Több mint 500 versenyző indult a miskolci Generali Arénában, a hét napon át rendezett erőemelő, fekvenyomó és felhúzó világbajnokságon.

A DVTK első aranyérmét Juhász Gabriella szerzete a powerlifting master 3 kategóriában, míg Tóth Zsolt pedig a raw fekvenyomás master 3 versenyében álhatott a dobogó legmagasabb fokára. A juniorok raw fekvenyomó versenyben is volt diósgyőri érmes Tóth Marcell személyében, aki a második helyen zárt.

 

A zárónapon három diósgyőri fekvenyomó is harcba szállt a minél jobb eredményekért. Sütő Imre a masters 2 versenyében a második-, míg az Open +140kg-ban az első helyen végzett. Előbbi kategóriában Oláh Zsolt a negyedik lett.

Szintén a zárónapon versenyzett Mészáros László, többszörös világbajnok erőemelő, aki 250 kilogrammal kezdett első fogásra, ami után 262.5 kg-ot nyomott ki másodikra. A verseny utolsó fogására 281 kilogrammot tetetett fel a diósgyőri sportoló, aki ezt kinyomva megdöntötte saját világcsúcsát fél kiloval, és világbajnoki címet szerzett.

 

- Úgy terveztem, hogy mindenképpen megszeretném javítani a masters világcsúcsát, ami 245 kg volt, és úgy voltam vele, hogyha az open rekordot is érzem, hogy megtudom csinálni, akkor harmadik fogásra megpróbálom. - kezdte Mészáros László. Először 270 kg volt beírva az utolsó próbálkozásra, de amikor láttam, hogy a 262,5 kilogrammal megnyertem az open kategóriát is, bevállaltam a 281 kg-ot.

A hazai pályán aratott fényes siker sokat jelentett a DVTK versenyzőjének, amit tovább emelt a helyszín szimbolikus jelentése is számára.

 

- Plusz öt kilót jelentett a hazai pálya. Rengeteg barátom volt itt, akik még soha nem láttak versenyezni, miskolciak is, akikkel együtt edzek itthon a DVTK színeiben. 1992-ben volt az első versenyem szintén ebben a sportcsarnokban, igaz hogy más sportágban, de azért az se ma volt. Közel 30 év után tudtam újra itt versenyezni, ami nagyon nagy élmény számomra.

A hétnapos verseny utolsó kísérleténél a csarnok minden szempárja a DVTK versenyzőjének világcsúcskísérletére szegeződött, ami nem zökkentette ki a vb főszervezőjeként is tevékenykedő sportolót.

 

- Mindent kizárok magam körül ilyen helyzetekben. Teljesen csak arra az egy gyakorlatra próbálok összpontosítani, csak a bírót hallom magam körül - folytatat a régi-új világcsúcstartó, akinek nem csak saját magára kellett koncentrálni a magas színvonalú esemény ideje alatt, hanem a gördülékeny lebonyolításra is, ami szintén sikeres volt. - Kilenc napja itt vagyok a csarnokban, ezért is tartottam egy kicsit az eredményemtől. Az első három napban nem sokat aludtam. Volt olyan, hogy hajnal egyre értünk haza és másnap reggel 7-től már indult a mérlegelés. Viszont nem is az efféle fáradtság volt a legnagyobb faktor, hanem a monotonitás, hogy látjuk a versenyzőket és mi nem tudunk odamenni és velük versenyezni. Ez az embernek egy stressz, én is oda szeretnék menni, felemelni, megmutatni, hogy mire vagyok képes. Erre az utolsó napig, utolsó emberként várni elég fárasztó.

Mészáros László zárásként kitért a szakosztály többi versenyzőjének eredményére is, akik közül az egészségesen versenyzők mind fejlődtek, és a maximumot hozták ki magukból a hazai pályán rendezett világbajnokságon.

Eredmények

Powerlifting Master 3 kategória

Juhász Gabriella 1. hely

Raw Fekvenyomás Junior kategória

Tóth Marcell 2. hely

Raw Fekvenyomás Master 3 kategória

Tóth Zsolt 1. hely

Raw Fekvenyomás Master 2 kategória

Sütő Imre 2. hely

Oláh Zsolt 4. hely

Raw Fekvenyomás Open +140kg

Sütő Imre 1. hely

Raw Fekvenyomás Open

Mészáros László 1. hely

Raw Fekvenyomás Abszolút

Mészáros László 1. hely