Összefoglaló 2022. február 20., vasárnap

Kupagyőztes a DVTK

A Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa döntőjében a DVTK a Sopron Basket együttesével csapott össze a trófeáért. A piros-fehérek az elmúlt két győztes meccsből erőt merítve szárnyaltak az első félidőben, és négy pontos előnyt kovácsoltak magának. A fordulást követően is kitartott a diósgyőriek lendülete, akik végül hosszabbításban hódították el a Magyar Kupát!

Kupagyőztes a DVTK


Nagyszerű hangulatban indult útjára a labda, és magas színvonalú játékkal kezdődött a kupadöntő. January hármasára Aho válaszolt szintén távolról, majd Green szerzett szép centergólt, amelyre Williams és January válaszolt (7-5). Újabb négy soproni egységet jegyezhettünk fel, jókor jött Milica Jovanović középtávolija, illetve három hibátlan büntetődobása. Határ gólja után nagy rohanás vette kezdetét, mindkét csapat rontott néhány támadást, Milica egyenlített kétszer is, megérdemelte a pihenőt edzőjétől (15-15). Két perc volt hátra a negyedből, e periódusban Varga Alíz ziccerére Kiss Angi válaszolt, a játékrészt January nyerte meg a csapatának egy 2+1-es akcióval (20-17).

Vorpahl kezdte a pontgyártást a második felvonásban, majd Varga A. hárompontosa után Kányási tört be bátran a soproni palánk alá, és fejezte be az akciót egy könnyű kosárral (23-21). Rendkívül élvezetes volt a meccs, a közönség űzte-hajtotta a játékosokat. A 14. percben Kányási Veronika süllyeszett el egy csodálatos triplát, tapadt ellenfelére a Diósgyőr, Aho ziccerével pedig utol is érte azt, felrobbant a csarnok, míg Gáspár Dávid időt kért (26-26). Hiába, mert Kiss A. palánk alólijával újra vezetést szerzett a DVTK, Aho Nina pedig gyorsan meg is duplázta az előnyt. A sárga mezeseket érezhetően megfogta az elképesztő hangulat, jóllehet Brooks függetleníteni tudta magát tőle, amit egy hármassal jelzett (29-30). Green két büntetője került a helyére, majd Kányási Veronika varázsolt, a szőke 7-es egy ritkán látható pincérdobást mutatott be, jött is az újabb soproni timeout (29-34). Bő kettő perc volt még a félidőig, Aho és Jovanović szereztek gólt  a diósgyőri csapatból, amely így négy pontos előnnyel vonulhatott az öltözőbe (34-38).


A térfélcserét követően két percig nem találtak a gyűrűbe a csapatok, Gaby Williams büntetői törték meg a gólcsöndet. Csöndről persze innentől kezdve nem lehetett beszélni, ugyanis a futballisták győztes mérkőzéséről érkező szurkolókkal kiegészülve elképesztő hangorkánban zajlott a mérkőzés. A Sopron Basket egyenlített, a diósgyőriek támadógépezete erősen akadozott ekkor, szerencsére Jovanović hármasa már utat talált a gyűrűbe (40-41). Újabb öt soproni egységre egy Aho-pont volt a válasz, majd January növelte a sárgák előnyét (47-42). Egy csodálatos támadást Kányási fejezett be higgadtan, és Kiss Angi szintén jól koncentrált a büntetővonalnál (47-46). A mai is fantasztikus formát mutató Milica Jovanović rázta meg magát a negyed végén és így újra a DVTK-nál volt az előny (47-50).

A Sopron kezdte jobban a záró felvonást, Bernáth pontjaival azonban nem hagyták magukat a diósgyőri lányok (53-53). Óriási küzdelem folyt a pályán, a szurkolók őrületes hangulatot teremtettek a játékhoz. A 34. percben megint a Sopron tudott újítani, Williams villant meg, illetve Brooks szerzett újabb négy pontot, nem csoda, hogy Völgyi Péter időt kért (59-53). Kányási duplájával igyekezett nem leszakadni a DVTK, de a következő támadásokat nem sikerült befejezni, Williams pedig csinált egy 2+1-est, Határ ziccerével pedig nagy lépést tettek a vendégek a kupagyőzelem felé (64-55). Az újabb diósgyőri időkérés után bő két perc maradt, Bernáth hármasával és Jovanović duplájával feltámadt a DVTK, és ugyan Gáspár Dávid egy időkéréssel igyekezett orvosolni a gondokat, de mivel egy labdaszerzést követően Aho is betalált, gyorsan kérhetett egy újabbat. Williamsnek odaütöttek a pirosak, és ő ugyan egy büntetőt bedobott, Green 2+1-es kosarával döntetlenre mentette a mérkőzést a DVTK (65-65).

A hosszabbításban 69-69-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, de aztán Bernáth duplájával, valamint Jovanović fantasztikus hárompontosával megugrott a DVTK, tulajdonképpen már fogta a kupa fülét. A vendégek időkérése után Fegyverneky és Green kosárváltása után January termelt négy pontot (75-76), de innen a DVTK már nem ismert kegyelmet, Jovanović büntetőivel biztossá vált, hogy 2022-ben újra elhódította a Magyar Kupát, a klub történetében immár negyedszer (75-78).

Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa, döntő

Sopron Basket - DVTK 75-78 h. u. (20-17, 14-21, 13-12, 15-12, 10-13)

Miskolc, DVTK Aréna, 2500 néző. Játékvezetők: Cziffra Csaba, Csabai-Kaskötő Brigitta, Tóth Cecília.
DVTK: Vorpahl 4, Aho 12/3, Bernáth 10/3, M. Jovanović 26/9, Green 11. Csere: Kányási 9/3, Kiss A. 6, Tóth F. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Sopron: January 21/6, Fegyverneky 4, Williams 18, Brooks 11/3, Határ 6. Csere: Dolson 6, N. Jovanović, Varga A. 6/3, Czukor 3. Vezetőedző: Gáspár Dávid.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Edzői értékelések

Völgyi Péter: - Nagy hátrányban kezdtük az utolsó két percet, de végig hittünk abban, hogy meg tudjuk fordítani a mérkőzést. Óriási szívvel, nagy lelkesedéssel, minden labdáért küzdve játszottunk, és nagyon emlékezetes forgatókönyv mellett nyertük meg a kupát. A hajrában kockáztatnunk kellett, labdákat szereznünk fault nélkül, hogy könnyű kosarakat tudjunk dobni. Ez sikerült is, a Sopron elbizonytalanodott az utolsó másodpercekre. Ugyan a lányok nem pontosan azt csinálták, amit kértem, ettől függetlenül minden jól sült el. A hosszabbításban már nálunk volt a lélektani előny, főként miután ott mi dobtuk az első kosarat. Ilyen hangulatban, ekkora hangorkán mellett ezt a találkozót nem is veszíthettük el!

Gáspár Dávid: - Elismerésem a DVTK-nak a győzelemért! Sok olyan hibát követtünk el, ami ezen a szinten nem fér bele, és nem is feltétlenül jellemző ránk ennyi mérkőzést eldöntő hiba. Egymás után jöttek az eladott labdáink, rossz döntéseket hoztunk, ami egy ennyire felspannolt Diósgyőr ellen végzetesnek bizonyult. Ebben a közegben, ilyen kiélezett meccsen előfordulnak rossz döntések, a nagy nyomás most ezekben, továbbá elmulasztott lepattanókban és elrontott dobásokban testesült meg.