A döntő első napján a házigazdaként pályára lépő DVTK Akadémia 51-44-re legyőzte a Csata DSE/B csapatát. A pénteki játéknapon a BEAC csapatával mérkőzhetett meg a DVTK. A kiélezett küzdelem végül hosszabbításba torkollott, ahol végig a budapestiek dominálva 63-58-ra győzték le a hazai csapatot. Késő délután az NKA Pécs ”A” csapata ellen akadt lehetőség a szépítésre, ahol végig jó játékkal játszva a piros-fehérek 63-31-es eredménnyel fektették két vállra ellenfelélüket. Ezzel a sikerrel már biztosította a helyét a legjobb négy között Ambrus Erzsébet csapata.

Az elődöntőben a Csata DSE “A” gárdájával mérhette össze erejét a DVTK csapata, ahol szoros első félidőt követően végül pazar második félidőt játszva Akadémistáink 59-43-ra megnyerték a mérkőzést és bejutottak a torna fináléjába, ahol az egész tornán veretlen Atomerőmű-KSC Szekszárd várt ránk.

A mérkőzés diósgyőri rohammal indult,16-5-re is vezetett már a DVTK, azonban a SZekszárd fokozatosan kapaszkodott vissza, és 20-13-ra mentette a negyedet.

A következő tíz perc elején abszolút a KSC dominálta a parkettet. A vendégek egy 11-0-val folytatták a játékot, mellyel fordítani tudtak, 22-26-nál kezdett csak éledezni a DVTK - Nezáczki Kata volt sikeres közelről. Ez lelket öntött a mieinkbe, két pontra is megközelítették a kék-fehéreket, de a Szekszárd egy jó közelinek köszönhetően négy pontos előnnyel mehetett a nagyszünetre.

A második félidő első perceiben fej-fej mellett haladtak a résztvevők, Drótos Szonja, Mogyoródi Lili és Oross Anna pontjaival ismét egy pontra zárkózott a DVTK. A szekszárdiak viszont a vezetést nem engedték ki a kezükből, a kulcspillanatokban mindig be-beesett egy kosár a részükről, így a negyed végén is őrizték egypontos fórjukat. (47-48)

A negyedik negyedet ismét egy nagy rohammal indította a Hencsik Adrienn vezette Szekszárd, ismét 10 pontra léptek el a vendégek. A DVTK nagyot küzdött, többször is felzárkózott a kékmezesekhez, de a fejben elfáradó csapat már nem tudta megszorongatni ellenfelét, végül 61-65-ös Szekszárd-győzelem született, így Harsányi Mária csapata nyakába akasztották az aranyérmet. A DVTK Akadémia U14 "A" csapata fennállása legjobb eredményét elérve a második helyen zárta a 2022-2023-as bajnoki idényt.

Fireplace Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság „A” Döntő”

2023. május 25-28. (Miskolc, DVTK Aréna)

2023. május 25., csütörtök
DVTK Akadémia/A - Csata DSE/B 51-44 Statisztika

2023. május 26., péntek
BEAC - Újbuda KA/A - DVTK Akadémia/A 63-58 Statisztika
DVTK Akadémia/A – NKA Pécs/A 63-31 Statisztika

2023. május 27., szombat
Csata DSE/A - DVTK Akadémia/A 43-59 Statisztika

2023. május 28., vasárnap
DVTK Akadémia/A – Atomerőmű-KSC Szekszárd 61-65 Statisztika

A mérkőzésekről készült képgalériák a Fireplace Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság "A" döntő hivatalos Facebook oldalán böngészhetők.

Egyéni díjazottak

All-Star csapat
ATOMERŐMŰ-KSC SZEKSZÁRD: Pomsár Anna
DVTK AKADÉMIA/A: Oross Anna
BEAC ÚJBUDA KA/A: Gréts Zoé
CSATA DSE/A: Barcza Zita
UNI GYŐR NKA: Rigó Dorina

A DVTK Akadémia legjobb játékosának pedig Nezáczki Katát választotta az edzői stáb.
 

Edzői értékelés

Ambrus Erzsébet: Év elején találkoztam ezzel a csapattal. Nagyon messziről jövünk. Rengeteg munka volt abban, hogy most ezt az eredményt tudjuk elérni. Amikor elkezdtük, nem tudtam, hogy alkalmasak vagyunk erre, de most bebizonyosodott, hogy igen. 18-an kezdtük el a munkát év elején, mivel a kisserdülők is velünk edzettek. Nagyon köszönöm nekik is, hogy maximálisan végicsináltak mindent. Aki kosárlabdázott, az tudja, hogy mekkora fizikai munka kell ahhoz, hogy olyan védőlábmunkája legyen egy játékosnak, hogy mindegyik meccsen egész pályás védekezést tudjanak folytatni. Mi voltunk az egyetlenek ezen a tornán, akik ezt meg tudták csinálni.

Leginkább a sikerünk annak köszönhető, hogy a játékosaim hittek a keményen munkába. Nálunk nincsenek 25-30 pontos játékosok, nálunk a csapat dominált. A Szekszárdnak ott volt Hencsik Adri, aki el tudja dönteni a meccset ilyen helyzetekben. Sajnos az ötödik meccsre mentálisan,úgy gondolom, ha kipihenten kellenne a Szekszárd ellen játszani, akkor tízből nyolc alkalommal mi kerekednénk felül.

Szeretném megköszönni Demeter Ancsának és Petre Mártonnak az egész éves munkát, valamint a rendezésért köszönetet szeretnék mondani Peitl Robinak és Bukovszki „Kicsi” Mónikának is. Köszönjük a szurkolóknak, történelmet írtunk az utánpótlás-meccsek tekintetében, a lányok bele tudtak kóstolni ebbe a fantasztikus légkörbe, amit örökre magukkal visznek majd.

Gratulálok a lányoknak, nagyon szerethető csapattá értek az év során.