Beharangozó 2020. június 6., szombat

Feczkó Tamás: Bravúrra készülünk

A Mezőkövesd legyőzésével kezdődött el a DVTK számára a koronavírus-járvány utáni „nyolcfordulós új bajnokság”, de az igazi erőpróba most következik, hiszen jön a listavezető FTC elleni találkozó, majd hétköznap-hétvége ritmusban, gyors egymásutánban a maradék hat mérkőzés. Feczkó Tamással beszélgettünk.

Feczkó Tamás: Bravúrra készülünk

Mindenekelőtt arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire volt jó ráhangolódás a Mezőkövesd elleni győzelem az FTC elleni meccsre? Mekkora önbizalmat adott a csapatnak, hogy az újraindulás utáni első mérkőzésen be tudták gyűjteni a három pontot?

- Ahogy már korábban említettem, ezzel a nyolc meccsel egy új bajnokság indult, hiszen teljesen más fizikai és szellemi állapotban vannak a játékosok, mint a leállás előtt - kezdte Feczkó Tamás. - Minden bajnoki rajt nagyon-nagyon fontos, és hatalmas lökést adhat, főleg egy tabellán előttünk álló csapat legyőzése, és az ahogy legyőztük őket. Bár ősszel Mezőkövesden is nyerni tudtunk, akkor a labdabirtoklás százalékosan 70-30 volt, és ha őszinte akarok lenni, akkor nekik állt az a mérkőzés. A legutóbbi találkozón azonban már mi voltunk jobbak, helyzete sem nagyon akadt a vendégcsapatnak. Ha eredményesek szeretnénk lenni, akkor ugyanez a csapategység szükséges az FTC ellen is, de ahhoz, hogy pontot raboljunk, mindenkinek 110 százalékot kell nyújtania. Az is tény azonban, hogy nem lehetünk lélektanilag ugyanolyan állapotban, mint márciusban, akkor 11-12 hetet dolgoztunk folyamatosan, most viszont még csak az 5. hétnél járunk. A befektetett és az elvégzett munka között jelentős a különbség a mostani és a koronavírus-járvány előtti időszakban.

Talán eljutottunk oda, hogy ma már nyugodtan ki lehet mondani, hogy a forduló rangadója az FTC - DVTK mérkőzés. Az elmúlt években tudjuk, hogy ez nem mindig volt így, ezért külön is örülök, hogy erre a szintre eljutott a csapat. A Ferencváros klasszisokkal jobb bárkitől a mezőnyben, akár a második sorával is bajnokságot tudna nyerni, de mi egy feltörekvő csapat vagyunk, és itt a remek alkalom, hogy bebizonyítsuk, bárki ellen képesek vagyunk meglepetésre. Bravúrnak számít, ha valaki a Groupama Arénából ponttal, vagy pontokkal jön el, hiszen 50 mérkőzés óta nem kapott ki otthon az FTC. Mi most egy ilyen bravúrra készülünk.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a DVTK szakvezetője mit szól hozzá, hogy már pénteken kora délután elfogyott minden eladható belépőjegy a vendégszektorba.

- Tudjuk, hogy rengetegen fognak minket elkísérni és még többen jöttek volna, ha tehetnék, de most el kell fogadnunk, hogy speciális helyzet van, és csak 300 belépőjegyet kapott a DVTK. Ha ők a hazai szurkolók hangjával fel tudják majd venni a versenyt (márpedig biztos vagyok benne, hogy fel fogják), akkor nekünk sem lehet majd más a célunk, mint hogy a pályán is eltüntessük a különbséget.

A haditerv már biztosan ott van Feczkó Tamás asztalának legfelső fiókjában, ezért kíváncsiak voltunk, hogyan lehet fogást találni az Üllői úton játszó Ferencvároson?

- Az FTC minden csapatrészben a legerősebb magyar klub, ezt meg is mutatta már a bajnokságban és előtte az Európa Ligában is. Nehéz rajtuk fogást találni, de azon vagyunk, hogy ez sikerüljön. Bátor játékot kell bemutatnunk vasárnap, hiszen nincs veszítenivalónk, ha bravúrt érünk el, az nagyon jó… Másik lehetőség nincs…

A sérüléssel bajlódó társak hiánya miatt az előző mérkőzésen a saját nevelésű utánpótlás válogatott Szűcs Kornél személyében újoncot avatott a DVTK.

