Összefoglaló 2019. április 23., kedd

Aluinvent DVTK - Győr 75-61

A bajnoki elődöntő harmadik összecsapásán az Aluinvent DVTK esélyt sem adott a CMB Cargo-Uni Győr csapatának, és végig vezetve, magabiztosan 75-61 arányú győzelemmel négy év után jutott újra a bajnoki fináléba. A döntő első mérkőzésére pénteken 20 órától kerül sor Sopronban.

Aluinvent DVTK - Győr 75-61


Nagyszerű hangulatban centergólokkal kezdődött a mérkőzés. Medgyessy osztott ki két remek asszisztot Mokangonak, a két jelenet között Gray is eredményes volt, majd Raksányi elhibázott triplakísérlete után Škorić és Török is sikeresett hajtott végre (7-5). Škorić palánkos kosara után a következő hazai támadás is pontosan zárult. Walker-Kimbrough forintos labdáját Zele váltotta gólra. Nem csoda, hogy időt kértek a vendégek. Ez nem zökkentette ki a DVTK-t, hiszen Spanou találatára Mokango négy ponttal válaszolt, vagyis tovább nőtt a különbség (15-7). Zele közelije után gyorsan „közte tíz” lett, miközben kiválóan működött a piros-fehérek védekezése. A folytatásban Zelét ezúttal Mokango „dobatta meg”, majd Mandić, illetve Gray faragott a hátrányból (19-11). A negyed hajrájában sem spóroltak a csapatok a kosarakkal. Előbb Putniņa iratkozott fel a pontszerzők közé, aztán Mandić középtávolija után Walker-Kimbrough szórt egy triplát. Néhány másodperccel a vége előtt Krnjić alakította ki a játékrész eredményét (24-15). 


Fantasztikusan kezdődött a második felvonás. Medgyessy tempója és Walker-Kimbrough ziccere után ötven másodperc elteltével időt kért Milos Pavlović. Gray 2+1-es akciója azt mutatta, ez jótékonyan hatott csapatára. Mokango saját lepattanóját megszerezve második szándékból talált a gyűrűbe, aztán a játékvezetők ítéletei borzolták kissé a diósgyőri szurkolók idegeit, de a Győr is megzavarodott, alap-, illetve oldalvonalról elvégzett bedobást is elrontottak, Mokango azonban eredményes volt (31-18). Raksányi csak az egyik büntetőjét értékesítette, majd Medgyessy és Raksányi szereztek közeli kosarat betörésekből. A tizenötödik perc elején Walker-Kimbrough palánk alól bebrusztolt találatát követően kialakult az addigi legnagyobb különbség (35-21). Négy Krnjić-pont és egy-két kimaradt akció következett, majd Raksányi dobott egy hárompontost, amellyel újra tíz alá csökkent a győri csapat hátránya (35-28). Walker-Kimbrough büntetőzött hibátlanul, aztán Zele talált be a palánk alól. A folytatásban Spanou hármasát, majd Shatori könnyű kosarát jegyezhettük fel (41-31). A félidőből hátra lévő két percben Medgyessy dobálta be a büntetőit, majd nagyszerű védekezést mutattak be a fehér mezesek, így megnyugtató előnnyel vonulhattak pihenőre (43-31). 


A fordulás után másfél percig nem találtak a gyűrűbe a csapatok, aztán a DVTK találta meg hamarabb a ritmust, Zele ziccere után Mokango középtávolija váltott ki ovációt a nézőtéren. Varga szépített, de Medgyessy labdája is eljutott a kongói centerhez, aki pontokra váltotta a gólpasszt (49-33). Raksányi és Gray révén kicsit közelebb jött ellenfeléhez a Győr, majd Medgyessy egy jó büntetője, és néhány kimaradt akció után egy szerencsés dobása eredményezett diósgyőri pontokat. Zengett a csarnok, a szurkolók önfeledten énekeltek, miközben Pavlović mester rendelte magához az övéit egy időkérés erejéig (52-38). Mokango folytatta a pontgyártást, Krnjić válaszolt, az ő kosarára pedig az ihletett formában játszó Medgyessy. Mandić szépített ugyan, de Putniņa hibátlanul büntetőzött. A negyedbe még Krnjić és Szabó kosárváltása fért bele (60-44). 


