A Magyar Kupa Magyarország második legrangosabb labdarúgó versenysorozata, melyet először 1909-ben írtak ki. Eddig összesen 80 alkalommal rendezték meg a sorozatot.

A vasgyáriak először az 1927/1928-as kiírásban szerepeltek a kupában (évről évre itt olvashatók az eredmények). Az ellenfél az Újpesti TE csapata volt. A lila-fehérek a budapesti amatőr első osztály Springer csoportjában szerepeltek. A DVTK vereségét szenvedett, ezért gyorsan véget ért első szereplése a Magyar Kupában. Nagy-Miskolc sportszerető közönsége viszont nem szomorkodhatott, hiszen a Miskolci Attila profi csapata - elsőként a vidékiek között - egészen a döntőig menetelt, ahol a Ferencváros csapatától szenvedett vereséget.

Diósgyőri VTK - Újpesti TE 0-1 (0-0)

Diósgyőr, 800 néző. Vezette: Tarpay.
UTE: Alscher - Nikó, Kulcsár - Baló, Cury, Müller - Nagy, Mersva, Neumann, Schweitzer, Tunyoghy.
DVTK: Vida - Szabó, Posteiner - Chvojka, Boruch, Klemenik - Páva, Völker II., Bova, Kreutz, Völker I.

Gólszerző: Neumann a 79. percben.

A Nemzeti Sport így írt a mérkőzésről:
"Az eredmény némileg meglepetés, mert az északi kerület bajnokának győzelmét várták. A DVTK vereségét menti az a körülmény, hogy két legjobb emberének Csanik (Czanik, a szerk.) kapusuknak és centerhalfuknak posztján tartalékokat voltak kénytelenek szerepeltetni, akik nem mindenben feleltek meg a várakozásoknak. (...)”

A játék a szezon kezdetének dacára élvezetes, változó és hullámzó volt. Az első félidő második felében az UTE van frontban, míg a második félidőben határozottan a DVTK. A gól a második félidő 34 percében esett. Vida egy lövést biztosan fog, a labdát érthetetlenül Neumann elé találja, aki 25 méterről rettenetes erővel vágja gólba.”

A következő kiírásban került sor a DVTK eddigi leghosszabb, legtovább tartó összecsapására. Az MTK elleni rangadó 1930. március 16-án került megrendezésre. A DVTK-nak a Csabai AK együttese ellen kellett volna játszania az MTK-t megelőzően, azonban a viharsarkiak visszaléptek a mérkőzéstől. Így a piros-fehérek a következő fordulóban a budapesti amatőr első osztályban szereplő MTK (ez a csapat nem tévesztendő össze a profi első osztályban szereplő, és ott bajnokesélyes MTK-Hungária gárdájával) csapatát fogadhatták. Érdekesség, hogy a 12. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Kupa küzdelmeit ekkor nyerte meg először vidéki csapat, hiszen a debreceni Bocskai a döntőben a Szegedi Bástya csapatát győzte le 5-1 arányban.

Diósgyőri VTK - MTK 1-2 (1-1, 1-1, 1-1, 1-1, 1-0)

Diósgyőr. Vezette: dr. Kupinszky.
DVTK: Czanik - Szabó, Posteiner - Molcsány II., Baroch, Chvojka - Völker II., Kois, Bova, Rácz, Völker I.
MTK: Mayer - Péterffy, Kovács - Pyber, Róder, Rácz - Szőke, Kálai, Kecskeméti, Semmel, Bacsay.

Gólszerzők: Rácz a 30., Kálai a 47., Kecskeméti a 134. percben.
Jók: Czanik, Szabó, Chvojka, Rácz, illetve Róder, Szőke, Bacsay.

Kemény mérkőzésről tudósítottak az akkori újságok. Az MTK nem bírt ellenfelével. A 90. perc lejárta után 2x15 perc hosszabbítás következett, majd ismét 2x10 perc. A második hosszabbítás második félidejének 4. percében szerezte meg a győztes gólt az MTK Kecskeméti révén. Az MTK csapata jutott be a legjobb 16 közé.

A Magyar Jövő tudósítása a mérkőzésről:
"A vezető gólt a DVTK éri el a 30 percben. Az MTK-kapus kiejti Völker II. lövését s a résen álló Rácz bevágja (0:1). Kezdés után Molcsány rosszul dob taccsot. A szabadrúgást az ellenfél jobbszélsője rúgja. Jól ívelt labdáját Kálai közelről bevágja 1:1. A 134. percben Kecskeméti a balszélen lefut, a DVTK-védelem nem bírja tartani s a szélső labdája a túlsó sarokban köt ki (2:1)."

A vasgyári csapat és a fővárosiak hihetetlen mérkőzést játszottak. Nem valószínű, hogy valaha lesz még 140 percig tartó mérkőzés az Andrássy úton. A hazai sajtó kissé csalódott volt a találkozó után, ám ne felejtsük, a legerősebb amatőr első osztályból érkezett a DVTK ellenfele. A Hungária profi csapatának közvetlen utánpótlását biztosította ez a gárda, akik annak ellenére, hogy amatőr státuszban szerepeltek, sok esetben összességében jobban kerestek, mint profi társaik, ezért nem vállalták a "nagyoknál" való szereplést. Ráadásul a vasgyáriak első aranykora a húszas években volt, így a szurkolói igények meglehetősen magasan szárnyaltak ezekben az években, hiszen pár éve még a Ferencváros is csak megismételt mérkőzésen tudta két vállra fektetni a piros-fehéreket.

Reiman Zoltán - miskolciszemelvenyek.blog.hu

A sorozat korábbi részei