Az egri tanuló ifjúság türelmetlenül szemlélte a felnőttek tehetetlenségét, ezért 1907-ben megalakította az Egri Ifjúsági Football Klubot, így már szervezett keretek között űzhették kedvenc sportjukat. A város labdarúgása az évek során többször átalakult, új nevekkel, de változatlan lelkesedéssel rúgták a labdát. A klub első nagy sikerét Egri Dózsa néven 1966-ban aratta, amikor megnyerte az NB I/B-s bajnokságot és először jutott az élvonalba a hevesi megyeszékhely csapata. A legjobbak között nem sikerült megragadniuk, utolsóként estek ki, de egy év múlva újra visszajutottak.

Ezt követően az 1971/1972-es, az 1984/1985-ös, és az 1986/1987-es bajnokságban szerepeltek az NB I-ben. Utóbbi két alkalommal már Egri SE néven. A bentmaradás azonban még egyszer sem sikerült a piros-kék csapatnak.

Bár a hevesi város futballja évszázados múltra tekint vissza, jelenlegi ellenfelünk az Egri Futball Club csupán 2005-ben alakult. A megyei II. osztályból indultak, majd onnan feljutva megnyerték a megyei I. osztályt is. Tavaly előtt meggyőző fölénnyel - 15 ponttal megelőzve a második helyezettet -, bajnoki címet szereztek az NB III. Mátra csoportjában.

A csapat az előző bajnokság félidejében az NB II-ben csupán a 8. helyen állt, 11 ponttal lemaradva az éllovas Szolnok gárdájától. Ezt a hátrányt a bajnokság végére csodával határos módon 4 pontos előnyre változtatták és 25 év után újra feljutottak az élvonalba.

Az újonc együttes folyamatos pályagondokkal küzdött az őszi szezonban. Mivel az egri stadionban nem rendezhették  a hazai mérkőzéseiket, így kénytelenek voltak a Fáy utcában, Debrecenben vagy éppen Diósgyőrben  "otthonra találni". A hazai pálya hiánya alaposan rányomta a bélyegét a szereplésükre. A 17 fordulót követően 2 győzelemmel és 5 döntetlennel csupán a 15., kieső helyen állnak. A 15 rúgott góljuknak több mint a felét, nyolcat  a rutinos középpályásuk Németh Norbert szerezte.

Az egri klubvezetés télen megpóbálta megerősíteni a csapatot a bentmaradás érdekében.

Érkezők: Berki István (Vác), Palásthy Dávid (Vác), Palásthy Norbert(Vác), Ismaël Koné (Iraklisz Pszahna)  Yohann Lasimant (Lárisza), Vladimir Buac (Atirau), Savo Rakovic (DVTK), 

Távozók: Josef Hamouz (?), Simeon Hristov (FK Peliszter Bitola), Petr Knakal (?), Kovács Gábor (Paksi FC), Dusan Pavlov (Putnok VSE), Piller József (?), Igor Pisanjuk (Vasas), Romhányi Tamás (Felsőtárkány SC), Michael Stanislaw (SV Horn), Joël Tchami (?), Goran Vujovic (?), Wolry Wolfe (?)

Az Egri FC téli felkészülési mérkőzései:

  1. Egri FC - Hatvan 0-1
  2. Egri FC - Szolnok 0-1
  3. Egri FC - Cegléd 1-2 (Horváth Z.)
  4. Egri FC - Kazincbarcika 2-2 (Dobrics, Farkas Á. - 11-esből)
  5. Puskás Akadémia - Egri FC 2-0
  6. Egri FC - Nyíregyháza 1-1 (Horváth Z.)
  7. Egri FC - Dunakanyar-Vác 4-3 (Koós 2, Horváth Z., Kiskartali)
  8. Egri FC - Rimavská Sobota (szlovák) 1-0 (Kabele)
  9. Mezőkövesd - Egri FC 3-3 (Horváth Z., Lasimant, Pavlov)
  10. Eger - Győri ETO 3-1 (Horváth Z. 3, Takács Á. - öngól)
  11. Egri FC-Puskás Akadémia 0-3
Nem csak játékosfronton volt nagy változás az egrieknél. Távozott a csapat mecénása, Jámbor János és a csapat vezetőedzője Simon Antal is. A kispadra a korábban Pécsett dolgozó, 22 élvonalbeli mérkőzést számláló, 49 éves Mészáros Ferenc ült, aki ellenünk debütál majd a hevesiek élén.


Egymás ellen

Az élvonalban csupán háromszor találkoztunk a szomszédvár csapatával, azonban az egriek pályaválasztása mellett még soha nem sikerült nyernünk: 2 döntetlen mellett 1 vereség is becsúszott a hevesi megyeszékhelyen.

Az biztos, hogy most sem fogjuk tudni megszakítani a rossz egri szériánkat, mert a mérkőzést semleges helyszínen, Vácon rendezik majd.

1967. augusztus 6-án Szabó Pál edző a Tamás - Kovács, Szigeti, Bakos, Gál, Ruttkai, Oláh, Hajas, Szurgent, Horváth, Sikora összeállítású csapatot állította ki. A DVTK Horváth révén betalált ugyan az Egri Dózsa kapujába, de mivel a hazaik két gólt is szereztek, így 2-1-re ők nyerték ezt a történelmi mérkőzést.

Két évvel később, 1969. augusztus 3-án látogattunk újra Egerbe. Tátrai Sándor vezetőedzőnk a Tamás - Kovács, Salamon, Gál, Sáfrány, Hajas, Haffner (Kunfalvi), Gass, Fekete, Horváth, Sikora összeállításban küldte pályára a DVTK-t. A gólgazdag mérkőzésen a felek megosztoztak a pontokon. A 3-3-al végződő találkozón a mieink góljait  Horváth, Sáfrány és Fekete szerezték.

A harmadik összecsapás 1972. július 2-án ismét döntetlenre végződött. Tóth József együttese a Veréb- Kovács, Salamon , Kendi, Hajdú, Hajas, Oláh, Görgei (Udvarev), Vass, Földesi (Fekete L.) Sikora felállásban szerzett pontot. a bajnokság végén 15. helyen végző és kieső Egri Dózsát. A Diósgyőr gólját Sikora szerezte.

Az eddig lejátszott Eger - Diósgyőr mérkőzések az élvonalban:

  1. 1967
    Egri Dózsa - DVTK 2-1 G: Horváth
  2. 1969
    Egri Dózsa - DVTK 3-3 G.: Sáfrány, Fekete, Horváth
  3. 1971/1972
    Egri Dózsa - DVTK 1-1 G.: Sikora

Mérlegünk: 3 mérkőzés, 0 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 5 rúgott és 6 kapott gól.

A DVTK-nak ez lesz az 1350. mérkőzése az élvonalban, Szentes Lázár pedig  217. alkalommal ülhet elsőosztályú csapat kispadján. A DVTK vezetőedzőjeként a 11. NB I-es mérkőzésére készülhet.

Az őszi "odavágón" Diósgyőrben 1-0-ra győztük le az akkor még Simon Antal irányította egrieket. A DVTK gólját a 46 percben l'Imam "türelmes ember" Seydi szerezte.



(forrás: Varga Lajos - A futball-labda diósgyőri útja, egrifc.hu)