- Milyen az összkép az őszi szerepléssel kapcsolatban?

- Hektikusan szerepeltünk ezért nagyon vegyes érzések vannak bennem. Csapatszinten három periódusra osztanám az őszt – fogalmazott Zsivoczky Gyula, a DVTK tartalék vezetőedzője. - A nyári felkészülés nem a terveknek megfelelően alakult, ami eleinte kihatott a szereplésünkre. Ezután azonban talpra álltunk, kimondottan jó eredményeket értünk el. Ezt a formát azonban nem tudtuk állandósítani. A létszámhiány és a különböző sérülések miatt egy kicsit elfogytunk, de természetesen nem szeretnénk erre fogni a visszaesést. Az a legfontosabb feladatunk, hogy tanuljunk a hibáinkból, és ezeket ki tudjuk javítani a következő félévben. 

- Az előző évhez képest alaposan kicserélődött a keret, az érkező fiataloknak fel kellett venni az NB III. ritmusát?

- Sokan távoztak, sokan érkeztek, ám ez egyértelműen a tartalék csapatok sajátossága. Ez mindig így volt, és így is lesz. Nekem és a stábomnak az a feladatom, hogy ezeket a fiatal játékosokat minél gyorsabban beintegráljuk a felnőtt futballba, és megfelelő szintű versenyeztetést biztosítsunk számukra. Az edzések minősége kimondottan jó volt és a játékosok hozzáállására sem lehet panasz. Ettől függetlenül csak akkor éreztem, hogy megérkeztünk a bajnokságba, amikor elkezdődött ez a pozitív sorozat. Ekkora összeért a játékunk, ezért nagyon sajnálom, hogy ezt az időszakot nem tudtuk még jobban kitolni. Természetesen ennek is megvannak a szakmai okai, amiből tanulni kell. 

- Nehéz volt megélni ezt a hullámzást?

- Aki edzőként felnőtt csapat kispadjára ül, annak ezzel számolnia kell. Ebben az osztályban már fontos az eredmény, de nálunk mégis más a helyzet. A II. csapatok esetében az egyén fejlődését is maximálisan szem előtt kell tartanunk. A mi esetünkben ugyanis az NB III nem a cél, hanem egy eszköz a továbblépésre, a fejlődésre. Ez egy nagyon jó szint arra, hogy megtapasztalják, megszokják a légkört és az iramot. Erősödjenek, keményedjenek. Meg kell tanulniuk bizonyos játékszituációkban jó döntéseket hozni, ami pro vagy kontra befolyásolja az eredményeket. 

- A korábbi időszakhoz képest jóval szorosabb volt a szakmai kapcsolat az első csapat stábjával, amit az is bizonyít, hogy a saját nevelésű fiatalok közül többen is felkerültek az NB II-es kerethez. 

- Egyértelmű, hogy az első csapat szereplése élvez prioritást, ez nem is lehet másképp. A Diósgyőrnek fel kell jutnia az élvonalba, mert ennek a klubnak és a csapatnak ott a helye. Ha másként történne, akkor az érvényben lévő szabályok szerint mi sem tarthatnánk meg az NB III-as tagságunkat. Éppen ezért rendkívül szoros köztünk az együttműködés, napi szinten megbeszéljük a dolgokat Kondás Elemérrel, aki bátran nyúl a fiatalokhoz. Az NB II-es együttesnél is volt egy sérüléshullám, amikor az akadémisták is segítettek a hétközi munka során, és az adott meccs keretébe is bekerültek. Ennek természetesen borzasztóan örültünk, igaz ekkor ez nálunk az eredmény rovására ment. Azt viszont szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy az elődleges feladatunk, hogy professzionális futballistákat neveljünk, ezt pedig így érhetjük el. 

- Milyen lelkülettel figyelted a felnőtt csapatban a fiatalokat? Zsemlye Balázs, Kispál Tamás, Bánhegyi Bogdán, Jurek Gábor, Csatári Gergő, Ivánka Patrik. Lehet sorolni a neveket. 

