Ünnepélyes keretek közt a Magyar Sport Házában adták át „A hónap utánpótlásedzője” februári díját a miskolci atlétaedzőnek, amely odaítélésekor figyelembe vette a három szervezet szakmai zsűrije az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, illetve a jelöltek szakmai múltját, megfelelő edzői végzettségét, és példaértékű nevelőmunkáját.

Tigyi József biológia-testnevelés szakos tanár, aki 22 éve foglalkozik atlétákkal, az idei évtől a DVTK színeiben. A tréner kezei közül a kezdetektől fogva eredményes versenyzők kerültek ki. Eddig nyolc tanítványa jutott el tizenöt korosztályos világversenyre: a magasugró Pál Robin és Török Gergely, a hármasugró Iván Zsombor, a többpróbázó Nemes Rita és Baglyos Vivien, a gátfutó Bacsa Fanni, Edőcs Fanni és Tóth Anna.

Februárban tanítványa - akivel már hat éve foglalkozik -, az idei évtől piros-fehér színekben versenyző, 18 éves Tóth Anna 60 méteres gátfutásban korosztályos hazai rekorddal szerzett aranyérmet a nyíregyházi fedett pályás U20-as bajnokságon. A 8.22 másodperces időeredmény öt századdal volt jobb, mint Sorok Klaudia 2017-ben futott U20-as csúcsa, és mindössze négy századdal maradt el a belgrádi fettpályás felnőtt világbajnokság nevezési szintjétől. Ez a teljesítmény nemzetközi viszonylatban is kiváló: az elérése pillanatában a korosztály világranglista-vezető helyét jelentette, és jó viszonyítási alap, hogy tavaly a világ negyedik legjobb eredményének számított volna az U20-as mezőnyben. Ugyancsak februárban, a hónap végén Tóth Anna ezüstérmet nyert Kozák Luca mögött a felnőtt fedett pályás ob-n, ugyancsak 60 méter gáton. 

A díjátadón Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, valamint Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője mellett a világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Baji Balázs méltatta Tigyi József munkáját.

„Bitang jó edző, akinek a megjelenése, a magatartása és a szaktudása egyaránt kiemelendő, ahogyan az is, milyen nagyszerű közösséget hozott létre Miskolconígy minősítette a szakembert a nemrégiben a MOB sportolói bizottságának élére is megválasztott, tavaly visszavonult klasszis. - Tanítványa, Tóth Anna pedig a talán legígéretesebb hazai gátfutó, aki biztosan sok örömöt szerez még a sportkedvelőknek.”  

 „Korábban sosem gondolkodtam azon, hogy mi az edzői hitvallásom, de most, hogy megkérdezték, arra jutottam: talán az a legfontosabb, hogy mindig önmagát adja az ember. És ha a személyisége passzol a szakmájához, a rá bízott versenyzőkhöz, akkor az eredmények sem maradnak el összegzett a februári győztes, aki hozzátette: őt nemhogy a díj elnyerése, hanem már a jelölés is meglepte.

 

Fotók és részben: utanpotlassport.hu