A negyeddöntőben a Kecskeméti KC együttesét 50 ponttal, 92-42 arányban legyőző akadémiai csapatunk az elődöntőben a soproni Darazsak Sportakadémia csapatát is két vállra fektette, így bejutott a Junior Bajnokság döntőjébe, ahol a házigazda Csata DSE várt rá.

A Csata kezdte jobban a mérkőzést, nehezen tudta a diósgyőri együttes feltörni a fegyelmezett zóvavédekezést - korán látszott, nem egy pontgazdag mérkőzést vívnak majd egymással a felek. Mikor már állandósulni látszott a 10 pontos Csata-előny, a DVTK nagy lendületet vett, és végül a félidőben csak két egység választotta el egymástól a csapatokat: 24-22-re vezetett ekkor a házigazda.

A játék képe a folytatásban is hasonlóan hullámzott: a Csata DSE 10-12 pontos előnyt épített ki, amit Stefan Svitek tanítványai fokozatosan ledolgoztak, az irányítást viszont nem tudták átvenni. Végül rendkívül szoros meccsen, 49-40 arányban győzött a hazai együttes, így a DVTK U18-as csapata az ezüstérmet szerezte meg. Ugyanakkor jól mutatja a csapat tisztes szereplését, hogy a döntő mérkőzés legjobbjának a vesztes diósgyőri csapat centerét, a 10 egységig jutó Papp Lillát választották, Fárbás Eliza pedig a Junior döntő All-Star ötösébe is bekerült. A DVTK Akadémia legjobbjának - a fenti díjazottakon túl - Poczkodi Zsófiát látta a szakmai zsűri.

- Nyugodtan mondhatom, történelmet írtunk tegnap, ez az ezüstérem a legjobb eredményünk eddig ebben a korosztályban. - értékelt Magyar Gergely, a DVTK Kosárlabda Akadémia igazgatója. - Egy jó ideje az a célünk, hogy felnőjünk az országos elithez, a négy közé már többször sikerült bejutni korábban. Kadet és Serdülő korosztályban pedig szereztünk már bronzérmeket, de Juniorban most először sikerült bejutni a döntőbe, ez hatalmas eredmény. Azt a kitűzött célt, hogy felnőjünk a Csatához, ezúttal játékban is sikerült megvalósítani, nem volt ez egyáltalán sima meccs, sajnálom, hogy elfáradtak a lányok a végére. Nem szabad elfelejteni ugyanakkor azt sem, hogy Aho Tyrának egy teljes felnőtt szezon és jónéhány Euroligás mérkőzés is volt már idén a lábában, mindenkinek hosszú idény volt ez. Én nagyon bízom benne, hogy nem ez az utolsó alkalom, hogy ilyen eredményt sikerült elérnünk. Folytatjuk tovább a megkezdett szakmai munkát, továbbra is azt a filozófiát szem előtt tartva, hogy olyan játékosokat szeretnénk nevelni, akik a felnőtt mezőnyben is megállják a helyüket. Nagyon remélem, hogy ebből a Junior csapatból még sok játékost fogunk látni a Diósgyőr felnőtt csapatában is pályára lépni.

 

Junior bajnokság országos döntő

2023. május 21., vasárnap (Budapest, Csata Csarnok)
Csata DSE - DVTK Akadémia/A 49-40 (16-7, 8-15, 11-8, 14-10)

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken:

Képgaléria a Junior döntő hivatalos Facebook oldalán érhető el.

Edzői értékelés

Stefan Svitek: Nagyon örülök ennek az eredménynek, de különösen annak, hogy egész hétvégén extrán játszottunk. Ez volt a csúcs, a  maximumot adták ki magukból a lányok. Végig az egész torna során azzal biztattuk őket, hogy meg tudjuk nyerni ezt a bajnokságot. Bár ez végül nem sikerült, tudtuk tartani a Csatával a lépést, egyáltalán nem volt egy lefutott meccs. Szeretnék gartulálni nekik is, mert megérdemlik az aranyérmet. Tényleg nagyon örömmel tölt el ez az ezüstérem, ilyen még nem volt ennek a korosztálynak. Rendkívül szép siker ez, amely játékosok és edzők sok-sok munkájának köszönhető, hiszen ez az érem nem csak ezért a hétvégéért jár, hanem az egész útért, amit bejártunk a bajnokságban. Tavaly augusztusban kezdtünk el együtt dolgozni, és ez a közös munkánk eddigi csúcsa. A lányok megértették, hogy mi kell ahhoz, hogy eredményesek legyenek, külön örülök annak, hogy a végsőkig harcoltak egymásért és méltó módon képviselték a klubot.