- Nagyon jó érzéssel, de kritikusan néztem azokat a játékosokat, akik az előző bajnokságban még nálunk szerepeltek, vagy mindkét keret esetében számításba vesszük őket. Zsemlye Balázs kapott legtöbbször lehetőséget a nagyok között. Nagyjából ott tart, ahol tartania kell, de nagyon sok munka vár még rá. Természetesen a többiek is pozitív benyomást tettek rám, és örülök, hogy együtt dolgozhatnak az első csapat keretével. Emellett az is fontos, hogy a korosztályos válogatottban többen is bemutatkozhattak. Csatári Gergő két mérkőzést is játszott hazai körülmények között az U19-es nemzeti csapatban, Jurek Gábor és Bánhegyi Bogdán pedig az U18-ba kapott meghívást. Nagyon remélem, hogy ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog.

- Mégpedig úgy, hogy a kisebb korosztályból újabb játékosok csatlakoznak a DVTK tartalékhoz?

- Pontosan. Az U19-es keretben is vannak tehetséges játékosok, akik arra várnak, hogy bedobjuk őket a mélyvízbe. Tavasszal erre egész biztos, hogy sor fog kerülni, hiszen nekik is lépdelni kell előre. Fontos, hogy a saját korosztályukban is megállják a helyüket, de nem árt, ha minél hamarabb megtapasztalják, hogy mi vár rájuk a felnőtt futballban. 

- Visszatérve a DVTK tartalék szereplésére… Reálisan nézve hány pontot hullajtott el a társaság?

- Ezt mindig nehéz megmondani, de a belső érzésem azt súgja, hogy hat-nyolc egységgel kellene előrébb tartanunk. Ez ugyan egy nyugodtabb tavaszt eredményezhetne, de ezzel már kár foglalkozni. Előre tekintünk, a hibáinkat pedig ki fogjuk javítani. Amikor kikaptunk az nyilván rossz érzés volt, nehezen emésztettük meg, de az a legfontosabb, hogy tanuljunk ezekből a mérkőzésekből. Az elkövetett hibákat pedig a jövőben már ne ismételjük meg. Tavasszal az a legfontosabb, hogy stabilizáljuk a helyünket a középmezőnyben, néhány pont ebből a szempontból akár több helyezést is jelenthet. A viszont majdhogynem mindegy, hogy milyen pozícióban zárunk, ettől sokkal fontosabb, hogy a tehetséges fiataljainknak minél több lehetőséget adjunk a fejlődésre. 

- A DVTK tartalék most a jól megérdemelt pihenőjét tölti?

- Ez pontosan így van. Most egy kicsit kiengednek a játékosok, de az erőnléti edzőktől három hetes, egyéni felkészülési programot kapnak. Január 4-én a csapatszintű felkészülést is elkezdjük, mert nincs sok időnk. Gyakorlatilag öt hét áll rendelkezésre a bajnokság tavaszi nyitányáig, amit maximálisan ki kell használnunk. Erős ellenfelekkel szeretnénk mérkőzéseket játszani, hogy mire kell, megfelelő formában várjuk a folytatást. 

- Neked hogy telik majd az ünnep?

- A családdal leszek, egy kicsit én is kikapcsolódok. Az elmúlt fél évben keletkezett elmaradásaimat igyekszem pótolni. Szeretteimmel, barátaimmal igykeszem minél több időt tölteni. Természetesen a futballal is foglalkozom majd, hiszen én is a lehető legjobban igyekszem felkészülni a következő fél évre. Bízom benne, hogy sikeres időszak áll előttünk. A csapat, a stábom és magam nevében ezúton is szeretnék minden DVTK szurkolónak kellemes ünnepeket és nagyon boldog, sikerekben gazdag új esztendőt kívánni.