Nemes Rita székesfehérvári és tatai edzőtáborral kezdte a szabadtéri szezonra történő felkészülést, viszont sajnos egy nem várt sérülés megnehezítette az Eb-pontszerző alapozását.

- Kicsit bonyolult most a helyzetem, mert sérült vagyok, illetve remélem, már csak voltam - kezdte Nemes Rita. - Körülbelül három hete, mielőtt a székesfehérvári edzőtáborba indultunk, a budapesti edzésen távolugrás közben rosszul raktam magam alá a lábam, és megnyomtam a gerincemet, amivel véget is ért az edzésem. Kialakuló gerincsérvem miatt különösen fájdalmas a begyulladt idegszál, ami végigsugárzott a hajlítómba és az ülőgumómba. Úgyhogy egy hétig Székesfehérvárott csak kínszenvedéssel edzettem. Úgy gondoltam, hogy 2-3 nap alatt ismét jól leszek, de ez nem így alakult, mert elkezdett egy nagyon "érdekes" fájdalom kialakulni a lábamban: tudtam terhelni, de nagyon fájt. Az egyik nap tudtam edzeni, a másik nap kevesebbet, és ez így váltogatta egymást. Éreztem, hogy ez így nem lesz jó, mert a sprinteknél sugárzott mindenhová a fájdalom. Gondoltam, hogy a derekamból ered a probléma csak nem tudtam, hogy mi az pontosan.

A diósgyőri sportoló fájdalma később a kezelések hatására enyhült, és tudott edzeni a tatai olimpiai edzőtáborban, de még nem minden számra tudott teljes erőbedobással készülni.

- A rákövetkező héten úgy döntöttünk az edzőmmel, Szabó Dezsővel, hogy pihenek egy hetet. Jártam manuálterapeutánál, akupunktúrás kezeléseken, és az elején hatékonynak tűnt, de végül sajnos mégsem javult semmit. Ezután a válogatott orvosával vettem fel a kapcsolatot, mert muszáj edzenem, itt az olimpia éve és nagyon fontos, hogy minél hamarabb helyre jöjjek. Múlt héten infúziós kezelést kaptam, amit kifejezetten gerincgyulladásra ajánlottak. Eleinte elmúlt a fájdalom, de a következő edzés elején újra éreztem. Végül úgy döntöttünk, hogy amit tudok, azt csinálom Tatán. Ekkor tudtam súlyt lökni, gerelyt hajítani, erősíteni és hosszabb távot futni gyógytornával kiegészítve. Jövő héten könnyebb hetünk van, visszamegyek kezelésre is, remélem, teljesen helyre jövök, de már így is nagyon sokat javult a derekam. Bízom benne, hogy újra száz százalékosan fogok tudni készülni, mert ez nagyon rosszkor jött.

Nemes Rita céljai, viszont továbbra sem változtak csak egy kicsit óvatosabban áll a versenynaptár megtervezéséhez.

- Ez a sérülés visszafogta a felkészülésemet, nem is merek nagyon tervezni. Nagyon jó állapotban voltan a toruńi Eb után, amire nem jött jól ez a sérülés. De továbbra is az olimpiai szint a célom. Aztán meglátjuk, hogy mennyire egyezik bele a testem is ebbe a történetbe. Májusban lesz az első versenyem, a csapatbajnokság, aztán a hónap végén következik Götzisben egy meghívásos verseny, ahová még nem kaptam meghívót, de nagyon szeretnék indulni.

Végül a válogatott atléta kitért arra is, hogy hogyan néz ki az olimpiai kvalifikáció és a szabadtéri szezon versenyeiről is beszélt.

- Hamarosan indul a szezon, és rengeteget kell versenyeznem. Nekem fontos hogy egyéni számokban - pélfául gáton és súlylökésben - is sokszor elinduljak a versenyritmus berögződése érdekében. Valószínű, ha tudok, elég sok versenyen el fogok indulni, viszont nagyon kevés hétpróba verseny lesz majd, ahol szintet tudok csinálni az olimpiára. Nagyjából kettő, maximum három versenyem lesz erre. Az országos bajnokság a legfontosabb, Götzis még kérdőjel, ahol azért lenne jó elindulni, mert nagyon jó mezőny lenne Ausztriában. A legnagyobb nevekkel versenyezhetnék, és jó pontszámot tudnék összegyűjteni. Most lett volna Olaszországban egy verseny, de sajnos ez a sérülés keresztül húzta a számításunkat. Zárójelben teszem hozzá, egyébként is arra jutottunk, hogy még korai lenne a felkészülés szempontjából az a verseny, nem vagyok még csúcsformában. Világranglistáról 22 -en juthatnak ki Tokióba, ahol most a 30. helyen állok a tavalyi eredményemmel. A legjobban pontozó verseny az ob, ami A-kategóriás, az adja a legtöbb pontot, de Krizsán Xénia ott nem fog versenyezni, ami nekem annyira nem lesz előnyös, de azon leszünk, hogy a legjobb teljesítményemet tudjam nyújtani, a többit pedig majd meglátjuk.

Fotók: AFP