A 30 százalék önrész mellett 70 százalékban TAO-támogatásból felépülő DVTK labdarúgó edzőközpont épülete rekord gyorsasággal készült el, hiszen az alapkövet alig több mint nyolc hónappal ez előtt raktuk le. A DVTK utánpótlásának otthont adó impozáns épületet a következő napokban több száz fiatal labdarúgó veheti majd birtokba, akik közül reményeink szerint - munkájuknak és szorgalmuknak köszönhetően - a következő években egyre többen léphetnek majd pályára a DVTK felnőtt csapatában, és az elmúlt évek tendenciáját folytatva bemutatkozhatnak a korosztályos nemzeti csapatokban, és idővel akár a felnőtt válogatottban is.

Átvágták a szalagot a DVTK Labdarúgó Edzőközpont kapui előtt 2
Fotók: Szabó Krisztián


Az elmúlt években folyamatosan fejlődött a diósgyőri utánpótlás infrastruktúrája, jelenleg két kiváló minőségű füves és két műfüves pálya várja a DVTK közel 400 fiatal labdarúgóját. A most átadott épület a fejlődés újabb lépcsőfokát jelenti.

A minden igényt kielégítő háromszintes építmény közel háromezer négyzetméterén az öltözők és edzőtermek mellett helyet kaptak a sérülések utáni rehabilitációt és a prevenciót szolgáló sportegészségügyi helyiségek, valamint a labdarúgókat kiszolgáló konyha és étterem is. Természetesen az edzőket és a háttérszemélyzet munkáját segítő irodák, szertárak és raktárak is a létesítmény részét képezik. Az épület teljes egészében légkondicionált, a fűtés és melegvíz ellátás a távhő hálózatról érkezik, de napkollektorok és napelemek is segítik majd a minél hatékonyabb energiafelhasználást.

Átvágták a szalagot a DVTK Labdarúgó Edzőközpont kapui előtt 3
Fotók: Szabó Krisztián

 

- Nagy nap a mai a DVTK 106 éves történetében, egy új korszak kezdődik – mondta el Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője. - Néhány hónappal ezelőtt tettük le a DVTK Labdarúgó Edzőközpont alapkövét, ma pedig együtt lehetünk itt az ünnepélyes átadón. Érdemes felidézni a múltat, amire az első csapat saját nevelésű játékosai, és az öregfiúk biztosan emlékeznek, hiszen ők salakos edzőpályán kezdték a pályafutásukat, nagyon nehéz körülmények között. Nem is olyan régen a jelenlegi füves pályák helyén romos épületek álltak, és a környezet is nagyon rendezetlen volt. Akik emlékeznek rá, annak nem kell bizonygatni, hogy mennyire szükséges volt megszüntetni ezeket az áldatlan állapotokat. Az a DVTK stratégiai célja, hogy összefogja Észak-Magyarország utánpótlás nevelését, és játékosokat adjunk a nemzeti csapatnak. Bízom benne, hogy a hallgatóság soraiban már itt ülnek a DVTK jövőbeni válogatottjai. Sokaknak tartozunk köszönettel azért, hogy ma közösen ünnepelhetjük a nagyon szép edzőközpont átadását, amely a DVTK modern, XXI. századi klubbá válását is jelképezi. Mindenekelőtt köszönettel tartozunk Magyarország kormányának és személyesen Miniszterelnök Úrnak is, akik a sport és az egészségre nevelés ügyét nemzetstratégiai szintre emelték, és minden segítséget megadnak azoknak, akik tenni szeretnének annak ügyében, hogy a tehetséges fiatalok sportolni tudjanak. Nagy köszönettel tartozunk a tulajdonosainknak, az Arago Holdingnak és Miskolc Megyei Jogú Városnak, akik biztosították a beruházáshoz szükséges többszáz millió forintost önerőt. Rajtuk kívül köszönjük azoknak a cégeknek és vezetőiknek, akik úgy döntöttek, hogy társasági adójuk terhére többszáz millió forintot bocsájtanak rendelkezésünkre az edzőközpont megépüléséhez. Köszönjük, hogy partnerklubjaink is elfogadták a meghívást és itt vannak az egri és salgótarjáni sportolók és sportszakemberek is, jelképezve, hogy létrejött az észak-magyarországi összefogás.

- Szeretnék Leisztinger Tamásnak köszönetet mondani, hiszen pár éve rajta kívül kevesen adtak volna egy lyukas garast érte, hogy Miskolcon modern, európai klub lesz Diósgyőrből – mondta el Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. - Szükségünk van olyan emberekre, akik hisznek a közös magyar jövőben, és ezért hajlandóak együttműködni. Hálás vagyok a tulajdonosnak, és vállalom, hogy amiben megállapodtunk, azt valóra is fogjuk váltani, tehát 2016 őszén itt építkezésnek kell lennie, ha a fene fenét eszik, akkor is, mert másként nem készül el a stadion, és amibe belekezdtünk, az torzó marad. Azt is vállaltam a kormány nevében a tulajdonos úrral való együttműködésben, hogy a gyerekek számára fontos fejlesztéseket végre fogjuk hajtani, további pályák épülnek. Majd az egész környéket rendbe kell hozni, hiszen nekünk nem csak egy sikeres diósgyőri szigetre, hanem egy sikeres Miskolcra van szükségünk. A magyar futball egy nagy család, hol az egyiknek megy jobban, hol a másiknak, és akinek jobban megy, annak kötelessége támogatni a másikat - ahogy egy családban természetes. Az egri és a salgótarjáni futball ma nem áll olyan jól, mint a diósgyőri, ezért Leisztinger Tamás tulajdonos úrnak külön köszönöm, hogy volt figyelme és ereje Diósgyőrön túl erre a két hagyományos futballközpontra is. Végezetül köszönetet mondok mindenkinek, akinek a keze munkáját dicséri ez az épület. Gratulálok a tulajdonosnak, a klub vezetőinek, a mérnököknek, a tervezőknek, a szakmunkásoknak, és köszönöm szépen a segédmunkások munkáját is! Sok sikert, jó futballmeccseket kívánok, a DVTK első csapatát pedig várjuk ismét a nemzetközi porondon! Köszönöm a meghívást, alig várom, hogy 2017 őszén átadhassam az új 15 ezres stadiont. Hajrá, Diósgyőr!

Átvágták a szalagot a DVTK Labdarúgó Edzőközpont kapui előtt 4
Fotók: Szabó Krisztián

 

A fejlődés természetesen nem áll meg itt, hiszen a következő hónapokban felújítjuk a meglévő füves és műfüves pályákat, valamint a jelenlegi pályák mellett elkezdődik többek között további három nagy méretű és több kisebb füves, egy nagyméretű és több kisebb műfüves, egy fedett és egy homokos strandpálya építése is. Az új pályák a modern kor követelményeinek megfelelően automata öntözőrendszerrel, világítással, és csapadékvíz elvezető rendszerrel lesznek ellátva. Ennek köszönhetően belátható időn belül a DVTK labdarúgó edzőközpontja lesz Kelet-Magyarország legmodernebb és legszínvonalasabb utánpótlás központja.

 

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!