Beharangozó 2020. december 12., szombat

Geri Gergely: A pontszerzés a legfontosabb

Geri Gergely mindössze öt nappal diósgyőri kinevezése után első magyarországi mérkőzésére készül. Az MTK - DVTK bajnoki előtt a DVTK új vezetőedzőjét faggattuk.

Geri Gergely: A pontszerzés a legfontosabb


Geri Gergely kedden lett a DVTK vezetőedzője, és délután már edzést is vezényelt. Elsőként azt kérdeztük, mire elég az MTK elleni találkozó előtt megtartott hét gyakorlás?

- Az edzések eredményét majd vasárnap délután látjuk meg - válaszolt a Geri Gergely. - Addig is a hét során igyekeztünk minél több információt átadni a játékosoknak annak érdekében, hogy minél jobban a saját arcképünkre formáljuk a csapatot. Az intenzív foglalkozások során a saját elképzelésünk megismertetésére helyeztük a hangsúlyt, de a programba belecsempésztük az MTK elleni felkészülést is. A bajnoki menetrend miatt egy nappal több áll rendelkezésre (az FTC ellen szombaton, az MTK ellen vasárnap játszik a DVTK - a szerk.), emiatt sem egy megszokott heti felkészülésről beszéltünk, de bízom benne, az idő előrehaladtával egyre előrébb lépünk, és azokat a játékelemeket is gyakorolni tudjuk, amire most még kevesebb idő jutott. Az a célunk, hogy folyamatosan fejlődjön a csapat.

Az interneten rengeteg videofelvétel, információ található a csapatokról, a statisztikák elemzése alapján sok mindent meg lehet tudni egy játékosról személyes találkozó nélkül is. A közös munka során mit sikerült még megtudni a diósgyőri keret tagjairól? - érdeklődtünk tovább.

- Elsősorban a személyiségükre voltam kíváncsi - árulta el a vezetőedző. - Milyen a mentalitásuk, hogyan gondolkodnak, hogyan látják magukat, a labdarúgást. Milyen a munkabírásuk, és a hozzáállásuk a munkához. Egymás tökéletes megismeréséhez természetesen több időre lesz szükség, és persze az is természetes, hogy egy új munkakapcsolat elején mindenki a szebbik arcát mutatja. Azt már most elmondhatom, hogy mindenki fogékony az újra, látszik, hogy tanulni akarnak. 

Hosszú idő óta Geri Gergely az első olyan vezetőedző, aki magyarul vezényli az edzést, és csak a személyes instrukcióknál használja az angolt. Emellett azt is felvetettük a bodrogközi származású szakembernek, hogy kedd délután minden bizonnyal első alkalommal tartott foglalkozást magyarul.

- Az nagyon tetszik, hogy mind a magyarok, mind a külföldiek jól beszélnek angolul. Nem osztályozom úgy játékosokat, hogy magyarok és külföldiek, ám számomra az a természetes, hogy az ország nyelvén menjen az edzés. Korábban előfordult, hogy az új brazil igazolásnak minden héten adtam tíz szlovák szót, amit meg kellett tanulnia. Emiatt tényleg most tartok először magyarul edzést, de ez eddig eszembe sem jutott - mosolygott. 

Geri Gergely eddigi edzői pályafutása során csak Szlovákiában dolgozott (MŠK Rimavská Sobota, MFK Lokomotíva Zvolen, FK Železiarne Podbrezová, FC Nitra), azaz nem csak a DVTK-nál, hanem Magyarországon is új. Mennyire nehezíti meg a felkészülést az MTK ellen?

- Nagyszerű stábtagok segítenek, Andrusch József kapusedző, Dobos Attila erőnléti edző és Varga Samu videoelemző rengeteg információval lát el engem és Rubint Richárdot - mondta a sportszakember. - Korábban is figyelemmel kísértem az NB I.-et, láttam néhány találkozót, majd amikor megkeresett a DVTK, azóta napi három mérkőzést nézek meg, hogy minél előbb alaposan feltérképezzem a mezőnyt. Először a DVTK meccseire fókuszáltam, az aktuális bajnokik előtt pedig sorra veszem elő az idei három ellenfél (MTK, Honvéd, ZTE - a szerk.) mérkőzéseinek felvételét, hogy megtaláljam a gyenge pontokat. Az MTK egy fiatal csapat, bátran támaszkodnak az akadémiájukra. Elég bő a keretük, nem okoz nagy gondot, ha egy-két játékos valamilyen okból kiesik. Sokat futnak és gyors játékosokkal rendelkeznek, jók az átmeneteik, kellemetlen ellenfél lesznek, az biztos, de az élvonalban ne számítsunk gyenge csapatokra.

Sokszor hallani - különösen, mióta háromszor találkoznak a csapatok egy idényben -, hogy Magyarországon mindenki jól ismeri a másikat, ezért nem lehet meglepni az ellenfelet. De egy határon túlról érkezett vezetőedző sem okozhat meglepetést?

- Igyekezni fogunk meglepni az ellenfeleket. Mindennek alapja a jól szervezett játék, tudja mindenki, hol a helye a pályán, és tisztában legyen azzal, mi a feladata labdaszerzéskor és labdavesztés esetén is. Emellett gyorsan akarunk átmenni védekezésből támadásba és támadásból védekezésbe. Aktív játékot várok el a csapattól, azaz támadásban tudni kell, mit akarunk, nem csak lesz, ami lesz alapon előrevágni a labdát. Meg kell indulni, keresni az üres területeket. Védekezésben pedig egyes zónákban letámadni az ellenfelet, nem csak várni, hogy ránk jöjjön az ellenfél. Ezen még sokat fogunk dolgozni a jövőben is. Végezetül a taktika kialakításakor figyelembe vesszük a saját és az ellenfél játékosállományát is. 

Végezetül azt kérdeztük, milyen eredménnyel lenne elégedett a Hungária körúton.

- Sportemberként azért dolgoztunk egész héten, hogy vasárnap pontot, pontokat szerezzünk - szögezte le. - Ha ehhez jó játék társul, ráadásul olyan elemeket valósítanak meg a játékosok a pályán, amit az edzéseken gyakoroltunk, az plusz örömet jelent. De a jelenlegi helyzetünkben nekünk most a pontszerzés a legfontosabb.

Molnár Gábor továbbra is rehabilitációs munkát végez, Branislav Danilović pedig hátfájdalommal küzd, ők biztosan nem lépnek pályára. Stefan Dražić rúgást kapott Mezőkövesden, ezért hiányzott a legutóbbi mérkőzésről. Szépen javul az állapota, és az edzéseket kihagyó Polgár Kristóffal együtt a mérkőzés előtt derül ki, tudják-e vállalni a játékot.

A január 11-ig meghosszabbított 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet értelmében zárt kapus a mérkőzés, kérjük szurkolóinkat, ne induljanak útnak!