Csak egy kérdés volt a COOP Női Magyar Kupa első negyeddöntője előtt: Aluinvent DVTK vagy ZTE? Ebben a versenyben nem lehet taktikázni, meg kell ragadni az egyetlen esélyt és a győzelemmel továbbjutni.

Ezért fogalmazott úgy Maikel López, az Aluinvent DVTK vezetőedzője, hogy “minden meccs döntő”.

Legutóbb 2003-ban rendeztek női kosárlabda Magyar Kupa-döntőt Miskolcon, akkor bronzérmet nyert a Diósgyőr, míg a klubtörténet két legfényesebb érmét szintén a kupában 1993-ban és 1994-ben zsebelte be a Király Sándor vezette csapat. A Női Magyar Kupa előző kiírását az Uniqa Sopron nyerte Győrben, az Aluinvent DVTK a második helyet szerezte meg.

Ebben az idényben egyszer találkozott a Diósgyőr és a Zalaegerszeg, a bajnokság 8. fordulójában november végén három szoros negyedet követően 15 ponttal győzött az Aluinvent DVTK. A két legeredményesebb játékosnak Alyssia Brewer, illetve Nagy Dóra bizonyult 27, illetve 24 ponttal.

A matiné előadáson nem telt meg a Generali Aréna nézőtere, de így is összegyűlt 800 néző a feldobásra, és a diósgyőri ultrák vezérletével igazi meccshangulat uralkodott. Maikel López edzői papírjai továbbra sincsenek rendben (a Spanyolországban szerzett edzői diploma nem automatikusan érvényes Magyarországon), ezért ismét szakmai igazgatóként ült a kispadon, helyette Ambrus Erzsébet meccselt álva.

A találkozó papíron semleges helyszínen zajlott, így fordulhatott elő, hogy a DVTK szerepelt piros, és a "pályaválasztó" ZTE fehér mezben. (Ennek megfelelően az eredménynél is a ZTE pontszáma szerepel elöl, és a DVTK másodiknak.)

COOP Női Magyar Kupa: ZTE - Aluinvent DVTK 1
Horváth Betti három triplát dobott (Fotó: Szabó Krisztián)


Az Aluinvent DVTK ezúttal a Czank Tímea, Taccjana Lihtarovics, Rasheed Rita, Alyssia Brewer, Tina Jovanović kezdőötössel várta a feldobást.

Az első támadások mindkét oldalon eredménytelenül végződtek, mígnem közel kétpercnyi játékot követően Orsó hármasa süllyedt el a gyűrűben (3-0). Újabb két perc és számtalan kihagyott dobás után Lihtarovics révén szerezte meg első pontjait a DVTK (3-2), azonban két gyors zalaegerszegi kosárt követően kénytelen volt időt kérni a DVTK stábja (7-2). A folytatásban Brewer 2+1-e és Lihtarovics két büntetője után már döntetlent mutatott az eredményjelző (7-7). Böröndy két és Orsó három pontjával kicsit ismét ellépett a ZTE, amikor Horváth Zs. három büntetőt is dobhatott, mindet eredményesen (15-7). Eközben első csereként Rasheed helyett Roneeka Hodges állt be, majd Szécsi Orsolya váltott Brewert. Böröndy újabb duplájával már tíz pontra nőtt a Zete előnye (17-10). A vendégek hét és fél perc alatt összegyűjtötték a személyi hibákat, így egy diósgyőri palán alatti fogás után is büntetőket dobhatott Jovanović (17-9). Maikel López tovább frissítette a csapatot, a pontszerző helyett Horti Dóra állt be, majd Hodges talált be első diósgyőriként a hármason túlról (17-12). A vendégek időkérését követően Hodges megismételte mutatványát, majd még egyszer, igaz, ezúttal "belépett", de senki nem haragudott rá, sőt, tombolt a közönség (17-17). Szalay szerzett ismét időlegesen előnyt a fehér mezeseknek, amit büntetőből egalizált Horti (19-19). Már csak 5 tizedmásodperc maradt hátra az első negyedből, Orsó érthetetlen módon odaütött, azonban Hodges hasonlóan érthetetlenül mindkét lehetőséget kihagyta. A lepattanót még kétszer "sikerült" a gyűrűre pöcizni, így már nem változott az eredmény.

