Összefoglaló 2021. október 5., kedd

PEAC - DVTK 84-78 (h. u.)

A Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoportjának 3. fordulójában Pécsre utazott a DVTK együttese. Az első félidőben már tizenöt ponttal is vezetett a PEAC, a fordulás után nagyot küzdve innen kapaszkodtak vissza a piros-fehérek, és egy perccel a találkozó vége előtt Aho Nina nagyszerű hármasával átvették a vezetést is. Végül a hosszabbításra hagyták a döntést a felek, amelyben a PEAC kerekedett felül és 84-78-ra megnyerte a presztízsmeccset.

PEAC - DVTK 84-78 (h. u.)


Alaposan bekezdtek a csapatok, az első percek dobópárbajából egy hajszállal jobban jöttek ki a házigazdák. A DVTK-ban Green kezdte a pontgyártást, majd Jovanović indult be és rámolt be öt egységet (8-7). A 4. percben Nelson dupláival megugrott a PEAC, Földi Attila vezetőedző jobbnak látta, ha kikéri első idejét. Pályára lépett Tóth Franka, de a következő találatot ismét a hazai csapat vitte be Kiss Virág révén (16-7). A legjobbkor jött Jovanović hárompontosa, ugyanakkor Nelson továbbra is gondot okozott a piros-fehéreknek, a z amerikai játékos már 10 pontnál tartott. Medgyessy jó büntetője után (18-11) kissé befagyott az eredményjelző, és a negyed végére is maradt ez a különbség. Előbb a PEAC tíz pont fölé tornázta az előnyét, a 10. percben viszont Kányási büntetőzött jól, és Aho Nina is szórt egy triplát (24-17).

Villámrajtot vett a második negyedben a DVTK, előbb Kiss Angi ért el centergólt, aztán Bernáth süllyesztett el egy hárompontost. Nem csoda, hogy ezúttal Csirke Ferenc formázott T betűt a kezeivel (24-21). Hogy milyen jól tette, azt Sarok két triplája jelezte, amelyekkel újra megnyugodhattak a hazai játékosok. Sajnos továbbra sem találta a ritmust a Diósgyőr, újra tíz fölé nőtt a differencia, így a 14. perc végén törvényszerűen jött a második vendég timeout (35-23). A folytatásban is dominált a PEAC, Green és Jovanović dupláival igyekezett nem leszakadni a Földi-csapat (40-27). A szünetig hátra lévő időben minimálisan faragott a hátrányából a vendég együttes, hiszen Bogičević és Jovanović után Tóth F. is betalált (44-33).


A fordulás utáni lélektanilag fontos első pontot a pécsiek szerezték, mégpedig Dudasová, ezután magára talált a DVTK, és … valamint Jovanović hármasával tízen belülre jött a csapat (45-38). Sőt, montenegrói játékosunk a következő akció végén egy remek átadással is megkínálta Greent, aki nemcsak a mezőnyből, hanem a büntetővonalról sem hibázta el a dobását. Máris szorosabb lett az eredmény (45-41). A PEAC kettőt cserélt, Földi Attila időt kért, majd Jovanović villant megint, így tíz másodperc elteltével a pécsiek is megállítatták az órát. Ez rövidtávon jól sült el, Marshall vette kezébe a karmesteri pálcát, ekkor azonban már a DVTK is elérte az üzemi hőfokot, Jovanović és Green vállalták magukra a pontszerzés feladatát (52-48). Miután a hazaiak légiósa Brajković is feliratkozott a pontszerzők közé, Medgyessy pedig bedobta mindkét büntetőjét, az eredményt már csak Wentzel egy pontja módosította a negyedben (55-50).

Bár az első kettest a hazaiak érték el a záró felvonásban, Kiss A duplája és Aho hármasa azt jelentette, hogy a vendégek újra ott lihegnek a házigazdák nyakán (57-55). Nelson találata után időt kért a DVTK, de hiába, mert újfent a pécsiek voltak eredményesek, míg a diósgyőri játékosok leblokkoltak. Fiatal mesterük nem tehetett mást, mint újra magához rendelte játékosait (64-55). A folytatásban mintha bedeszkázták volna a gyűrűket, de az idő múlása természetesen a PEAC csapatának kedvezett. Ráadásul a roppant fontos következő kosarat a hazaiak centere Kiss V. érte el, elúszni látszott a hajó vendég részről. Green 2+1-ese, majd Kányási közelije az utolsó szalmaszálat jelentette a piros mezeseknek (66-60). Nem egészen két perc volt már csak hátra, amikor Medgyessy vágott be egy hármast, nyomban nyílt lett a találkozó (66-63). Az egyik Green-büntető beszédült, csalta a távolságot a DVTK, hogy aztán Aho fantasztikus hárompontosával átvegye a vezetést is (66-67). Az pécsiek időkérése után egy perc maradt a csapatoknak, hogy eldöntsék, ki lesz ma a jobb. Mivel Jovanović kettesére Dudasová egy hármassal válaszolt, jöhetett a hosszabbítás (69-69).

Az ötperces ráadásban Megyó hármasára Sarok válaszolt két ugyanilyen értékű dobással, majd Dóri két büntetőjére a hazaiak 3-asa egy újabb, a mezszámával egyenértékű dobást eresztett el sikeresen (78-74). A 44. percben Kiss Angelika és Marshall szólt bele a két játékos dobópárbajába, a különbség nem változott. Az utolsó percben viszont rátett egy lapáttal a PEAC, Kányási kései büntetői nem vigasztalták a vendégeket (84-78).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 3. forduló

PEAC-Pécs - DVTK 84-78 (h. u.) (24-17, 20-16, 11-17, 14-19, 15-9)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok. Játékvezetők: Tözsér Dénes, Fodor Attila, Rácz Zsolt.
PEAC: Marshall 12/3, Dudásová 11/3, Wentzel 18/3, Nelson 18, Kiss V. 4. Csere: Sarok 16/15, Szücs 3, Brajković 2, Selcova. Edző: Csirke Ferenc
DVTK: Medgyessy 13/6, Bogičević 2, Jovanović 22/12, Kiss A. 6, Green 15. Csere: Tóth F. 3, Aho 9/9, Bernáth 2, Kányási 6. Vezetőedző: Földi Attila.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Edzői értékelések

Csirke Ferenc: - Nagyon nagy gratuláció a lányoknak! Úgy érzem, maximális teljesítményt nyújtottak ebben az állapotunkban – azok a játékosok is kitették a szívüket a pályára. Ugyanakkor talán ennek is volt kicsit betudható, hogy leolvadtunk az utolsó két percben, hiszen elfáradtak a kulcsjátékosaink. A csapatunk erejét mutatja, hogy háromszor tudtunk felállni abból, hogy magunkra engedtük az ellenfelet.

Földi Attila: - Nagyon nehéz mérkőzés volt. Továbbra is tartom, hogy nekünk van a legnehezebb sorsolásunk - sorra utazunk idegenbe, EK-s ellenfelekhez, jó csapatokhoz. Egy ilyen kiélezett mérkőzésen ez sokat számít. Ma nem voltunk elég frissek, ennek ellenére megszerezhettük volna a győzelmet. Arra büszke vagyok, ahogy a lányok ma harcoltak, de muszáj lesz behúzni az ilyen mérkőzéseket is, ha meg akarunk felelni a céljainknak.