Összefoglaló 2017. február 4., szombat

Szekszárd - Aluinvent DVTK 83-67

Már az első negyedben nyolcpontos hátrányba került az Aluinvent DVTK Szekszárdon, és hiába rugaszkodott többször is neki a felzárkózásnak a Maikel López csapata, igazán egyszer sem sikerült megközelíteni a hazai csapatot.

Szekszárd - Aluinvent DVTK 83-67


Ugyan októberben Miskolcon győzött a Szekszárd, a legutóbbi fordulóban viszont Győrben diadalmaskodott az Aluinvent DVTK, ami kedvező előjenek számított.

Maikel López ezen a délutánon a Horváth Bernadett, Czank Tímea, Rasheed Rita, Szécsi Orsolya, Tina Jovanović kezdőötöst küldte pályára.

Az első kosarat a hazaiak szerezték, azonban Jovanović egyből válaszolt (2-2). A hazaiak dobásai után sorra nőtt a pontszám, míg a másik oldalon Tina Jovanović tartotta játékban a piros-fehér lányokat, persze Horváth B. egész pályás sprintje után szerzett faultos kosara, és a ráadásbüntető is kellett. Maikel López pályára küldte a közelmúltban igazolt amerikaiakat, Rasheed helyett Tierra Ruffin-Pratt, Czank Tímea helyett Samantha Prahalis állt be. Feljavult az Aluinvent DVTK védekezése, és ültek a gyors támadások,  ezért Prahalis duplája után Željko Djokić időt is kért. Rövid időre egész pályás letámadásra váltott a DVTK, a védekezés működött is, viszont nem sikerült pontra váltani a labdaszerzést. Ezt követően Jovanović helyett Louella Tomlinson kapott először játéklehetőséget, pontot viszont Ruffin-Pratt szerzett. A hazaiak a találkozó ezen szakaszában csak büntetőből tudtak pontot szerezni (18-15). Szécsi helyett Adamecz Lilla állt be, Czank és Ruffin-Pratt egy-egy büntetőjével 25-17-re módosult az állás, ami az első negyed végét is jelentette.

A második negyed egy 7-0-ás hazai rohammal indult (32-17), amit Jovanović centerkosara tört meg, majd egy tökéletesen kivédekezett támadás után újra ő volt eredményes (32-21). Hazai kosár, Jovanović pont, továbbra is ez volt a koreográfia (34-23), amikor viszont kimaradt a szekszárdi tripla, akkor a gyors támadás végén Czank dobott kosarat (34-25). Ismét tízen belülre jött fel a DVTK, nem is maradt el a hazai időkérés. A kis pihenő jót tett a kezeknek, Erkić és Rasheed is pontosan célzott a hárompontos vonalon túlról (37-28). A diósgyőri 21-es nem csak távolról, a büntetővonalról is pontosan dobott (37-30). Utóbbit meg is ismételte, igaz közben beesett egy hazai labda is a gyűrűbe, ezért nem változott a különbség (39-32). Két perccel a félidő vége előtt Gereben 2+1-es kombinációja ült (42-32), utána viszont Tomlinson blokkjának, majd kosarának lehetett tapsolni (42-34). Az sem volt csúnya, amikor Horváth a félpályánál leküldte spárgába ellenfelét, de ezért nem járt pont, más érdemleges pedig nem történt a hátra lévő időben, így az első negyedben kialakult nyolcpontos különbséggel vonulhatott pihenőre a két csapat.

