Mauro Giussani nevéhez köthető képzés középpontjában áll a Fill Rouge módszer kifejlesztése. A képzési napon az U12-U18-as korosztályokban végzett munka kerül fókuszba, az elméleti előadások mellett a gyakorlatban is lehetősége van megtekinteni  Az elmúlt tizenöt év során Svájc exponenciális növekedést ért el az ifjúsági labdarúgás minősége és a fiatalokkal való munkavégzés terén. Nem véletlen, hogy a  kis nemzetnek folyamatosan sikerül magát kvalifikálni a nagy nemzetközi eseményekre, és évadról-évadra olyan fiatal tehetségek jelennek meg, akik a jelentős európai bajnokságban is kulcsemberekké válnak. 

Honnan indul az egész mozgalom nagy növekedése? Hogyan tudott Svájc egységesíteni és folytonosságot adni egy olyan munkamódszernek, amely lehetővé tette számára, hogy mára igazi világhatalommá váljon a futballban? 

Mauro Giussani, a Fil Rouge módszertan megalkotója, az UEFA A licensszel rendelkezik, és a svájci szövetség oktatója. A kezdetektől  fogva részt vett a szövetség által a professzionális klubokra rákényszerített edzésmódszer bevezetésében, ez az ötlet jelenleg is a svájci alapelvnek számít. 

- Edzői pályafutásom 34 évvel ezelőtt kezdődött, méghozzá a gyerekekkel - fogalmazott a szakember. - Az elmúlt években valamennyi korosztályban edzősködtem egy kicsit, egészen addig, amíg el nem jutottam a felnőtt szintig. Két évig dolgoztam egy első csapattal az élvonalban, később aztán az U14-U15-ös együttesekre specializálódtam. Rájöttem, hogy a verseny és az eredmény egyre kevésbé fontos számomra. A különböző munkamódszerek viszont annál inkább lenyűgöztek. Igyekeztem időről időre megérteni, mi lehet a legjobb út azoknak a gyerekeknek, akikkel kapcsolatba kerültem. 

Ez a módszertani szempont később központi szerepet kapott Svájcban, innen indult el a Fil Rouge első változata. Nagyjából másfél évtizeddel ezelőtt az országban az egész labdarúgás bázisát növelni akarták. Olyan rendszert szerettek volna kialakítani, amit a klubok egységesen tudnak alkalmazni. Elkezdtek tehát kísérletezni, az egyesületek pedig támogatást kaptak a szövetségtől. Emellett pedig közös képzési rendszert kínáltak az utánpótlás edzőknek. 
Útmutatót adtak, megmutatták az irányt - folytatta a sportszakember. A szövetség pedig konkrétan ellenőrizte, hogy ezeket az anyagokat tiszteletben tartják-e. Az utat azonban központilag irányították. Minden egyesületnek megvolt a mozgástere, a szabadsága, megőrizte az identitását, de mégis közös úton jártak, egymást segítve, együtt dolgozva.

- A Ticino Akadémia edzőjeként és menedzsereként kezdtem dolgozni - folytatta. - A Team Ticino szövetségénél a felső szekció technikai menedzsereként, majd később a svájci edzők képzésein lettem módszertani előadó és ASF oktató. 2012 és 2013 között született meg a Fil Rouge módszer is. Az ötlet egy feltételezésből és egy alapvető célból indul ki: az edzők munkájának egyszerűsítése, a játékos középpontba helyezése, a javaslatok hatékonyságának javítása. Manapság több ezer javaslatot lehet találni az interneten, de egy edző, különösen az ifjúsági szektorból, nem tud másolni-beilleszteni egy gyakorlatot. Ez így nem működhet. Minden csoport, minden egyes gyerek más. Különféle ingerekre, térre és időre van szüksége ahhoz, hogy fejlődni tudjon, optimalizálva azokat a sajátosságokat, amelyeket már magában hordoz.

Az alapkoncepció az, hogy egy közös szállal egyesíthető, megismételhető módszertant közvetítsünk az edzőknek, amely lehetővé teszi, hogy a játékos az ügyeletes edzőtől függetlenül magára találjon, ugyanakkor tudja, hogyan felmagasztalni, ösztönözni és edzeni a különböző korosztályú, értékrendű és jellemzőkkel rendelkező csapatokat. Ez a projekt szíve. Maguk a gyakorlatok keveset számítanak. Lényeg  a tartalma. Legfeljebb 16 alapgyakorlatot javasolnak egy olyan folyamaton keresztűl, amely a játékost 8-9 éven keresztül érinti. Az egyes javaslatokra jellemző 4 fogalom a labdabirtoklás, ellenfél labdabirtoklása, az átmenetek és az állandó térteremtés és - foglalás alapelve.

Mauro Giussani június 6-án, kedden tart szakmai napot Diósgyőrben. Az elméleti előadásra és gyakorlati edzésre a sportszakembereknek még lehet jelentkezni az MLSZ olalán, az alábbi felületen.