A DVTK Labdarúgó Sportakadémián nyár óta dolgozó szakember kapcsolata nem újkeletű a válogatottakkal, de a mostani felkérés számára is váratlanul érkezett. A címeres szereléstől azonban nem kell vonzóbb felkérés, így örömmel utazott a korosztállyal Albániába.

- Diósgyőri szerepvállalásom előtt dolgoztam a Magyar Labdarúgó Szövetségnél, férfi és női vonalon több mint három évet töltöttem el - utalt az előzményekre Bubori Kornél, a DVTK LSA erőnléti szekcióvezetője. - Ennek köszönhetően a jó kapcsolat megmaradt. Schuth Gábor, az erőnléti csoport vezetője pedig felhívott, hogy segítsem ki az U15-ös csapatot, mert a keretnél dolgozó szakember nem fog tudni elutazni erre az összetartásra és az első development tornára. Természetesen én a klubnál lefutottam az ilyenkor szokásos és joggal elvárható köröket, de mindenki nagyon pozitívan állt a felkérésemhez. Ezúton is szeretném megköszönni az egyesület vezetésének, hogy elengedtek erre a tíznapos válogatott programra.

- Ez tehát egy egyszeri alkalom volt?
- Annak indult, de kétszeri lesz. November végén is közösen dolgozik a korosztály, a "próbajátékom" pedig olyan jól sikerült, hogy visszatapsoltak. A DVTK ehhez is hozzájárult, így a hó végén négy napot ismét az U15-ös válogatottal tölthetek Csehországban. Az edzések mellett két felkészülési mérkőzést is játszanak a mienik a házigazdák ellen.

- Szakmai kihívás és nagy megtiszteltetés volt számodra ez a munka?
- Pontosan így van. A címeres melegítőt nekünk, stábtagoknak is hatalmas élmény magunkra húzni. Szakmailag is fontos, de erőnléti edzőként úgy érzem, hogy egy klubnál dolgozni nagyobb kihívás. A nemzeti csapatnál ugyanakkor nagyszerű érzés edzeni és a mérkőzésekre felkészíteni, regenerálni, optimalizálni a srácokat.

- Diósgyőrben napi szinten találkozol az utánpótlás játékosokkal, a válogatottnál pedig különböző helyekről, más-más állapotban érkeznek a labdarúgók. Innen megközelítve az erőnléti edző munkája is más?
- Abszolút így van, teljesen más a feladatkör, mint a diósgyőri akadémián. Az edzőközpontban folyamatosan látom őket, aprólékosan foglalkozhatunk a fejlesztésükkel, a válogatottnál viszont hozott anyagból dolgozunk. Ilyen rövid idő alatt fejlesztésről nem lehet szó. A játékosokkal személyenként foglalkozunk függően attól, hogy kinek éppen mire van szüksége az optimális teljesítményhez. Három-négy különböző csoportot szoktunk kialakítani a terheléstől függően. A mérkőzések előtt hansúlyosabb az erőnléti edző támogatása a szövetségi edző számára, de természetesen a lefújás után is bőven van feladat.

- Nyáron érkeztél Diósgyőrbe, milyenek a benyomások? Az első néhány hónapban mi volt a legfontosabb feladatod az erőnléti szekció kapcsán?
- Rendkívül pozitív tapasztalatokat szereztem. Nagyon jó, támogató közegbe érkeztem. A kollégák szakmailag is magas szintet képviselnek. Hirtelen jöttem, ezért előzetes terveket nem fogalmaztam meg. Az első két hónapban igyekeztem felmérni a lehetőségeket és egy-két apró dolgon változtatni, finomítani. Most már tisztán kialakult bennem a kép, és terveim is vannak a következő hónapokra, vagy épp a tavaszi szezonra nézve. Ezekkel azonban a kollégákkal együtt simán meg fogunk birkózni.

Névjegy

Bubori Kornél
Születési idő: 1986. december 5. 
Születési hely: Szeged

Edzői pályafutás: 

2023 - DVTK LSA erőnléti szekcióvezető
2021-2023 Siófok KC Erőnléti edző és tudományos szakember 
2018-2021 MOL PICK Szeged Erőnléti edző és tudományok szakember
2015-2018 Magyar Labdarúgó Válogatott erőnléti edző U17, U19
2012-2016 SZEAC vezetőedző U7-U12

Labdarúgó pályafutás

2011/2012 Makó (NB III.)
2010/2011 Szeged Grosics Akadémia (NB II.)
2009/2010 REAC (NB II)
2008/2009 Cegléd (NB II)
2007/2008 Jászberény (NB II)
2006/2007 BKV Előre (NB II.)
2004/2006 Tisza Volán Szeged (NB III.)