COOP Női Magyar Kupa: ZTE - Aluinvent DVTK 2
Rooneka Hodges (Fotók: Szabó Krisztián)

A második tíz perc Horváth Zs. kosarával indult, de egy szép alapvonali bedobás-kombinációból Szécsi egyenlített, Horti közeli dobása pedig már azt jelentette, hogy az Aluinvent DVTK-nál van az előny. (21-23). Újabb hibátlan védekezés után Czank dobott közelről kosarat, Szélesy is pontos volt, majd újra Czank következett 3 pontért. Ezt az etapot egy Szécsi lepattanószedés, egy gyors sprint, egy jó passz, majd Rasheed pontos ziccere, és zalaegerszegi időkérés zárta (23-30). Czank ült le kifújni magát, helyett Horváth Bernadett lépett pályára. Horváth Zs. középtávolija és Szécsi kosara jelentette a következő eseményt (utóbbi szép csapatmunka eredményeként magányosan várta a labdát a gyűrű alatt), illetve Horváth B. triplája, amivel már a DVTK ment tíz ponttal (25-35). Licskai büntetői után kezdtek visszatérni az eddig pihenő kezdők, Brewer például egy duplával vétette észre magát (27-37). Nagy D. előbb közeli kosárral, majd két büntetővel faragott a hátrányon (31-37). A másik oldalon Brewert csak szabálytalanul tudták tartani, ő pedig kihasználta a büntetők adta lehetőséget (31-39). Böröndy 2+1-e után ismét csökkent a hátrányuk, Hodges két ziccere után viszont újra zengett a csarnok (34-43). Mindkét oldalon alábbhagyott a koncentráció a védekezésben, Horváth Zs., Brewer, Nagy D. sorra dobott pontot (38-45). Lihtarovics büntetőből, Nagy D. betörésből, Brewer lepattanó utáni ziccerből volt eredményes. A félidő vége előtt egy másodperccel Lihtarovics a kezdőkörből engedett el egy labdát, ami a gyűrű tövéről pattant vissza a mezőnybe, így nem változott az eredmény, kilencpontos előnnyel mehetett az öltözőbe a DVTK (40-49)

A szünet - a jelek szerint - Hodges számára telt a legjobban, az első támadást triplával fejezte be, a második végén pedig Czank "szeme van a labdának" asszisztját értékesítette a palánk alól, Gáll Tamás egyből időt is kért (40-54). Nagy D. triplája után kicsit megállt a pontgyártás (43-54), majd Jovanović büntetőkből indította be újra a termelést (43-56). A saját palánk alatt sokadszorra sikerült megakadályozni még a kosárra dobást is, a másik oldalon pedig Lihtarovics is bevágott egy triplát (43-59). Hiába cserélgetett a vendégek vezetőedzője, ez már tetemes különbség! Ekkor a diósgyőri lányok uralták a teljes játéktért, de legfőképpen a palánk alatti területet. Egy támadásban 5-6 alkalommal sikerült kosárra dobni, amikor sikeres dupla után Jovanović büntetője nem sikerült, akkor Brewer leszedte a labdát, és újra faultos kosarat dobott, majd a büntetőből is jól célzott, így 5 pontot sikerült szerezni (43-64). Ezt követően sem változott a játék képe, a DVTK jól védekezett és eredményesen támadott, Lihtarovics és Horti volt az ügyeletes pontszerző (43-68). Amikor Hodges leült pihenni, akkor a közönség vastapssal jutalmazta 19 pontjáért. Lihtarovics sem akart lemaradni mögötte, 10., 11. és 12., 13. pontját szerezte, egy 16-0-ás diósgyőri rohamot hizlalva tovább (43-72). A DVTK által diktált tempóban elfáradt a ZTE, könnyűnek tűnő dobások sem mentek be, míg Czank kedvére lophatott labdát az ellenfél térfelén, és szerezhetett pontokat belőle (43-76). Végül Licskai zárta le a zalaegerszegi gólcsendet, utolsó kosaruk óta a DVTK 20 pontot szerzett (45-76). Czank és Horváth Zs. váltott kosarat, majd Szalay 2+1-e növelte a fehér mezesek pontjainak számát (50-78). Az ellentámadásban Czank volt eredményes, a felbátorodó Licskai triplával zárta a negyedet (53-80).

COOP Női Magyar Kupa: ZTE - Aluinvent DVTK 3
Taccjana Lihtarovics 13 pontot szerzett (Fotó: Szabó Krisztián)


Az utolsó negyedet Licskai triplával, Czank centerkosárral, Rasheed gyors lerohanást követő ziccerrel kezdte (56-84), majd Szécsi lopott labdát, amiből Czank szerzett pontokat (54-86). Horváth Zs. kosarával zárkóztak a Zala megyeiek, Jovanović szép leforgás, majd horogdobás után állította vissza a különbséget (58-90). Miközben Bálint Réka is játéklehetőséget kapott, az egyre fáradtabb zetések egy támadáson belül kétszer nem találták el a gyűrűt sem. Rasheed viszont kétszer is szép mozdulattal talált a gyűrűbe, sajnos az első már sípszó után történt (58-92). Utolsó előttiként Szabó Petra állt be a csapatba, Horváth B. pedig egy hosszú sprint végén szerzett ziccerkosarat (58-94). Licskai újabb hármast szórt, Velkey pedig egy duplát (63-94). Horváth B. is betalált a hármason túlról, majd Velkey jött egy szépségtapasszal (65-97), végül Szabó P. szép védekezésével induló támadás befejezéseként Horváth B. szórt egy újabb hármast, amivel összegyűlt a száz pont. A kerek számot a szurkolók az Aida győzelmi indulójával ünnepelték meg. Végül, de nem utolsósorban Bach Boglárka jutott szerephez, miközben kezdőcsapat tagjai Jovanović kivételével már a padon pihentek. Licskai egy, Böröndy két büntetőt értékesített, közte Bach tette le a névjegyét (68-102). Jovanović sem állt le, miként Hovtáth B. is a palánk alól szerzett kosarat (68-106). Nagy D. kosarával már 70-nél járt a ZTE, de így is harmincpontos hátrányban várták a meccs végét. Szabó P. két büntetővel állította be a végeredményt (70-108).

