Mészáros László sokszoros világbajnok erőemelő beszélt a sportág hazai indulásáról, amiben apósa, Parázs Miklós is nagy szerepet játszott. Illetve kitért arra is, hogy ő mikor kezdett el versenyszerűen foglalkozni az erőemeléssel.

- Az erőemelés a 70-es évek elején indult el Magyarországon, amiben apósom is aktívan részt vett. Az első években a testépítő versenyekkel együtt szerepelt a fekvenyomás, majd később vált külön a Magyar Erőemelő Szövetség, így mintegy ötven éves múltra tekint vissza a sportág. Személy szerint én 1986-ban kezdtem el edzeni és 1993-ban indultam az első magyar bajnokságomon. Ebben az évben már világbajnokságon is részt vettem a 82,5 kilogrammos súlycsoportban, ahol 6. lettem.



Mészáros László ma már a világ egyik legjobb fekvenyomója. Pályafutása elején az amatőr szövetségnél ötször volt világbajnok, háromszor abszolút első és négyszer Európa bajnok. 2006-tól a profik közt versenyez, ahol az összes szövetségnél (6 világszervezet) ahol indult mind világcsúcsig és világbajnoki címig jutott. Ezeken kívül nyert Arnold Classic versenyt Ausztráliában és Mr. Olympiát kétszer Las Vegasban, ahol abszolútban is győzni tudott (Az abszolút kategória azt jelenti, hogy a 11 súlycsoportban induló versenyzők teljesítményét súlyozzák így egy végső győztest hirdetnek az összes világbajnok közül.).

A többszörös világcsúcstartó mások felkészülését is segíti, támogatja. Rengeteg szép eredményt értek el már tanítványai és jelenleg is aktívan készülnek a versenyekre.

- Először a fiammal kezdtem el foglalkozni, utána csináltam egy kis csapatot és volt lehetőségem létrehozni egy egyesületet Miskolcon, ami felnőtt világbajnokot adott, továbbá számos ifjúsági világcsúcstartót és vb győztest. Jelenleg nagyjából 10 fővel foglalkozok, akik nagy része masters versenyző, az ő edzéseiket segítem. A DVTK-hoz való csatlakozás új lendületet is adott, lesz egy pár open kategóriás versenyző, akivel tudok majd készülni az amatőr versenyekre. Viszont a hangsúly a profi megmérettetéseken van, mivel egy évben sokkal több versenyt rendeznek ebben a kategóriában. Magyarországon évente 4-5 ilyen szintű verseny van, külföldön pedig akár évente 30 versenyen is indulhatunk különböző szervezeteknél. Számomra viszont évi 10-12 verseny az ideális, attól többet nem tudok bevállalni.



Magyarország legjobb fekve nyomója kitért arra is, hogy hogyan készül fel egy-egy rangos versenyre.

- Igazából nincs olyan, hogy felkészülés mivel egész évben folyamatosan edzeni kell. Csúcsra járatás a versenyek előtti 2-3 hónapban van, amikor nagyobb súlyokkal dolgozunk. Összességében nem lehet kihagyni egy kis időszakot sem, a terhelés mértéke csökken 70-80 százalékosra, amikor nincs versenyidőszak. Nem a súlyokat számoljuk, hanem a jelenlegi erőállapothoz a terhelés mértékét, ami a versenyek előtt már 90-95 százalékos lesz.

A nemzetközi szinten is elismert világklasszis erőemelő beszélt idei terveiről is, amik közt szerepel a miskolci rendezésű vb és több elismert külföldi verseny.

- Jelenleg ha minden összejön a miskolci rendezésű WUAP világbajnokságra készülünk legjobban. Ez egy hét napos esemény, ahol közel 1000 erőemelő küzd majd meg minden korosztályban a világbajnoki címért erőemelés, fekve nyomás és felhúzás kategóriában. Előtte szeptember elején, a magyar bajnokságon kell kvalifikálni a vb-re ahol a DVTK erőemelői is harcba szállnak a kvalifikációért. A Mr. Olympiát októberben rendezik majd. Las Vegasból Orlandóba került át a verseny, ahova ezúttal is meghívást kaptam. Szeretném harmadjára is megnyerni ezt a versenyt, ezúttal már a DVTK színeiben. Továbbá Moszkvában rendeznek majd egy rangos versenyt, ahova a világ 10 legjobb erőemelőjét hívják meg. Ott is szeretnék minél jobb eredményt elérni mivel tavaly a korlátozások miatt nem tudtam kiutazni.