, hogy a végcél, hogy kiváló játékosok szülessenek, akik értékesek a civil színtereken is, ez pedig természetesen nem sikerülhet mindenkinek, de szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kisgyerekek szempontjából nem cél a korai döntés vagy ennek a pressziója, szeretnénk hagyni, hogy 14 éves korig sportolhassanak a fiatalok felnőttes nyomás nélkül is, de az egymásra épüléssel tisztább lehet a kép a családok számára is, hogy mennyire nagyot gondoljanak az ifjú jégkorongos további sportéletébe. Ha ebben érezhető javulást hoz az új esztendő, akkor nagyon elégedettek leszünk.