Gálhidi György a REAC ellen elégedett lehetett Viskoviccsal

 

Kézitáskával közlekedik, ami nem megszokott a futballisták körében. Első kinézetre inkább tűnik informatikusnak, ügyvédnek vagy mérnöknek, mint a DVTK szerb védőjének. Ám Viskovics, Despot egyszerűen csak ilyen: ügyel a megjelenésére és arra, hogy minden edzésre, mérkőzésre tökéletesen felkészüljön. A REAC ellen -Horváth Szabolccsal egyetemben - debütáló 28 éves labdarúgó kíváncsian tekint első élvonalbeli fél idénye elé.

 Ősszel a magyar NB II-ben játszottál, de biztosan láttál egy osztállyal magasabb honi bajnokit is. Eddigi tapasztalataid alapján mi a véleményed a magyar fociról?
-Szerintem nem sok kéne ahhoz, hogy fellendüljön, és régi fényében tündököljön az itteni labdarúgás. A szerb futball keményebb, lüktetőbb, de lehet, ez csak a két nemzet közti mentalitásbeli különbségből fakad. Nálunk van három-négy együttes, amely kiemelkedik a mezőnyből, a többi sem anyagilag, sem tudásban nincs a topon. Viszont a meghatározó kluboknál nagyon jó munka folyik.

Olyannyira, hogy a Manchester United januárban két szerb fiatalt is igazolt a hazádból.
-És akkor még nem is beszéltünk a MU védelmének oszlopává nőtt Nemanja Vidicsről, aki, mint tudjuk, Szrdjan Sztanics jó barátja. Ami pedig a két fiatalt illeti: Ljajics és Tosics Partizan-nevelések, ahol kitűnő a szakmai képzés az utánpótlás területén. Szerbiában nagyon odafigyelnek az iskolai futballra, mert csak a sulikkal összehangoltan tud jól működni egy egyesület gyerekbázisa. Úgy gondolom, nem kell nagyobb szakmai elismerés a belgrádi klubnak annál, ha Sir Alex Ferguson vesz tőlük játékost.

Miért jársz mindig kézi táskával?
-Mert személyes dolgaim, papírjaim vannak benne, így szoktam meg. Tudom, hogy rajtam kívül senki nem közlekedik ebben a stílusban, de én ilyen vagyok, ilyen természetem, Nyugodt, béke-és családszerető ember vagyok, s, ha minden jól megy a felségem, valamint az öt hónapos kislányom is hamarosan velem lesznek Miskolcon.

Könnyen megy a beilleszkedés?
-Nincs probléma vele, jó társaságba kerültem, ráadásul sokszor találkozok itt Földesi Károllyal, aki Jászberényben edzőm volt. A berényi csapattársaim közül korábban Szalma Pali és Rebecsák Szilárd is itt játszott, tehát tudtam, hova fogok érkezni.

És már az első bajnokidon is túl vagy, ahol magabiztosan debütáltál.
-Csak tettem a dolgom, elvégre Borisszal hátul képviseljük korunknál fogva a rutint. Fiatal csapatunk van, amely egy harcedzett REAC-ot gyűrt le a nyitómeccsen. Örülök neki, hogy győztes találkozón tudtam debütálni, és remélem, hogy rákospalotaiak elleni siker megadja kezdő lökést a további sikeres szerepléshez.