- Először is gratulálunk az Európa-bajnokságon elért nagyszerű eredményhez! Milyen volt belülről megélni a kontinenstornát? Van kedvenc emléked, pillanatod az Eb-ről?

Köszönjük szépen! Az egész tornát nagyon vártuk, mert tudtuk, vagy talán inkább éreztük, hogy most jött el a mi esélyünk. Voltak izgalmas végjátékok, meglepetés győzelem, de ami igazán fontos, hogy csapatszinten előre tudtunk lépni abban a tekintetben, hogy a kiélezett mérkőzések kimenetelét kézben tartsuk, pozitívan befolyásoljuk.

Kedvenc pillanatként talán a szerbek elleni extázist, illetve a csehek elleni utolsó másodperces kosarat emelném ki, bár utóbbihoz azért hozzájárult egy jó nagy adag aggodalom is, de szerencsére a végén jól jöttünk ki abból a szituációból.

- A válogatottban már két új csapattársat is megismerhettél, hiszen Kányási Veronikával és Aho Ninával közösen szerepeltetek az Európa-bajnokságon. Szóba került néha a következő idény, vagy még tisztán a válogatott volt fókuszban?

Igen, nagyon örülök, hogy két ilyen csapattársam lesz, mint ők, az első pillanattól kezdve jól megértjük egymást. Természetesen szóba jött a klubváltásom, beszéltünk róla, de azért nem ez volt fókuszban, a válogatottra koncentráltunk. Várom már nagyon a közös munkát velük és a csapattal is!

- Egy Belgiumban töltött idény után igazolsz haza Magyarországra. Milyen tapasztalatokat szereztél légiósként? Miért döntöttél úgy, hogy visszatérsz a magyar bajnokságba?

Egy külföldi kaland sokféle tapasztalattal járhat, emberileg és felfogásban mindenképpen sokat lehet fejlődni, akárhová megy az ember. Ezen felül természetesen ott van a szakmai oldal is, más játékrendszert, játékfelfogást lehet megtapasztalni külföldön.

Egy külföldi szezon azért még nem feltétlenül meghatározó egy játékos karrierjében, valószínűleg öt eltöltött év mondjuk egy spanyol élvonalban más értékeket hozna magával. Szerettem volna újfent előrébb lépni, a Diósgyőrben nagy lehetőséget láttam, hiszen biztosan nemzetközi kupában szereplünk a következő idényben is. Remélem, hogy tudok élni a bizalmukkal!

- A DVTK tavaly letette a névjegyét az Euroligában is, és a következő szezonban újra a nemzetközi porondon szerepel majd a csapat. Befolyásolt ez a döntésben, hogy Diósgyőrben folytasd a karriered? Milyen célokkal, elvárásokkal érkezel a csapatba?

Természetesen! Úgy érzem, eljött az ideje - ha az élet úgy akarja, persze – hogy az Euroligában játsszak! Mint a napokban kiderült, ehhez még vár ránk egy selejtező, ahol mind a játékosok, mind a stáb és a szurkolók is mindent meg fognak tenni a győzelemért, ebben egészen biztos vagyok. Ha végül mégis úgy alakulna, hogy Európa Kupa lesz belőle, akkor dobogós helyen kell végeznünk, nincs mese! A tavalyi nemzetközi szereplés után nagyon magas elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, de a szurkolók is sikeres csapatot szeretnének látni.

Ami engem illet, szeretnék hamar beilleszkedni a csapatba, felvenni velük a ritmust, ez elsődlegesen a legfontosabb a jó egyéni teljesítményhez. A cél az, hogy a lehető legkevesebb hullámvölggyel végigmeneteljünk a magyar és a nemzetközi bajnokságban is, a tőlünk telhető legjobb eredményeket elérve. Tavaly Belgiumban lecsúsztunk a bajnoki címről, éhes vagyok a sikerre.

- Mit üzensz a Diósgyőri szurkolóknak?

Az „Érik a szőlő….”-vel már vannak kellemes emlékeim, remélem, sok hasonló élményünk lesz még! Hajrá Diósgyőr!

Névjegy

Név: Lelik Réka
Születési idő: 1999. április 14.(24 éves)
Születési ország: Magyarország
Állampolgárság: HUN
Magasság: 179 cm
Poszt: 1-2-3
 

Pályafutás

2023/24 - DVTK HUN-Therm
2022/23
- Royal Castors Braine (belga)
2021/22 - Ludovika-FCSM Csata
2020/21 - Ludovika-FCSM Csata
2019/20 - NKE-CSM Csata
2018/19 - NKE-CSM Csata
2018 - VBW Cekk Cegléd
 

Sikerei

Magyar válogatott - 2019-jelenleg
FIBA Női Kosárlabda Európa-bajnokság 4. hely - 2023
FIBA Női Kosárlabda Európa-bajnokság 7. hely - 2019
Belga bajnokság I. osztály 2. hely - 2023
Európa Kupa csoportkör - 2018, 2022, 2023