A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Magyarország Kormányának 2020. március 11-én hozott rendeletével összhangban értesítette tagszervezeteit a mérkőzések nézők nélkül történő megszervezésének feltételeiről.

Az MKOSZ részére a tagszervezeteinktől mai napon beérkezett írásbeli nyilatkozatok alapján egyértelművé vált, hogy a kosárlabda versenyrendszer mérkőzéseinek túlnyomó többsége a kormányrendeletnek megfelelő feltételekkel sem bonyolítható le a sportolók, sportszakemberek védelme, illetve a sportlétesítmények, iskolai tornatermek bezárása okán.

Mivel jelen körülmények között értékelhető versenyrendszer nem üzemeltethető, az MKOSZ 2020. március 14-én 00.00 órától korosztályra való tekintet nélkül minden versenyrendszerét felfüggeszti!

A 2019/2020-as szezonnal kapcsolatos végső döntést az MKOSZ Elnöksége a 2020. március 17-én 13.00-tól tartandó, az NB I. A csoportos sportszervezetek vezetőivel közösen megrendezendő rendkívüli ülésén hozza meg!

Bodnár Péter
MKOSZ főtitkár

- Meghozta a legnehezebb, ugyanakkor a felelősségteljes döntést a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének vezetése: már szombaton sem rendeznek mérkőzést a magyar kosárlabdasportban. Szalay Ferenc, a szövetség elnöke a Hunbasket.hu-nak elmondta, ez nem érzelmi kérdés volt, a sportolók, edzők egészsége nem lehet alku tárgya.
 
- A napokban hosszasan egyeztettünk elnökségi tagokkal, játékosokkal, edzőkkel, klubvezetőkkel a mérkőzések megrendezését illetően – mondta az elnök. – Nagyon örülök annak, hogy mindenki felelősségteljesen állt a kérdéshez, s nem a pillanatnyi, vagy akár hosszú távú hasznot, a bajnoki helyezéseket nézte, hanem az egészséget.
 
A szövetség pénteken délelőtt kikérte az élvonalbeli csapatok véleményét arról, hogy miként állnak a szombati bajnokikhoz.
 
- A klubok mellett számos játékossal egyeztettem. Egyhangú volt a válasz, s ez csak megerősített abban: meg kell állítanunk a bajnokságot. Persze legalább ennyire fontos visszajelzés a csapatok részéről jött válasz a délelőtti kérdésünkre, ők is úgy döntöttek, nem kockáztatnak, nem utaznak el a soros mérkőzésükre.
 
Szalay Ferenc hozzátette: most mindkét nem valamennyi osztályában, az utánpótlásban is megállítják a bajnokságokat.
 
- Kedden összeül az elnökség, s áttekintjük a helyzetet, konzultálunk újra a klubokkal, majd döntünk az idei bajnokságról.