- Kezdjük az előző szezon végén... Az MTK ellen 3-1-re elveszített helyosztó után a csapat kiesett az Extraligából, ám végül a szövetség felkérése után mégis a legmagasabb osztályban indulhatott a 2021/2022-es szezonban. Mennyire határozta meg ez a csapat felkészülését?
- Teljesen rányomta a bélyegét a nyári időszakra. A keret kialakításánál az NB I-re készültünk, ám a Gödöllő visszalépése után lehetőségünk nyílt újra az Extraligára nevezni. Egyeztetve a vezetőséggel és a szakmai stábbal végül vállaltuk az első osztályú küzdelmeket. Ám ekkorra már egyrészt elkezdtünk kialakítani egy fiatal, a tervezett feljutásra esélyes keretet, valamint mondhatni beszűkült a piac is, nagyon sok játékos már elkötelezte magát a következő szezonra.

- Így állt össze az a fiatal keret, akik végülis végigjátszották az alapszakaszt.
- Az alapozás és az edzőtáborozás után mondhatni lendületből mentünk bele a bajnokságba, ez meg is látszott a nyitányon, hisz az UTE 2:0-ás vezetése után sikerült felállni, egyenlíteni, és végülis egy pontot elhozni a fővárosból. Sajnos, mint kiderült, ez volt az egyetlen, alapszakaszban megszerzett pontunk.

- Mi lehetett az oka annak, hogy így alakult az elmúlt tizennégy mérkőzés?
- Rendkívül hektikus volt az alapszakasz. Az első két mérkőzésen az előző vezetőedző eltiltása miatt nem ülhetett le a kispadra, akkor én meccseltem a vonal mellől. Aztán következtek a mérkőzések Farkas Mihály irányításával, majd a távozását követően újfent nekem kellett átvenni a stafétabotot. Volt, hogy betegségem miatt a másodedző, Leidgeb Noémi vezette a csapatot, míg az utolsó találkozón már az új vezetőedző, Gaitanakis Leonidas volt a vezetőedző. Belátható, hogy ez a rengeteg változás mentálisan rendkívül megterhelő a lányok számára, nehéz így száz százalékig koncentráltnak lenni.

- Nagy tervekkel érkezett Farkas Mihály, ám csupán kilenc találkozón keresztül volt a DVTK vezetőedzője. Mi vezetett a szakításhoz az egykori szövetségi kapitánnyal?
- Az eredmények tükrében arra a következtetésre jutottunk, hogy megtört a vezetőedző és a csapat közötti összhang, így végülis, közös megegyezéssel Farkas Mihály távozása mellett döntöttünk. Az ezt követő egy hónap arról szólt, hogy a mindennapi edzésmunka mellett megtaláljuk azt az embert, aki képes a csapatot a legmagasabb osztályban tartani. Mind a csapat, mind a szakmai stáb számára ez egy rendkívül embert próbáló időszak volt, reméljük, Gaitanakis Leonidas érkezésével pontot tehetünk ennek az érának a végére.

- A csapaton belül is nagy volt a mozgás, voltak érkezők és távozók is az alapszakasz során.
- Igen, két távozó mellett volt két érkezőnk is. A legfájóbb talán Alexandra Dmitrieva elvesztése volt, hisz egy rendkívüli ütőerővel rendelkező, kreatív játékos távozott tőlünk. Továbbá Arijana Jovic sem tudta a tőle telhető legjobbat nyújtani egy makacs sérülés okán, így ő is a távozás mellett döntött. Sára Kuzelová sérülése sem jött jókor, ami közvetetten annak is volt köszönhető, hogy mentálisan is nagyon megviselte Alexandra távozása.

- Sikerült-e beépíteni az újakat a csapatba?
- Anastasiia Baidiuk már régebb óta itt van, őt sikerült teljesen integrálni a csapatba. Tassia Goncalvesnek nehezebb a helyzete, hisz csak januárban kapcsolódott be a csapat munkájába, és posztján rendkívül erős rivális Dhurate Sylejmani, aki a csapat egyik vezéregyénisége.

- Előttünk állnak a rájátszás mérkőzései, ahol mondhatjuk mindenki tiszta lappal indul. Milyen céllal vág neki a DVTK az elkövetkező két hónapnak?
- Leonidas érkezésével egy új impulzus és új mentalitás érkezett a csapathoz. Az elvégzett munkában hisz, mindent a röplabdának rendel alá. A lányok pozitívan állnak a változáshoz, jól reagálták le a változást, nagyon keményen edzenek, így bizakodó vagyok a folytatást illetően.

- Az alapszakasz győztes Békéscsabával kezdünk a negyeddöntőben. Tekinthetünk úgy ezekre az összecsapásokra, mint felkészülés a későbbi találkozókra?
- Abszolút. Tudjuk és ismerjük a csabaiak játékerejét, nem mi vagyunk a párharc esélyesei. Leonidas is úgy gondolja, hogy mi ezeken a találkozókon teher nélkül játszhatunk és gyakorolhatjuk a saját taktikai elemeinket. Nagyon tudatosan készülünk arra, hogy a játékunk akkor legyen éles, amikor a végén már konkrét helyezésért küzdhetünk, valószínűleg az MTK Budapest vagy az UTE gárdája ellen.

- Bár még ennek a szezonnak sincs vége, de sportigazgatóként gondolsz-e már a következő szezonra is?
- Igen, bár rendkívül nehéz, hisz alapvetően határozza meg a jövőt az a tény, hogy sikerül-e meghosszabbítani az Extraliga tagságot. Reméljük pozitív lesz a végkifejlet, ám ha mégsem, akkor lehetőségünk nyílik több lehetőséget adnunk a helyi nevelésű fiataloknak.

- Már nem sok hazai összecsapást rendezünk, ám a korlátozások feloldásával újra bárki látogathatja a röplabda mérkőzéseket is. Üzennél valamit a rajongóknak?
- A kosárlabdázóink példáját tudom említeni, hogy mennyit számít a közönség ereje. Akkor, amikor két-háromezer ember buzdította a kupadöntőben a piros-fehéreket, akkor a kosarasok csodát tettek, és megverték a sokkal esélyesebb Sopront. Nekünk is rengeteg számít a közönség támogatása, ha nem is a Békéscsaba ellen, de a későbbiekben számítunk rájuk és a szurkolásukra.

Női Extraliga, negyeddöntő - 1. mérkőzés

2022. március 17., csütörtök
18:00 Swietelsky-Békéscsaba - DVTK