Hogy mikor kerülhet a tűz közelbe Illés Richárd azt még homály fedi, mindenesetre Diósgyőrben szép jövőt jósolnak neki. A középiskolás kora óta piros-fehérben szereplő középpályás örökölte a Nota Gyulát jellemző mentalitást és munkamorált: fáradhatatlanul hajt, küzd és szerényen, de profi módon teszi a dolgát.

- Régebben csak a Duna TV-ben láttam magyar meccseket, de már akkor tetszettek a Diósgyőr összecsapásai - kezdi Borsodba való igazolásának okait a 18 esztendős ifjú. - Igaz, nagyban hozzájárult Miskolc közelsége Rimaszombathoz abban, hogy idekerültem. A végső lökést egy barátom adta meg, aki buzdított ara, hogy jelentkezzek a Diósgyőri Gimnáziumba, ahová később fel is vettek. Ő ajánlotta a várost, a sulit és a klubot is.

Edződ, György Gábor azt mondta rólad, hogy egy nap alatt több meccset is le lehetne játszatni veled, annyit bírsz futni.
- Ez „hozott" tulajdonságom. Szlovákiában elég sok száraz futásunk volt, alaposan rámentek a kondinkra. Amióta 2005-ben idekerültem, sokat változott a technikai tudásom is, hála trénerünknek. A csapattársaim is ugrattak ezzel, hogy hogyan bírok ennyit loholni, így muszáj volt a technikámon is csiszolni, hogy a srácok ne csak a futómennyiségemet dicsérjék.

Mik a céljaid a labdarúgásban?
- Hosszú távú dolgokban gondolkozom, ami annyit jelent, hogy fokozatosan szeretnék előre lépni. 18 évesen tagja vagyok az egy évvel idősebbeket is foglalkoztató együttesnek és az NB III-as gárdában is szoktam szerepelni. Az ifi bajnokságban elég könnyen nyerjük a meccseket, ezért is lenne jó, ha sikerülne kiharcolnunk a feljutást és jövőre hétről-hétre korosztályunk legjobbjaival találkozhatnánk. Aztán jöhetne a stabil hely kiharcolása a tarcsiban, s utána állnék elébe a felnőttek keretébe való bekerülésnek. Addig viszont sok munkára van szükségem, amit el is végzek, hiszen tudom, hogy csak ennek segítségével fejlődhetek. Amiben még előre kell lépnem az a labdák pontosabb megjátszása, néha mérges is vagyok magamra, mikor elszórom a játékszert a meccseken.

Sisa Tibornál már kaptatok szerepet edzőmeccsen. Gálhidi György hogyan viszonyult hozzátok?
- A tanár úr tényleg éreztette, hogy komolyan számolna velünk a jövőben. Nekem sikerült is góllal meghálálnom a bizalmát az egyik téli edzőmérkőzésen. Gálhidi György tavasszal tartott nekünk foglalkozást, ami színvonalas volt és ő is elégedett volt velünk és azzal, amit mutattunk. Nem vagyok türelmetlen, amint mondtam, sok munka vár még rám, de reménykedek benne, hogy számolni fognak többünkkel az első csapatnál.

Fel fogtok kerülni?
- Fel kell, hogy kerüljünk! Az utóbbi időben másra sem tudunk gondolni, csak az osztályozóra. Simán nyertük a bajnokságot, egész évben ilyen meccsre voltunk kiéhezve, mint a Vác elleni. Kicsit túltengett bennünk a győzni akarás és a bizonyítási vágy, ezért a gólok csak a második félidőben jöttek. Nem lefutott még a párharc, figyelnünk kell a visszavágón, de kiharcoljuk, hogy mi játszhassunk a következő hétvégén a Kaposvárral.

Névjegy:
Név: Illés Richárd
Születési hely, idő: Rimaszombat, 1991.02.15.
Eddigi klubjai: Rimaszombat, DVTK