Összefoglaló 2021. október 15., péntek

BEAC - DVTK 79-73

A Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoportjának 5. fordulójában Budapesten lépett pályára a DVTK együttese. Földi Attila csapata az első félidőben nehéz helyzetbe navigálta magát, és tetemes hátrányba került. A fordulás után mindent megpróbáltak a vendégek, hogy megfordítsák az eredményt, de csak csökkenteni tudták különbséget, így megérdemelten nyert a BEAC 79-73-ra.

BEAC - DVTK 79-73


Bár Jovanović, majd Kiss Angi révén kétszer is vezetést szerzett a DVTK, a lelkes hazai csapat villámrajtot vett. Miután Barnai palánk alólija is behullott a gyűrűbe, Földi Attila vezetőedző kénytelen volt kikérni első idejét (11-4). Két újabb BEAC-kosár után Medgyessy hármasa úgy kellett, mint éhezőnek egy falat kenyér. Kiss dupláját követően Ivanova második hármas-kísérlete is sült, így lett közte tíz (19-9). Green két jó büntetőjére Joseph reagált egy hármassal, majd Bogičević brusztolt be egy közelit (22-13). Az első negyed utolsó két percét egálra hozták a csapatok, vagyis maradt a kilenc pontos BEAC-vezetés (26-17).

Pontszegényen indult a második játékrész, azt a keveset is a BEAC játékosai szerezték három perc alatt (31-17). Joseph duplája után kialakult az addigi legnagyobb különbség a találkozón, nem csoda, hogy jött az újabb DVTK-timeout. Szinte hihetetlen, de öt és fél percet kellett arra várni, hogy megszülessenek a piros mezesek első pontjai ebben a negyedben, Green volt eredményes (35-19). Sajnos a folytatásban is indiszponáltan játszottak a vendégek, egyre dagadt az egyetemisták előnye (39-20). A félidő hajrájában kissé magára talált a Földi-csapat, Tóth Franka szép középtávoli dobása után Kányási fejezett pontosan egy lerohanást, így ezúttal Balogh Judit állíttatta meg az órát (39-25). Boros Júlia kettesével folytatódott a játék, majd Aho értékesített egy büntetőt. Green klasszikus centergóljával csalta a távolságot a DVTK, és bár két hazai büntető beszédült még, a dudaszó előtti pillanatban Aho Nina hintett egy hármast, ami igazán izgalmas második félidőt vetített előre (43-31).


A fordulás után roppant fontosnak bizonyult, ki szerzi a lélektanilag fontos következő találatot. Ez a DVTK-nak sikerült, Kányási Veronika szerzett labdát, amellyel végigszaladt a pályán, és maga fejezte be az akciót. Barnai a büntetővonalról válaszolt, két perc alatt nem is esett több kosár. Boros Berta és Kiss Angelika gyors kosárváltásával folytatódott a játék, aztán Jovanović brusztolt be egy duplát (47-37). Egy BEAC-büntető után újfent Kiss villant meg, 11 pontjával csapata legeredményesebb játékos volt ekkor, de a hazaiak centere, Barnai Judit még nála is tarthatatlanabbnak bizonyult (54-39). Green 2+1-esére Czank válaszolt a festékből, majd kísértetiesen hasonló dobással Tóth Franka vétette észre magát a túloldalon (56-44). Kányási kínálta meg egy remek átadással Ahot, aki nem is hibázta el a hármasát, de Czank hasonló dobással válaszolni tudott. A negyed eredményét Kányási alakította ki (59-49).

Tíz perce maradt a Diósgyőrnek, hogy ledolgozza tízpontos hátrányát, ami Kiss szép, majd Jovanović beverekedett duplája után olvadni kezdett (61-54). A hazai időkérés rövidtávon hatott, mert pár perc elteltével visszaállt a tízpontos különbség. Küzdött, harcolt a DVTK, két Green-büntető következett, és a remek napot kifogó Kiss is újra betalált, azonban a hazaiak sem lankadtak, és az idő is vészesen fogyott (69-60). Ezután Jovanović hármasa keltett reményt, Balogh Judit azonnal egy időkéréssel igyekezett megtörni a vendégek lendületét, de Medgyessy újabb tripláját követően teljesen nyílt lett a mérkőzés (69-66). Szűk két perce maradt a csapatoknak, hogy dűlőre vigyék a dolgot, a vendéglátók Koch büntetőivel jutottak levegőhöz, majd Boros J. duplájával a győzelem megszerzéséhez is egész közel kerültek. Kányási öt ponttal táplálta ugyan a diósgyőriek reményét, de Boros J. szíve is a helyén volt, és győzelemre vezette csapatát (77-73).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 5. forduló

ELTE-BEAC Újbuda - DVTK 79-73 (26-17, 17-14, 16-18, 20-24)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, 100 néző. Játékvezetők: Csabai-Kaskötő Brigitta, Balog György, Dr. Németh Patrik.
BEAC: Ivanova 10/6, Boros J. 18/6, Czank 10/3, Mérész 7, Barnai 18. Csere: Joseph 8/3, Boros B. 6, Koch 2, Orosz. Vezetőedző: Balogh Judit.
DVTK: Medgyessy 8/6, Kányási 11/3, Jovanović 10/3, Kiss A. 15, Green 14. Csere: Aho 7/3, Bogičević 2, Tóth F. 6, Bernáth. Vezetőedző: Földi Attila.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Edzői értékelések

Balogh Judit: 16 éve várok egy ekkora diadalra, türelmes ember vagyok, de remélem, a következőre nem kell újabb tizenhatot várni. Abban bízom, hogy ha egy szekér beindul, akkor azt nehéz megállítani. Pár éve egy francia edzőnek azt mondtam, hogy a lehetetlen nem létezik. Valójában nem gondoltam komolyan, de most szembesültem vele, hogy de, létezik. Innentől, remélem, nincs megállás és bízom benne, hogy ezt a lányok is így gondolják!

Földi Attila: Gratulálok a BEAC csapatának a teljesen megérdemelt győzelméhez. Nagyon rossz felfogásban kezdtük a találkozót, pedig az elmúlt pár napban arról volt szó, hogy az agresszivitás a mérkőzés elején perdöntő lehet. Nem sikerült meggyőzni a csapatom, hogy komolyabban vegyék a szavaimat. A második félidőben némileg feljavultunk, de a nagy hátrány miatt sokszor kapkodtunk.