A felkészülés

- Hétfőn orvosi vizsgálatokkal és tesztekkel kezdődött a program, illetve akik végeztek, annak edzést vezényeltem - kezdte Kondás Elemér. - Csütörtökön és pénteken kettő, szombaton egy edzés vár a játékosokra. Kedvezőek az első benyomások, a labdarúgók normálisan állnak a munkához, a körülmények is rendben vannak.

- A sok új játékos miatt minél hamarabb el akartuk kezdeni a közös munkát, viszont a nyolc hét egybefüggő edzés sok, elsősorban mentálisan fárasztó, ahogy azt játékosként magam is megtapasztaltam - folytatta. - Ezért két hét munka után egy hét szünet következik, majd a felkészülés célegyenesében öt hét alatt hat edzőmeccsen lépünk pályára.

- Az első szakaszban többnyire napi két edzés szerepel a programban - osztotta meg a vezetőedző, - ekkor az aerob kondicionális képességfejlesztésre kerül a hangsúly. A keret régi tagjai és az érkezők is kaptak programot a szünetre, ezért nem a nulláról kezdünk. A felkészülés elején az alapállóképesség megszerzése érdekében személyre szabott edzésterhelést kapnak a játékosok, mindenkinek a saját pulzustartományában kell futnia. Ezért hasznos a  "száraz" futás, mert eközben pontosan lehet szabályozni a terhelést, míg a 11 a 11 elleni játék során lehet egy kicsit szusszanni.

A DVTK négy NB I.-es és két másodosztályú csapat ellen játszik júliusban (a részletes program lent).

- A felkészülési időszakban szeretek erős ellenféllel játszani, ott jönnek ki a hibák, így lehet felkészülni a bajnokságra. Ilyenkor nem az eredmény a legfontosabb, hanem hogy a labdarúgók felkészüljenek a mérkőzés terhelésre, és gyakoroljuk a taktikát. A DVSC elleni utolsó meccs helyszíne még nincs eldöntve, ez a bajnoki rajt sorsolásától is függ.

A játékoskeret

A keret átalakításáról Benczés Miklós elmondta: - A külföldiektől megváltunk, a távozók szerződését előnyösen bontottuk fel, semmilyen hátrány nem érte a klubot. Két labdarúgó játékjogát viszont értékesíteni akarjuk. Gheorghe Grozav leigazolását az MTK már bejelentette, mi pedig ezt azért nem tettük meg, mert még nem véglegesedett az üzlet. A másik Stefan Dražić, aki legközelebb a Mezőkövesdhez áll, de bejelentkezett érte a Kisvárda, a DVSC az Újpest, és határozott lengyel érdeklődés is mutatkozik.

- Nyitott a keretünk, de senkit nem árulunk - folytatta. - Ezzel együtt van olyan labdarúgó, akinek szerződésében szerepel kivásárlási ár, ha ezt kifizetik, akkor el kell engednünk. Molnár Gábor viszont nem tartozik közéjük, ő marad a DVTK játékosa.

Ugyanakkor érkezők is vannak.

- Hatékonyan dolgoztunk, már öt játékost igazoltunk, valamint a kölcsönben lévők is visszatértek. Nem álltunk le a munkával, hiszen további erősítésekre is szükség van. Határozott elképzelések alapján posztra igazolunk, de ez nem úgy megy, hogy rámutatunk valakire, és másnap itt edz Diósgyőrben.

- A keretre nézve látható, hogy a támadó zónában még kell erősítés - mutatott rá a sportigazgató -, szeretnénk legalább két új játékost hozni, találgatásokba azonban nem szeretnék belemenni. A védelemben a bal oldali védő posztján jelenleg Bárdos Bence és Orosz Marcell tud játszani, ide is van jelöltünk, akit egyelőre nem sikerült megszerezni, az élvonalból is van kérője.

A szakmai stáb

A játékoskeret mellett az új szakmai stáb kialakítása is folyamatban van.