A DVTK-ban hatan döbtak tíz pont fölött, összesen 11 játékos talált be az ellenfél gyűrűjébe. A 40 diósgyőri lepattanóval szemben a zalaegerszegiek csak 20 labdát szedtek le, ami magyarázza a két csapat közti különbséget.

Megyünk tovább! - hangzott a diósgyőri lányok búcsú csatakiáltása, mielőtt kezdetét vette volna az örömünnep.

Folytatás csütörtökön 17 órától a Győr - Szekszárd negyeddöntő győztese ellen.

COOP Női Magyar Kupa negyeddöntő

ZTE NKK - Aluinvent DVTK Miskolc 70-108 (19-19, 21-30, 13-31, 17-28)

Miskolc, Generali Aréna 800 néző. Játékvezető: Gál János, Rácz Zsolt, Balogh Gyula.
Aluinvent DVTK: Czank 17/3, Lihtarovics 13/3, Rasheed 6, Brewer 14, Jovanović 12. Csere: Hodges 19/9, Szécsi 4, Horti 6, Bálint, Horváth B. 13/9, Szabó P. 2, Bach 2. Szakmai igazgató: Maikel López.
ZTE: Nagy D. 13/3, Böröndy 11, Orsó 6/6, Licskai 16/9, Horváth Zs. 13 Csere: Pap, Szalay 2, Velkey 4, Szélesy 2, Jurkó, Kovács G. Vezetőedző: Gáll Tamás.

A mérkőzés részletes statisztikája

Maikel López: - Jó mérkőzést játszottunk, amire sikerült jól felkészülni, hiszen a mérkőzés előtt sokat beszélgettünk a csapattal arról, hogy mennyire fontos az első találkozó, csak a győztes csapat folytathatja a játékot. Mint hazai pályán szereplő csapat, éreztük magunkon a nyomást, azonban sikerült bejutni a legjobb négy csapat közé. Gratulálok a csapatomnak!
Gáll Tamás: - Az első negyedet leszámítva az történt a pályán, amit a DVTK akart. Dupla annyi lepattanót szedtek - arra nyilván számítottunk, hogy végig magassági fölényben lesznek -, de büntetlenül nem lehet ennyi támadó lepattanót engedni. Másrészről a második félidőben átszaladtak rajtunk, faultot is csak hébe-hóba csináltunk. Ellenfelünk bedarált minket, ez a közel negyven pontos vereség senkinek nem esik jól. Ennél jobban is tudunk kosárlabdázni, de megérdemelten nyert a Diósgyőr, gratulálok nekik, mert totálisan leiskoláztak a második félidőben!

Czank Tímea: - Nem számítottunk könnyű mérkőzésre, tudtuk, hogy mindent meg fog tenni a Zalaegerszeg, hogy megnehezítse a dolgunkat, és ez az első félidőben sikerült is. Nehezen találtuk meg a saját játékunkat, de utána keményítettünk a védekezésünkön, ami hozott néhány könnyű kosarat. A második félidőben nekünk jött össze minden, nagyon sok könnyű kosarat dobtunk, ezért lett ilyen sima a végjáték. Köszönjük szépen a szurkolóknak, hogy egy órakor is eljöttek nekünk drukkolni.
Szalay Virág: - Tudtuk, hogy nagyon nehéz ellenfél lesz a DVTK, szerettük volna megnehezíteni a dolgukat, ami az első félidőben sikerült is. Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, nekünk szinte minden bejött, jól védekeztünk és hibára késztettük a diósgyőrieket. Sajnos a második félidőben kijött az ellenfél fölénye, és a végére nagy lett a különbség, amit sajnálunk.

A COOP Női Magyar Kupa programja

Negyeddöntő

Március 2., szerda
13:00 ZTE NKK - Aluinvent DVTK 70-108
15:30 CMB Cargo UNI Győr - KSC Szekszárd
18:00 Ceglédi EKK - PINKK-Pécsi 424
20:30 PEAC-Pécs - UNIQA Sopron (tv: M4 Sport)

Elődöntő

Március 3., csütörtök
17:00 Aluinvent DVTK - CMB Cargo UNI Győr/KSC Szekszárd (tv: M4)
19:30 Ceglédi EKK/PINKK-Pécsi 424 - PEAC-Pécs/UNIQA Sopron (tv: M4)

Bronzmérkőzés

Március 4., péntek
16:00 Az elődöntők vesztesei

Döntő

Március 4., péntek
18:30 Az elődöntők győztesei (tv: M4)


Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!