Összefoglaló 2021. december 15., szerda

EK: DVTK - Žabiny Brno 57-61

A csoportból való továbbjutás után hazai környezetben kezdte a kosárlabda Európa Kupa play-off körét a DVTK együttese. A cseh Žabiny Brno elleni párharc első felvonásán nem a kosárlabda szépségét domborították ki a csapatok, egy rendkívül kiélezett küzdelemben a valamivel meggyőzőbb csehek diadalmaskodtak 61-57-re.

EK: DVTK - Žabiny Brno 57-61


Az első percben Hayes csont nélküli középtávolival kezdte a pontgyártást, a második minutában azonban a fehér mezesek kétszer is hagyták Záplatovát tüzelni, aki két hármassal büntette meg a hazaiak kihagyását (2-6). Keyona két büntetője, majd Holmes ziccere és Stoupalová könnyű kosara következett (4-10). A Brno egyértelműen frissebbnek tűnt, így senki sem lepődött meg, amikor Hamzová újabb találata után Völgyi Péter kikérte az első idejét. A timeout után bő egy percig nem született újabb pont, aztán Hamzová büntetőivel tíz pontos lett a csehek előnye. A DVTK érezhetően keményített a védekezésén, de támadásban továbbra is dadogott a labda, így számottevően nem sikerült faragni a hátrányból (7-14). A brnoi csapat időkérését követően kevesebb, mint két perc volt hátra a negyedből. Ebből a periódusból a diósgyőriek jöttek ki jobban, Kányási hármasával és Jovanović duplájával egy pontra zárkóztak fel (15-16).

Jól kezdődött a második játékrész, hiszen Aho Nina vágott be egy hárompontost, amellyel másodszor vezetett a DVTK. Ennek viszont nem sokáig örülhettek a hazai drukkerek, mert a vendégek egy 7-0-s rohammal ismét tisztes előnyt kovácsoltak maguknak. Egy labdaszerzésből aztán újfent Aho indult meg és fejezte be pontosan a ziccerét (21-24). Hamzová duplájára Kiss Angi válaszolt szép egyéni megmozdulással, majd Holmes villant meg (23-28). A folytatásban is olybá tűnt, magasabb sebességi fokozaton játszik a Zabiny Brno, a félidő végéig azonban Jovanović és Kiss két duplájával valamelyest felzárkózott ellenfeléhez a DVTK (29-33).


A fordulás után Cheridene Green köszönt be először, majd Hayes egalizált, de Záplatová vezérletével újfent robbantott a Brno, amelyet a hazai csapat edzője sem hagyhatott szó nélkül (33-39). A folytatásban próbálta összeszedni magát a DVTK, amelyben Milica Jovanović vált ekkor vezérré. A montenegrói válogatott nemcsak pontszerzés tekintetében jeleskedett, hanem védekezésben is bemutatott két szép szerelést is (38-42). A cseheknél az irányító Záplatová húzta a szekeret, aki már az ötödik tripláját hintette a hazai gyűrűbe. Vorpahl és Hayes kosarai után egyre jobb képet kezdett mutatni az eredményjelző, Jovanović pedig kisvártatva ki is egyenlített (45-45). A negyed végéig Green akciógólját és Kányási hibátlan büntetőinek örülhettek, és ezzel a negyed megnyerésének örülhettek a diósgyőri szurkolók, a vezetés azonban még a cseheké maradt (49-51).

Igazán izgalmas záró felvonásra lehetett számítani, melynek első perceiben a Brno őrizte a néhány pontos előnyét, Kányási és Jovanović révén tartotta a lépést a DVTK (53-55). A folytatásban a védekezés dominált, alig esett újabb kosár, azt a keveset is a vendégek szerezték, a diósgyőriek lefagytak (53-59). A játékrész feléhez közeledve Vorpahl fújt riadót, majd egy sportszerűtlen hibát Kányási torolt meg a büntetővonalról. Óriási küzdelem folyt a pályán, de a több hiba a fehér mezesek játékába csúszott be, és Záplatová 30. pontját követően időt kértek a házigazdák (57-61). Valamivel több, mint négy perc volt hátra a találkozóból és szinte hihetetlen módon ennyi idő alatt már nem szüketett újabb kosár.

Női Kosárlabda Európa Kupa, Play-off 1. kör - 1. mérkőzés

DVTK - Žabiny Brno 57-61 (15-16, 14-17, 20-18, 8-10)

Miskolc, DVTK Aréna, 537 néző. Játékvezetők: Ciprian Stoica (román), Sinem Tetik (török), Piotr Ivashkov (belarusz).
DVTK: Vorpahl 4, Aho 5/3, Hayes 9, Jovanović 17/3, Green 5. Csere: Kányási 9/3, Kiss A. 8, Bernáth. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Brno: Záplatová 30/18, Holmes 15/3, Hamzová 6, Stoupalová 4, Jurčenková 2. Csere: Grigalauskyté 4, Galíčková, Beránková. Vezetőedző:.


A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Edzői értékelés

Völgyi Péter: - Az első félidőben nem akadt olyan játékosunk, aki jó teljesítményt nyújtott volna. Védekezésben kapartunk, de támadásainkba sok hiba csúszott. Ez elbizonytalanította a csapatot. Nem tudom elképzelni, hogy még egyszer ilyen gyengén kosárlabdázzunk. Ez a négy pontos vereség elég lehet a továbbjutáshoz, de ehhez sokkal koncentráltabb játék kell.