- Lesznek diósgyőri kötődésű szakemberek és újak is a szakmai stábban. A tervek szerint Igor Bogdanović másodedzőként, Tuska János pedig kapusedzőként csatlakozik a stábhoz, míg Dobos Attila erőnléti edzőként folytatja a munkáját. A diósgyőri vonalat erősíti szintén asszisztens edzőként Kovács Ádám és videoelemzőként Lugos József.

- Külön öröm számomra, hogy Kovács Ádám és Lugos József személyében két fiatal edző a DVTK Labdarúgó Sportakadémiáról érkezik - tette hozzá Benczés Miklós.

Rajtuk kívül a magyar mezőnyt kiválóan ismerő Miskei Attila az akadémiai munkáját megtartva az első csapat scoutja lesz közvetlenül Benczés Miklós segítőjeként.

- Köszönöm a távozó Andrusch József kapusedző és Varga Samu videoelemző munkáját, utóbbi az MLSZ-nél folytatja a korosztályos válogatottak mellett - zárta a témát Benczés Miklós.

A bajnokságról

- A bajnokság előtt mindig van 5-6 csapat, amelyik fel akar jutni - vázolta Kondás Elemér. - Az ősz általában elmegy, tavasszal viszont sokkal élesebbek a mérkőzések. Az idény végére 3-4-re csökken a feljutásra pályázók száma, és akkor már elég egy hiba, és elúszik a hajó, mint azt legutóbb is láthattuk.  A vetélytársakról majd akkor tudok bővebben beszélni, ha látom, hogyan erősítenek a többiek, a felkészülés végére tisztábban látunk. Öt-hat forduló alatt pedig az is kiderül, mennyire realizálódnak a tervek. 

A DVTK kerete

A csütörtöki edzésen 20 mezőnyjátékos és két kapus vett részt. Egyedül Branislav Danilović hiányzott, aki a Miskolcon folytatja műtét utáni rehabilitációját.

Élő szerződéssel rendelkező labdarúgók

  1. Antal Botond
  2. Bukrán Erik
  3. Danilović, Branislav (rehabilitációs edzéseket végez)
  4. Stefan Dražić (felmentést kapott a felkészülés elkezdése alól)
  5. Farkas Marcell
  6. Gheorghe Grozav (felmentést kapott a felkészülés elkezdése alól)
  7. Hegedűs János
  8. Iszlai Bence (felmentést kapott a felkészülés elkezdése alól)
  9. Dejan Karan
  10. Makrai Gábor
  11. Márkvárt Dávid
  12. Molnár Gábor
  13. Orosz Donát
  14. Polgár Kristóf
  15. Asmir Suljić
  16. Szűcs Kornél
  17. Zsiga Máté

Új igazolások

  1. Hornyák Marcell
  2. Eperjesi Gábor
  3. Németh Márió
  4. Oláh Bálint
  5. Szatmári Csaba (később csatlakozik a kerethez)

Kölcsönből visszatérők

  1. Bárdos Bence
  2. Korbély Kristóf
  3. Orosz Marcell
  4. Tóth Borisz
  5. Zsolnai Richárd

A felkészülés programja

2021. június 7., hétfő
A felkészülés kezdete

2021. június 28., hétfő
A felkészülés második szakaszának kezdete

2021. július 3., szombat
Diósgyőri VTK  - Kisvárda Master Good

2021. július 7., szerda (Telki)
Békéscsaba 1912 Előre - Diósgyőri VTK

2021. július 10., szombat
Újpest FC - Diósgyőri VTK

2021. július 14., szerda
Diósgyőri VTK - FC Košice

2021. július 17., szombat
Mezőkövesd Zsóry FC - Diósgyőri VTK

2021. július 24., szombat
Debreceni VSC - Diósgyőri VTK

2021. augusztus 1., vasárnap
Bajnoki rajt