- Augusztus elején kezdte a csapat a felkészülést, azóta eltelt egy egész hónap. Hogyan értékelnéd ezt az időszakot?

- A felkészülés legfontosabb utolsó két hetéhez érkeztünk, a fejlemények nagy részét azért már jól lehet ilyenkor összegezni, bár az igazán jelentős kérdések még csak ezután következnek majd. Nagyon szépen dolgozta végig a csapat az elmúlt négy és fél hetet, becsületesen elvégezte mindenki a kiszabott edzésmunkát. Minden felkészülés során kiemelem, hogy az első hetek munkája, a megfelelő fizikai alapozás a legfontosabb, hiszen ilyenkor kell az egész szezonra megszerezni az erőnlétet, a megfelelő kondíciót – úgy érzem, ez idén jól sikerült.

- Több váratlan tényezővel kellett számolnia a szakmai stábnak a nyár és az ősz folyamán, mennyiben befolyásolta ez a felkészülés eredményességét?

Az előzetes tervekhez képest sok változás történt, a nem várt selejtező miatt eleve egy felborult menetrenddel ugrottunk neki a felkészülésnek, és még ezt is keresztülhúzta, hogy a Sepsi lemondta a felkészülési tornánkat, így a tervezett öt mérkőzés helyett csak négyszer tudunk játszani az Euroliga- selejtező előtt. Az is váratlan nehézségként jelentkezett, hogy francia válogatott légiósunk, Ana Tadić bokája még nem száz százalékosan terhelhető, az ő rehabilitációja miatt is át kellett szerveznünk egy-két dolgot a felkészülés során.

Persze a negatív dolgokra legalább ennyi pozitívum is jut, a héten megérkezett a mexikói bajnokságból Kaila Charles, aki kitűnő fizikai állapotban és nagyon jó mentalitással csatlakozott a csapathoz, nagyon hamar felvette a ritmust. Annak is örülök, hogy az elmúlt négy és fél hétben jól haladtunk azoknak a taktikai elemeknek a begyakorlásával, amiket az előszezonra terveztünk a stábbal.

- Ha már szóba hoztad az új érkezőket, több új játékos is érkezett a csapathoz a soron következő idényre. Nekik hogyan alakul a beilleszkedésük, sikerült a tavalyi, kivételesen jó csapatkohéziót újra megteremteni?

- Lelik Réka óriási bizonyítási vággyal érkezett meg hozzánk, látszik rajta, hogy szeretne a lehető leghamarabb meghatározó játékossá válni, ehhez pedig abszolút adott a mentalitása is. Mezőnyposzton sokat tudunk előre lépni, ha a magyar válogatottban mutatott formáját tudja majd Diósgyőrben is állandósítani.

Tenyér Zsófiának még egy kicsit szoknia kell azt a mennyiségű és minőségű edzésmunkát, amit egy nemzetközi kupában is érdekelt csapat elvégez a felkészülési időszakban, ugyanakkor az már tisztán látszik, hogy remek passzokat és stabil védekezést várhatunk majd tőle, amint megszokja a játékrendszerünket.

Amit külön kiemelnék még, hogy idén nyáron egy újabb tehetséges fiatal játékos kapta meg a lehetőséget, hogy szintet lépve a DVTK Akadémián eltöltött évei után csatlakozhasson a felnőtt csapathoz. Fárbás Eliza már az idei U18-as Európa-bajnokságon is megmutatta, hogy kivételes képességekkel rendelkezik, ráadásul a hozzáállása és edzésmunkája is példaértékű.

Bízom benne, hogy a csapategységünk idén is az erősségeink közé tartozik majd, ahogyan azt az elmúlt években már megszokhatták a szurkolóink.

- Egy felkészülési összecsapáson már túl van az együttes, az ELTE BEAC gárdáját sikerült két vállra fektetni egy zártkapus mérkőzésen. Milyen tanulságokkal szolgált az a találkozó?

- Sokszor köszöntem már meg a BEAC-nak, hogy hajlandóak voltak elutazni Diósgyőrbe és így tudtunk szeptember elején már játszani egy felkészülési mérkőzést, nagy szükségünk volt rá. Az eredmény szerintem teljesen mellékes ilyenkor, azt nem is szeretném különösebben értékelni. A támadásainkkal elégedett voltam, sikerült azokat az elemeket megvalósítani, amiket viszont szerettem volna látni a pályán. A védekezésünkkel nem voltam kibékülve: az aggresszivitásunk szerintem rendben volt, viszont hiányzott a jó kommunikáció, ami a sikeres védekezések alapja, ezen dolgozunk még a további mérkőzéseken.

- Szeptember 20-án egy kiemelten fontos találkozóval kezdődik a szezon, a londoni Copper Box Arénában fog Euroliga-selejtezőt játszani a DVTK HUN-Therm. A hátrelévő rövid időben hogyan készültök a London Lions elleni párharcra?

- A szombati napon elutazunk Szardínia szigetére, ahol a tavalyi Euroliga-bronzérmes Schio meghívására egy felkészülési tornán veszünk majd részt, két mérkőzést fogunk játszani. Az elődöntőben ugyan nem velük, hanem az Európa Kupában érdekelt Dinamo Sassari csapatával játszunk majd, de bízom benne, hogy a második mérkőzést – remélhetőleg a döntőt – már a Schio ellen vívhatjuk. Tíz nap múlva Londonba utazunk a selejtező első mérkőzésére,  úgyhogy természetesen már nagy erőkkel készülünk ellenfelünk játékára, az olaszországi tornán is leginkább ezeken az elemeken lesz a hangsúly.

A hétvégén személyesen tekintettem meg a helyszínen a győriek London Lions elleni emlékmérkőzését. Sok kulcsjátékost nélkülöznie kellett még a brit csapatnak, az viszont egészen egyértelmű, hogy rettentően fizikális mérkőzésekre kell számítani velük szemben, mindenképpen erre is készülünk a csapattal. Kifejezetten kemény csatára számítok, de a diósgyőri szurkolók támogatásával szeretnénk kiharcolni a győzelmet az első mérkőzésen.

A DVTK HUN-Therm felkészülési programja

2023. szeptember 1. (péntek)
DVTK HUN-Therm - E.ON ELTE BEAC 97-55 (33-12, 22-22, 25-9, 17-12)
Helyszín: Miskolc, DVTK Aréna (zártkapus mérkőzés)

2023. szeptember 10. (vasárnap)
19:15 Dinamo Sassari - DVTK HUN-Therm (Felkészülési torna, Cagliari)
Helyszín: Cagliari, Olaszország (A mérkőzésről élőképes közvetítés nem lesz elérhető.)

2023. szeptember 11. (hétfő)
Helyosztó mérkőzés (Felkészülési torna, Cagliari)
Helyszín: Cagliari, Olaszország (A mérkőzésről élőképes közvetítés nem lesz elérhető.)

2023. szeptember 16. (szombat)
17:00 DVTK HUN-Therm - MBK Ružomberok
Helyszín: Miskolc, DVTK Aréna

Euroliga-selejtező

2023. szeptember 20. (szerda) - Copper Box Arena, London
20:00 London Lions - DVTK HUN-Therm
Az összecsapás londoni idő szerint 19:00-kor kezdődik!

2023. szeptember 27. (szerda) - DVTK Aréna, Miskolc
18:00 DVTK HUN-Therm - London Lions
Jegyinfó hamarosan!