Egy hete érkeztetek meg Dél-Afrikába, mik voltak az első benyomásaitok Potchefstroom-ról és az egyedülálló helyszínről, többek között a füves borítású pályáról?

Nemes Rita: - Az edzőkomplexum nagyon szép, viszont nekem nagyon furcsa volt a füves pálya, teljesen más itt dolgozni, mint a rekortánon. Ezen a pályán máshogy dolgoznak az izmok, sokkal nagyobb energiát vesz igénybe, szóval ehhez még hozzá kell szoknom. Magaslaton is vagyunk, de azt nem érzékeltem, inkább a melegebb időjárás, ami egy picit nehezítette az első napon az edzéseket. Nagyon szép hely, sok minden adott, viszont kicsit másabb világ van itt, de eddig megoldottunk mindent.

Tóth Anna: - Nagyon kíváncsiak voltunk mi is a pályára az edzőmmel, nagyon sok jót halottunk erről a füves borításról. Kíváncsi voltam, hogy könnyebb vagy nehezebb lesz rajta edzeni, de eddig nagyon kellemes csalódás. A konditerem fantasztikus, nagyon sok jó gép van, amivel tudunk erősíteni olyan dolgokra amikre otthon nincs lehetőség. A magaslatot viszont én éreztem, a futásoknál egy kicsit jobban lihegek, mint szoktam, de összességében minden nagyon pozitív.

Rita! A fedettpályás szezon végén egy makacs térdsérülés miatt nem tudtad befejezni az ob-t, sikerült már teljesen túllendülni ezen?

Nemes Rita: - Úgy jöttem ki, hogy még nem voltam tökéletes állapotban, kicsit féltem is, hogy nem tudok majd dolgozni, de jelenleg olyan 80 százalékosan edzek. Vasárnap érkeztünk meg és az aznapi kocogáson még éreztem, de van velünk egy nagyon jó szakember, aki rengeteget segít, amitől rohamosan elkezdett javulni a térdem. Szerencsére most már tudok vele mindent csinálni, csak óvatosabban. Ugrottam már távolt, gátaztam és elkezdtük a gyors munkát is, viszont nagyon nehéz visszajönni. Tudva, hogy mit tudtam a sérülés előtt és látva a mostani időket, fejben nagyon nehéz. Viszont minden edzés könnyebb, egyre jobbnak érzem magam, nincs fájdalom és azon vagyunk, hogy lépesről-lépésre haladjunk. 

Anna! Neked ez az első külföldi edzőtáborod, és egyből a világ másik felén, mennyire új neked ez a helyzet?

Tóth Anna: - Tényleg nagyon új érzés. Furcsa volt úgy eljönni, hogy nem versenyre indulok, hanem edzőtáborba, ráadásul még ilyen sok időre nem jöttem el otthonról. Annál jobban várom viszont, hogy mit hozhat ki majd belőlem ez a több mint két hetes intenzív felkészülés. Voltam már edzőtáborban belföldön, de még külföldön még sosem. Kicsit furcsa és kicsit féltem, leginkább az ételektől hogy hogy fogom kibírni két és fél hétig, ha nem fog bejönni, de szerencsére ezzel sincs semmi probléma. Fontos egy edzőtáborban, hogy itt tényleg csak az edzésről, a pihenésről és a helyes étkezésről szól minden. Ennek érzem is a pozitív hatást, hiszen kipihenten tudok edzésre menni. Nagyon élvezem az egészet, és egy kicsit kikapcsolódásnak is meg tudom élni.

Milyen volt az első hét?

Nemes Rita: - Nagyon kemény, mivel az év elején nem edzettem több mint egy hónapig. Az indulás előtti hetekben kezdtem el napi egyet, előtte pedig pihenetem a sérülésem miatt. Most úgy érzem magam mintha két hetet csináltam volna egybe. (nevet - a szerk.) Nem unatkozunk, de erről szól az edzőtábor. Szerencsére van a hotelünkbe egy kis medence, amibe ha jó idő van tudunk regenerálódni, ami nagyon feltölt. Kemények az edzések, de próbálunk kompenzálni, hogy élvezzük is.

Tóth Anna: - Nekem sem volt hiány az edzésekből, én is napi kettőt edzettem, de mára pihenőt kaptam az edzőmtől. A héten sokat kondiztunk és minél többet szerettünk volna futni, hogy megtudjam szerezni az állóképességet a szabadtéri szezonra. Rengeteget szökdeltünk a napokban, így talán a megszokottnál egy kicsit jobban háttérbe is került a gát. Eddig nagyon jól telt az edzőtábor és hasznos edzésformákat tudtunk csinálni.

Szoktatok egymással is edzeni egyébként, vagy teljesen más program szerint készültök?

Nemes Rita: - Sajnos együtt nem tudunk, mert teljesen más az edzéstervünk, viszont egy helyen dolgozunk, együtt melegítünk be, de onnantól kezdve teljesen más dolgot csinálunk, ha csak Anna nem akar súlyt lökni vagy gerelyt hajítani. (mindketten nevetnek - a szerk.)

Tóth Anna: - Igen, így teljesen más, hogy Rita hétpróbázó én pedig sprinter. Máshogy áll fel az edzésünk, csak egy helyen vagyunk, de nem együtt készülünk.

Nemes Rita: - Olyan szokott előfordulni, ha már bentebb vagyunk a felkészülésbe, hogy közösen rajtolunk vagy gátazunk. Ilyen biztos lesz később, de még nagyon az elején vagyunk a felkészülésnek. Ezeket én szeretem, de sajnos még nem adott.

Mi a terv az edzőtábor második felére a pályán és akár azon kívül?

Nemes Rita: - Folytatjuk ezt a fajta edzésmunkát, viszont pont ma lett volna egy kis kikapcsolódásunk, egy mini szafari túra, nem messze a pályától, csak sajnos az eső miatt le kellet mondanunk. Szóval annyi lesz a közös programunk, hogy este elmegyünk vacsorázni, de jövő héttől folytatjuk a kemény munkát. Nekem utána otthon egy hét szünet, utána pedig újabb edzőtábor Portugáliában, Monte Gordoban.

Tóth Anna: - Szinte ugyanez lesz a felállás nekem a héten. Szeretnénk kihasználni ezt a füves pályát, mert nagyon ritka és különleges az otthoniakhoz- és mindegyik máshoz képest. Megpróbálunk minden olyan lehetőséget megragadni, hogy minél többet és minél változatosabban készüljünk.