Nagy Dóra büntetőivel indult a záró etap, aztán Spanou villant, és Medgyessy is jelentkezett egy középtávolival (62-48). Gray sportszerűtlen hibáját Putniņa torolta meg két büntetővel, majd Mokango egymás után szerzett négy pontjával húsz pontosra tornázta a differenciát a DVTK, eldőlni látszott a találkozó (68-48). A győri időkérést követően Gray aktivizálta magát, aki büntetőt majd hármast is vállalt, de Mokango sem akart lemaradni mellette, a diósgyőri center közelről talált a gyűrűbe. A következő percekben kicsit alább hagyott a DVTK játékosainak koncentrációja és ezt kihasználták a vendégek, Cziczás László időt is kért (70-58). Czank triplájával tízen belülre került a Győr, a hazaiak képtelenek voltak ebben a periódusban gólt dobni. A több mint három és fél percig tartó hazai gólcsöndet egy Medgyessy-tripla zárta le, időt kértek a kisalföldiek (73-61). Száz másodperc volt hátra az összecsapásból, de már csak Putniņa volt eredményes, ezzel eldőlt, hogy 2015 után újra bajnoki döntőbe jutott az Aluinvent DVTK (75-61).


Női Kosárlabda NB I., A-csoport, elődöntő, 3. mérkőzés

Aluinvent DVTK - CMB Cargo-UNI Győr 75-61 (24-15, 19-16, 17-13, 15-17) 

Miskolc, Generali Aréna, 1500 néző. Játékvezető: Cziffra Csaba, Györffy Pál Attila, Ádám József.
DVTK: Medgyessy 16/3, Walker-Kimbrough 11/3, Škorić 5/3, Zele 10, Mokango 23. Csere: Putniņa 8, Kiss A., Szabó F. 2, Szűcs R., Kányási. Vezetőedző: Cziczás László.
Győr: Mandić 6, Raksányi 8/3, Spanou 10/6, Török 3/3, Gray 16/3. Csere: Krnjić 11, Nagy D. 2, Czank 3/3, Varga 2. Vezetőedző: Milos Pavlović.


Edzői értékelés

Cziczás László: - Nagyon ideges voltam a mérkőzés előtt, tartottam attól, hogy egy feltüzelt Győr érkezik hozzánk. Az elején szerencsére elkaptuk a ritmust, és végig kontrollálva, abszolút megérdemeltem jutottunk a döntőbe. Akkor nyújtottuk az egyik legjobb teljesítményünket, amikor a legjobban kellett. Ezzel feltettük a pontot az i-re, ami a szezonunkat illeti. Nagyon büszke vagyok a lányokra, gladiátorként küzdöttek. Nem mindig egyszerű a munka velük a hétköznapok során, de ilyenkor elfelejtődik minden, és én is nagyon boldog vagyok. Ez a szezon minden várakozást felülmúlt. Nagyon köszönöm elsősorban a játékosaimnak, hogy idáig eljutottunk, és utánuk persze mindenkinek, akik lehetővé tették ezt a fantasztikus sikert.

Milos Pavlović: - Mindenekelőtt gratulálok a DVTK-nak a győzelemhez. Azt gondolom, nekünk sincs okunk a szégyenkezésre, hiszen ahhoz képest, honnan indultunk, a szezon második felére állítottuk össze úgy a csapatot, hogy a legjobb négy közé jutottunk. Ezért gratulálok a lányaimnak, hiszen nagyon kemény munkát végeztek. Három mérkőzésre kényszerítettük a Diósgyőrt, a második találkozón nagy hátrányból álltunk fel és fordítottuk meg az eredményt. Ma koncentráltabb és agresszívabb volt a hazai csapat, a kettő-kettő védéseket, elsősorban a Medgyessy-Mokango kapcsolatot nem tudtuk kontrollálni. A szezonnak azonban koránt sincs vége, a bronzérem megszerzésére koncentrálunk és a szezonunk betetőzése lenne, ha sikerülne megszerezni..

 

A mérkőzés részletes statisztikája itt olvasható

A bajnoki döntő menetrendje

1. mérkőzés
2019. április 26., péntek (Sopron, Novomatic Aréna)
20.15 Sopron - Aluinvent DVTK

2.mérkőzés
2019. április 29., hétfő (Miskolc, Generali Aréna)
18:30 Aluinvent DVTK - Sopron  

3. mérkőzés
2019. május 2., csütörtök (Sopron, Novomatic Aréna)
18.00 Sopron - Aluinvent DVTK
 
4. mérkőzés (ha szükséges)
2019. május 5., vasárnap (Miskolc, Generali Aréna)
16.00 Aluinvent DVTK - Sopron

5. mérkőzés (ha szükséges)
2019. május 8., szerda (Sopron, Novomatic Aréna)
18.00 Sopron - Aluinvent DVTK