- A labdarúgáshoz szerencse is kell. Két csapatkapitányunk, Dejan Karan és Dušan Brković is sérüléssel bajlódott, ez a csapat szerencsétlensége, de egy ilyenkor lehetőséget kapó labdarúgónak ez szerencse is egyben. Kokó (Szűcs Kornél beceneve - a szerk.) ugyanakkor nem ajándékba kapta a lehetőséget, hanem megdolgozott érte. A játékostársak is maradéktalanul bíztak benne, ő pedig meghálálta ezt a bizalmat, jó teljesítményt nyújtott. Bebizonyította, hogy az elmúlt 8-10 év diósgyőri utánpótlásban dolgozó edzői milyen jól és eredményesen dolgoztak. Ezt ezúton is köszönöm nekik! Természetesen vannak kisebb-nagyobb problémáink most is, és ezek után is lesznek. Sőt, ahogy jönnek sorban a fordulók, egyre több ilyen lesz. Ez élettani szempontból teljesen normális. Viszont eddig is mindig megoldottunk mindent, ez után is meg fogunk.

A laikusok sokszor csak a jelenleg aktuális tabellát nézik, a szakemberek számára azonban sokkal többet mond egy formatabella. Ha ezeket böngésszük, akkor az utolsó 5 meccs alapján ugyanannyi pontot gyűjtött a DVTK, mint a Fehérvár és az FTC, az utolsó 10 meccs eredményei szerint a DVTK áll az élen, de például a legutóbbi 20-21 meccs alapján is csak a fővárosi zöld-fehéreknek van több pontja.

Formatabella

A legutóbbi 5 mérkőzés alapján

# CSAPAT J GY D V LG KG GK P
1. MOL Fehérvár FC MOL Fehérvár FC 5 3 2 0 12 3 9 11
2. Ferencvárosi TC Ferencvárosi TC 5 3 2 0 10 3 7 11

A legutóbbi 10 mérkőzés alapján

# CSAPAT J GY D V LG KG GK P
2. Ferencvárosi TC Ferencvárosi TC 10 6 3 1 15 7 11 21
3. MOL Fehérvár FC MOL Fehérvár FC 10 5 4 1 16 6 10 19

A legutóbbi 15 mérkőzés alapján

# CSAPAT J GY D V LG KG GK P
1. Ferencvárosi TC Ferencvárosi TC 15 10 4 1 28 13 15 34
2. MOL Fehérvár FC MOL Fehérvár FC 15 8 4 3 24 12 12 28

A legutóbbi 20 mérkőzés alapján

# CSAPAT J GY D V LG KG GK P
1. Ferencvárosi TC Ferencvárosi TC 20 13 6 1 38 16 22 45
3. Budapest Honvéd FC Budapest Honvéd 20 9 7 4 20 19 1 34

A legutóbbi 21 mérkőzés alapján

# CSAPAT J GY D V LG KG GK P
1. Ferencvárosi TC Ferencvárosi TC 21 14 6 1 42 16 26 48
3. MOL Fehérvár FC MOL Fehérvár FC 21 10 6 5 31 20 11 36

- Nem foglalkozunk a formatabellával, mi mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálunk. Nagyon jól néznek ki ezek a számok, de igazából csak az év végi eredmény számít, ahhoz pedig meccsről-meccsre kell haladnunk - zárta a DVTK vezetőedzője.

A másik kispad

- Már nem az elmúlt három mérkőzéssel foglalkozunk, hanem a következőkkel, hiszen fontos meccsek várnak ránk a bajnokság hajrájában - nyilatkozta Serhii Rebrov az FTC hivatalos weboldalának. - Nekünk most nem a tabellával vagy a múlttal, hanem azzal kell foglalkozunk, hogy a következő mérkőzéseken minél kevesebb hibát kövessünk el. Amikor nem nyerünk, mindig igyekszünk megtalálni a sikertelenség okát, de tudjuk, hogy a célunk eléréséhez vezető legrövidebb út az, ha minél kevesebb pontot veszítünk a folytatásban. A korábbiakhoz képest rengeteget javult a DVTK, bizonyára nem véletlenül áll a tabella negyedik helyén. Az biztos, hogy részünkről jobb, eredményesebb játék kell majd, mint legutóbb. Hazai pályán egyértelműen a három pont megszerzése lesz a célunk, nagyon fontos volna számunkra, hogy újra győzni tudjunk.