 

A második félidő Studer Á. távolijával, majd Szécsi és Theodorán triplával indult (47-37). Bálint két büntetője és Piršić palánk alatti kosara után még egy technikai miatt is büntetőzhettek a hazaiak (52-37). A játékvezetők ítéleteit eddig bírta Maikel López, aki bement egészen a büntetővonalig. Studer Á. csak az egyik büntető dobta be, Erkić viszont nem tévesztett (54-37). Ekkor már 12-3 volt ebben a negyedben az állás. Ruffin-Pratt csak egy pontot tudott faragni a hátrányból, Prahalis viszont 2+1-et (54-41). Czank labdaszerzését követően ugyanő szerzett pontokat (54-43). A következő hazai támadás is Czank kezében ért végett, azonban ekkor nem sikerült pontra váltani a lehetőséget. Lisec csak egy büntetőt értékesített, Prahalis viszont mindkettőt, és maradt a DVTK-nál a labda, amit Ruffin-Pratt közelről dobott a gyűrűbe, fel is jött a csapat 8 pontra (55-47), azaz ezen a negyeden belül 13-13-ra egyenlítettek a diósgyőri lányok. Az időkérés után a két center, Lisec és Tomlinson váltott kosarat (57-49), majd a szlovén játékos két büntetőt is kihagyott. Bálint triplája, Jovanović közelije és Lisec centerkosara jelentette azt, hogy felpörögtek az események (62-51), amit Maikel López időkéréssel próbált csapata javára hasznossá tenni. Erkić labdaszerzés, és gyors támadás végén nem hibázott, Ruffin-Pratt pedig büntetőit használta ki (64-53). A hátra lévő időben már nem esett kosár, 11 pontos hátrányt kellett (utólag kiderült: volna) ledolgoznia a DVTK-nak a záró 10 percben.

Az utolsó negyedben majdnem másfél percnyi játék után esett az első kosár, Ruffin-Pratt szerezte triplából (64-56), Erkić kicsivel később hasonló távolságból dobott kosarat (67-56), Gereben pedig a büntetővonalról, és a gyors lerohanás végén sem hibázott (71-56). Diósgyőri időkérést követően Piršić labdája esett be a gyűrűbe az egyik, Ruffin-Pratté a másik oldalon (73-58). Lisec egy büntetője után sokáig csak tüzeltek a lányok, de nem töltöttek, sorra jöttek le a dobások a gyűrűről mindkét oldalon, mígnem Tomlinson célt nem ért (74-60). Ekkor már csak 3 perc maradt hátra. A végjáték Lisec és Theodorean triplájával indult (80-60), Ruffin-Pratt és Szécsi büntetői csak szépségtapaszt jelentettek (80-62). Ekkor amit elengedett a hazai csapat, az a kosárban kötött ki, miként Bálint triplája is. A végeredményt Szécsi büntetőből állította be (83-67)    

Női Kosárlabda NB I. A-csoport 16. forduló

Atomerőmű KSC Szekszárd - Aluinvent DVTK 83-67 (25-17, 17-17, 22-19, 19-14)

Szekszárd. Játékvezető: Kapitány Gellért, Söjtöry Tamás, Gál János.
Szekszárd: Studer Á. 7, Theodoreán 8/6, Bálint 14/6, Erkić 14/6, Piršić 12. Csere: Gereben 7, Lisec 15/3, Mansare 4, Šćekić, Studer Zs. 2, Tamis, Antoni Vezetőedző: Željko Djokić. 
Aluinvent DVTK: Horváth B. 3, Czank 3, Rasheed 9/3, Szécsi 8/3, Jovanović 14. Csere: Ruffin-Pratt 15/3, Prahalis 9, Tomlinson 6, Adamecz. Vezetőedző: Maikel López.

A találkozó részletes statisztikája

Željko Djokić: - Gratulálok mindkét csapatnak, nagyon kemény mérkőzést láthatott a közönség. A győzelem kulcsát az jelentette, hogy jól reagáltunk a DVTK taktikájára. Minden egyes játékosunk hozzá tudott tenni a játékhoz, és kifejezetten csapatként működtünk ma.
Maikel López: - Gratulálok a Szekszárdnak! Ma több olyan hibát követtünk el a játékunkban, amit a hazaiak kíméletlenül kihasználtak. Mindkét csapat keményen harcolt, de a sok hiba miatt nem tudtunk győzni.